Év eleji bemelegítés ? Alkotóműhelyek Hete

B. Török Fruzsina
2022 szeptember 9., péntek 16:04.
Share

Több, mint negyven szakmai előadással, tréninggel, kurzussal és számos hallgatói közösségi programmal sikeresen lezárult az Alkotóműhelyek Hete.

Szeptember 5-én megnyitotta kapuit az Alkotóműhelyek Hete, ami számos szakmai előadással és kulturális, közösségépítő programokkal alapozza meg az új tanévet. A hallgatók a programsorozat alatt lehetőséget kaptak arra, hogy olyan kurzusokat is meglátogassanak, ami érdekli őket, de nem tartoznak a saját szakterületükhöz, így a tanév során nincs, vagy kevés lehetőségük akad látogatni ezeket a foglalkozásokat.

Rátóti Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora nyitóbeszédében elmondta, hogy az Alkotóműhelyek Hetének programja rendkívül változatos, színvonalas és sokszínű, az Egyetem valamennyi Intézete és szakterülete képviselteti magát. A plakátot olvasva egyértelműen kirajzolódik a képzések hátteréül szolgáló szakmai háttér, elmondható, hogy rengeteg ismeretanyag, tapasztalat és tudás rejlik oktatóinkban. Rátóti Zoltán kiemelte, az Egyetem ezzel az eseménnyel is egy lépést tesz a képzések közötti integráció felé, cél, minél közelebb hozni egymáshoz az oktatókat, hallgatókat, hogy a különböző szakterületek rendszeres közös munkája kísérje végig a hallgatók egyetemi éveit.

Lezsák Levente látványos kaszkadőr kurzusával indult a hét, Hegedűs D. Géza teltházas előadást tartott a vers, próza és a dráma műfajából. Tartalmas beszélgetés volt Kamarás Ivánnal, ahol a hallgatók kérdezhették a színművészt. Zilahy Tamás vezetésével forgathattak az érdeklődők, lengyel vendégelőadóink Ewa Brodzka elkalauzolta a hallgatóságot a casting világába, míg a világhíres Marek Brodzki a rendezőasszisztensi es filmrendezői tapasztalatait osztotta meg velünk. Dr. Bódi Zoltántól megtanulhattuk hogyan is érdemes az írásra, mint hivatásra tekinteni, Funtek Frigyes a felvételi óta először dolgozhatott az osztályával, Vidnyánszky Attila pedig színész tréninget tartott. Minden hallgató megtalálhatta ebben a három napban a számításait. Módjuk volt belekóstolni a forgatókönyvírásba, feltérképezni a filmvágás érdekes világát, sőt, Dr. Győrei Zsolt előadásában találkozni Kosztolányi Dezsővel.

Fotók: Schwartzenberger Ludván Gyöngyi