Csokonai 250 - Az SZFE tehetségei színpadra varázsolták a múlt és a jelen szépségét

B. Török Fruzsina
2023 november 16., csütörtök 20:23.
Share

Debrecen, Csokonai Vitéz Mihály szülővárosa ünnepelte meg a költő emlékét, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem három intézete közös erővel szervezett rendezvénysorozattal tisztelgett a magyar irodalom ikonja előtt. Az SZFE hallgatói és az Ady Endre Gimnázium diákjai kreatívan járultak hozzá a programok létrehozásához, hangsúlyozva Csokonai életének és műveinek debreceni gyökereit.

November 15-én a művészet és a kultúra szárnyaló szépsége Debrecenben találkozott a Versnagyerdő program keretein belül, amelynek rendezői nem mások voltak, mint az SZFE tehetséges hallgatói. A november 15-i eseményen, a Debreceni Református Kollégium, a Debreceni Irodalom Háza, a Csokonai Fórum és az Egri Borozó színhelyein csendült fel a jeles költőnk tiszteletére rendezett versmaraton, amely igazán felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a közönséget. A program különlegessége abban rejlett, hogy a fiatal alkotók verseken keresztül mutatták be, hogyan válnak a költővé, hogyan építik fel saját művészi identitásukat. Az átütő tehetségű színészek és rendezők által létrehozott előadások mélyrehatóan ábrázolták Csokonai életének, illetve munkásságának kulcsfontosságú pillanatait.

A Versnagyerdő program nem csupán egy eseménysorozat volt, hanem egy művészeti kavalkád, ahol az SZFE hallgatói kreativitásukkal és elhivatottságukkal méltó emléket állítottak Csokonai életművének. Debrecen és a kultúra szerelmesei büszkék lehetnek azokra a fiatal tehetségekre, akik ebben a rendezvényben egyedülálló módon ötvözték a múlt és a jelen szépségeit.

A kincsek negédes csűre konferencia: tudományos érdekességek és humorral átszőtt Csokonai műhelymunka.

A november 16-án megrendezett A kincsek negédes csűre c. konferencia nem csupán egy egyszerű tudományos esemény volt, hanem egy olyan intellektuális kavalkád, ahol a tudomány és művészet találkozott Csokonai életművének, valamint utóéletének újfajta megközelítésével. A Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem meghívott előadói egyaránt lenyűgözően szerteágazó perspektívákkal gazdagították a konferencia témáját.

Az előadók olyan érdekfeszítő témákat érintettek, amelyek a közönség számára új megvilágításba helyezték Csokonai életművét. Antal Zsolt (SZFE) Csokonai és a nevelés című előadással nyitotta meg a programot, Hernády Zsolt Géza (SZFE) a piarista nevelés és Csokonai kapcsolatát tárgyalta. János Szabolcs (PKE) izgalmasan feltárta Csokonai nagyváradi kapcsolati hálóját, Balázs Géza (SZFE) a Dorottya vagyis a dámák diadalma a Fársángon című komikus eposz drámai nyelvét elemelte a teljességig. Gajdó Tamás (OSZMI) a színpadon újjáéledő Csokonai-drámák érdekességeit mutatta be. A 21. század kontextusában Karnyónéval foglalkozó Kiss József (SZFE) humorral és éles megfigyelésekkel gazdagította az eseményt. Albu-Balogh Andrea (PKE) az előadásokon keresztül kalauzolta végig a résztvevőket Csokonai partiumi színházi megnyilvánulásain, míg Timár András (SZFE) Ruszt József Csokonai-értelmezését járta körül. Veress Ferenc (SZFE) és Falussy Lilla (SZFE) Csokonai utóéletét vizsgálta, mind a képzőművészetben, mind a költő Janus-arcú jellemvonásai tekintetében.

Az esemény különlegességét a kiváló előadók és az izgalmas témaválasztások mellett a humorral átitatott előadások tették teljessé. A recensens meg a poéta című előadás a konferencia végén nemcsak felrázta a közönséget, de megnevettette és gondolkodásra késztette. Győrei Zsolt (SZFE) remekül egyesítette a recenzió és a költői megközelítés világát, ezzel egy kivételesen szórakoztató és tanulságos zárást adva a konferenciának.

