Boldog Vég - Valceres tündérmesétől az orfeumi forró revühangulatig - az SZFE végzős zenés színművész osztálya délutántól estig operetteket játszott

szeptember 20., szerda 15:05
Share

Vasárnap délután kettőtől este tízig öt rövidített operettet láthatott az Eiffel Műhelyház közönsége. A maraton minőségéről Novák Eszter és Forgács Péter rendezése, továbbá Selmeczi György zenei irányítása gondoskodott, de a legnagyobb elismerés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színművész hallgatóit illeti, akik ezzel a grandiózus előadáscsokorral igazán bizonyították rátermettségüket és föladták a leckét a később végző zenés osztályoknak.

A játszóknak nem azonos szerepkör és feladat jutott a különböző operettmesékben: aki egy helyütt primadonna volt, az máskor a tánckart gazdagította, aki egyszer még csak prózai szerepben tűnt föl, az egy másik etapban bonvivánként lépett a színre, és így tovább. Mindenkinek volt lehetősége megmutatkozni. Az egyetemi színpadi környezet adottságai, azaz a minimális díszlet, illetve maga a tény, hogy az operettek zenei anyagát – és sokszor a cselekményt is – jó egyharmadra húzták, parlagian szólva „játszhatóvá tette” az operetteket. Jobban érvényesült a szöveg és történet annak minden csökevényességében, hiszen ezek a banális kis sztorik igazán kiszámíthatóak, szinte kilencvenszázalékos pontossággal megmondható, hogy a főhősökre kibékülés vagy házasság, mi több, busás vagyon vár, boldog vég.

A zenés osztály az Operett-maratonnal voltaképp megkísérelte jó ízléssel felmutatni az operett vitatott műfajának erényeit, hiszen ezek a művek legtöbbször zeneileg értékesek, szövegeik, rímeik szellemesek, csak némiképp eljárt fölöttük az idő. Az alkotók koncentrált munkájukkal képesek voltak az operettek egy különlegesebb arcát megmutatni, ez volt, hogy kedveskedő műfajparódiába hajlott, de lehetőséget adott arra is, hogy a legelcsépeltebb operettslágerek is megigazuljanak. A Vilja-dal és Zsupán belépője számomra először hangzott el úgy, hogy a szöveget is értettem. A megfelelő szövegejtés (és el nem hanyagolható szövegértelmezés) az ötödéves zenés osztály nagy erénye, énektechnikájuk is kimagasló. Öt különböző zenei matériában mozogtak otthonosan Johann Strauss keringős magyar meséjétől Ábrahám Pál jazzes revüoperettjéig.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Népszava
Fotók: Kuttner Ádám

Egyéb hírek

Berecz Péter Junior Prima-díjas újságíró diplomafilmje

Berecz Péter Junior Prima- díjas újságíró 2023-ban diplomázott az SZFE-n televíziós műsorkészítő szakon. A film 50 perces televíziós riport-dokumentumfilm, és a finn oktatási rendszert vizsgálja magyar szemszögből.

Meghívó Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Trencsényi Klára DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Meghívó Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Szilágyi Bálint DLA disszertációjának nyilvános védésére.

MEGHÍVÓ Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Nagy Gergely DLA disszertációjának nyilvános védésére

MEGHÍVÓ Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Balogh Áron Zsigmond DLA disszertációjának nyilvános védésére.

SZFE Backstage- prózai színművész szak zenés színészmesterség órája Kálloy Molnár Péterrel

Az SZFE Backstage soron következő részében az SZFE prózai színművész szak zenés színészmesterség óráján jártunk.

Az SZFE második Nyílt Napja: Interaktív betekintés a filmes képzés világába

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem második Nyílt Napjának megrendezése a filmes képzés iránt érdeklődő hallgatójelöltek számára ismételten bizonyította, hogy az egyetem elkötelezett a tehetségek felkutatása és a képzése iránt. Az eseményt a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezető-helyettesei, Csáky Attila és Pacskovszky József nyitották meg, üdvözölve a nagy létszámú hallgatóságot.

Semmelweis című film kulisszái

Koltai Lajos filmrendező és operatőr, az SZFE filmrendező MA oktatója nem csupán a filmvásznon teremt csodát, de tanítványainak is lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjenek a filmes alkotások mögött rejlő munkafolyamatokba. Erről tanúskodik az a mély benyomás is, amit a Semmelweis című film forgatása hagyott hallgatójában.

Több betöltése Több betöltése