Elhunyt Vitézy László filmrendező

február 16., péntek 13:37
Share

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező – tudatta a hírt fia, Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A magyar producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész számos kitüntetéssel is rendelkezett.

Húszas évei elején a Budapest Filmstudiónál és a Mafilmnél dolgozott műszaki segédként, majd 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és televíziórendező szakon. Ezután a Balázs Béla Stúdióban dolgozott, majd a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője, ezután a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője lett. 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója lett. 1990–93-ig a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ügyvivője volt. Ezen évek alatt a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt időszakosan rendezői munkát és készített dokumentumfilmeket.

Játékfilmjeiben főként a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgozott fel. Tévéfilmjeit előszeretettel készítette Móricz Zsigmond novellái alapján.

Forrás: magyarnemzet.hu

Egyéb hírek

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Több betöltése Több betöltése