Összességében, a A kincsek negédes csűre c. konferencia nem csak információkkal és tudományos érdekességekkel szolgált, hanem egy olyan esemény volt, ahol a humor és az intellektuális lendület összetalálkozott, méltósággal emelve Csokonai életművét a tudomány és művészet színterein.

 

Az SZFE gondozásában megjelent könyvek kerekasztal-beszélgetése igazi kulturális csemegének bizonyult azoknak, akik érdeklődnek a színházi világ és annak mesterei iránt. Az esemény különlegességét az SZFE által gondozott könyvek bemutatása adta, melyeket a budapesti Színházi Olimpia alkalmából jelentettek meg, méltósággal hozva ezzel a színházi szakma négy világhírű képviselőjének munkásságát a magyar közönség elé.

Az est fő attrakciói a Theodórosz Terzopulosz görög,Tadashi Suzuki japán rendező, illetve Eugenio Barba és Nicola Savarese nevéhez fűződő kötetek voltak. A kerekasztal résztvevői között olyan neves személyiségek tűntek fel, mint Antal Zsolt (SZFE) oktatási és tudományos rektorhelyettes, intézetvezető, a könyvkiadási program vezetője, Győrei Zsolt (SZFE) habil. egyetemi docens, drámaíró, Szabó K. István (SZFE), a színházi rendező szak 2. évfolyamának társosztályvezetője, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, Timár András (SZFE) egyetemi adjunktus, színháztörténész, Puskás István (DE) habil. egyetemi docens, Debrecen város kulturális alpolgármestere. A beszélgetést pedig Smid Róbert (SZFE) egyetemi adjunktus, a színházi dramaturg szak 1. évfolyamának társosztályvezetője moderálta. Az esemény nemcsak a könyvek, hanem a résztvevők életművének és gondolatainak bemutatására is fókuszált. A előadók, elénk tárva saját értelmezéseiket és tapasztalataikat, mélyebb rálátást biztosítottak a színházi világ működésére, valamint a kötetek mögött rejlő inspirációra.

 

Csokonai Vitéz Mihály drámájának újragondolása a színpadon

A Debreceni Református Kollégium Kóti termében egy izgalmas és kreatív projekt keretében a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói újraélesztették Csokonai Vitéz Mihály, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjának, A méla Tempefői című befejezetlen drámáját. A történet egy fiatal , adósságokkal terhelt magyar költő életéről szól . Csokonai az ő karakterén keresztül mutatja be azt a küzdelmet, amelyet egy tehetséges költőnek meg kell vívnia a társadalommal és saját sorsával. A dráma egy olyan időszakban készült, amikor a költő még csak húszéves volt, de már érezhetővé válik benne a saját életéből és tapasztalataiból merített ihlet. Az előadás különlegessége abban rejlett, hogy a harmadéves SZFE-s dramaturg hallgatók – Bakos Apolka, Orosz-Bogdán Noémi, Pálfi Zsófia, Szalánczi Ágota, Varga-Amár Rudolf – saját kreativitásukat és művészi látásmódjukat fektették bele az eredeti mű átdolgozásába. A céljuk nem csupán a dráma modernizálása volt, hanem az is, hogy színpadra alkalmazható és ma is releváns témákat, illetve karaktereket hozzanak létre. Az elkészült darabot végül Csáki Benedek rendezésében mutatták be, aki Horváth Csaba Tanár úr fizikai rendező növendéke. A szereplőgárda, Funtek Frigyes és Quintus Konrád Tanár úr másodéves színészhallgatói, tehetségükkel és elkötelezettségükkel keltették életre a drámát. Ez az újragondolt előadás nemcsak Csokonai Vitéz Mihály emlékét és művészi hagyatékát öleli körül tisztelettel, hanem a fiatal tehetségeknek is lehetőséget ad arra, hogy kibontakoztassák saját kreativitásukat és tehetségüket. A A méla Tempefői bemutatása egyedi módja annak, ahogyan a múlt és a jelen találkozhatnak a színpadon, élettel és színnel feltöltve egy 250 éves alkotást. A debreceni közönségnek így egy különleges élményben lehetett része, amelyben a klasszikus és a modern, a múlt és a jelen egyszerre léteznek.

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése