Debrecenben töltekeznek a jövő magyar színművészei

2023 augusztus 15., kedd 11:04.
Share

Elindult az SZFE Nyári Akadémiája Debrecenben, mely a Csokonai Nemzeti Színházban nyílt meg augusztus 11-én, péntek délután. A haon.hu írása.

Egy hétig Debrecenben és Debrecennel ismerkednek a Színház-és Filmművészeti Egyetem, valamint a MATE gólyái. A résztvevő 144 hallgatót pénteken a Csokonai Nemzeti Színházban Mátyássy Szabolcs igazgató köszöntötte ? ahogy fogalmazott ? dupla örömmel, mivel ősztől nemcsak a megújult teátrum első színházi évadát, hanem az egyetem zenés színész szakos osztályát is elindítja. Bemutatta a cívisváros öt színházi játszóhelyét, színházfejlesztési beruházásait, majd úgy összegzett: Debrecen ezentúl egyszerre akár kétezer-kétszáz színházlátogatót is fogadhat.

A tábort immár harmadik alkalommal rendezi meg Debrecenben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyben a SZFE-t fenntartó kuratórium elnöke. Először felidézte a debreceni színház élén töltött kilenc évét, majd a hallgatókhoz szólt.

“Olyan egyetemre jutottatok be, mely Európa egyik legrégebbi színművészeti egyeteme” ? kezdte köszöntőjét. Úgy fogalmazott: színházat, filmet csinálni a teremtői gesztus emberi megismétlése a mesék, történetek átadásával. Elmondta, hogy a magyar színházi és filmes élet az egyik leggazdagabb Európában, míg világszinten harmadik helyen vagyunk a színházkedvelők arányát illetően. A Covid előtti évben itthon nyolcmillió belépőjegy kelt el. Kitért arra is, hogy a színészhallgatók nagyon nehéz időszakban érkeznek a pályára a szomszédban dúló háború miatt. 

Ez a világ van most körülöttünk, melyben tanulni, tapasztalni kell – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyetemi színművészeti képzés Magyarországon a legjobb, Közép-Európa néhány országán kívül mindenhol tandíjért lehet csak elsajátítani a szakmát.

“Amikor kitaláltam, hogy a frissen felvett hallgatókat Debrecenbe hozom, azért volt, mert fontos megismerni azokat az embereket, akikkel később dolgozni fognak. Debrecen ezen belül is maga a csoda: alig lehet találni olyan költőt, írót, aki valamilyen módon ne kapcsolódott volna ehhez a városhoz. Fontos tudatában lenni azzal a kulturális körrel is, melyet a külhoni honfitársainkkal közösen alkotunk” – mutatott rá.

Tőle Antal Zsolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese vette át a szót, aki elsőként Debrecennek a magyar történelemben betöltött meghatározó szerepét emelte ki, majd a Nagyerdő spirituális erejét, ahol majd a szeptemberben kezdő első évfolyamos hallgatók a következő napokban töltekezhetnek. Az új tanév egyben új tantervet is jelent az SZFE hallgatóinak, melyről a rektorhelyettes elmondta, olyanná dolgozták ki kollégáival az elmúlt egy évben, hogy szellemi és szakmai tartalmisága biztos és használható tudást adjon majd.

Bagány Márton, az SZFE Brand és Minőségmenedzsment igazgatója, a Nyári Akadémia főszervezője köszöntőjében hangsúlyozta: az SZFE és a MATE hallgatói az osztatlan képzés évei alatt nemcsak a szakmát tanulják meg, hanem a jövő értelmiségének meghatározó szereplőivé is válnak. Az elhangzottak után kulisszajárása invitálták a hallgatókat, akiknek Vranyecz Artúr és Bakota Árpád színművészek, valamint Mátyássy Szabolcs mutatta be a teátrumot.

A Nyári Akadémia, az elsőéves hallgatókat megszólító tábor, szakmai, kulturális és közösségépítő programokkal, Debrecen immár harmadik éve ad otthont az egyhetes eseménysorozatnak. Az idei találkozóra 144 hallgató érkezett az ország minden pontjáról azzal a céllal, hogy a szeptemberben induló tanévet csapatként kezdjék a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karán.

Forrás: haon.hu

 

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése