Görbe tükörből a világ

május 17., péntek 10:45
Share

Medveczky Balázs, az SZFE osztályvezető gyártásvezető oktatója, új könyve Csináljunk pártot! címmel jelent meg. A regény szatirikusan ábrázolja a politikai világot, ahol a főszereplő, Peti, pénzszerzési célból lép politikai pályára. Medveczky Balázs regényeivel olyan sci-fikbe illő párhuzamos világokba repíti az olvasót, ahol a könnyed, ironikus humorral átszőtt, fordulatos történetek a világ gyarlóságaival szembesítenek bennünket. Megtanítanak felülemelkedni a gondokon, és mosollyal az arcunkon szemlélni a világ visszásságait.

Medveczky Balázs legújabb regénye, a Csináljunk pártot! egy ironikus és szatirikus tükröt tart a mai politikai világ elé. A könyv főszereplője, Peti egy tipikus példa arra, hogyan lehet pusztán pénzszerzési céllal politikai pályára lépni, valódi elhivatottság nélkül. Peti alakja, bár nem egyetlen valós személy mása, több jelenkori közéleti szereplőt is magában hordoz. A történet központi konfliktusa Peti és Zoli, a pozitív karakterű újságíró közötti ellentét köré épül, amely során Zoli folyamatosan hezitál  szakmai elvei és kettejük gyerekkori barátsága között. A regény egyik helyszíne a Bugyu-Tatu bolygó, ahol a Lüke Császár figurája, Peti tudatalattijának megtestesülése egy álomszerű környezetben jelenik meg. Lüke Császár karaktere szimbolikus tanácsokat ad Petinek, amelyeken keresztül az olvasók nevethetnek a politikai abszurditásokon.

Medveczky Balázs saját tapasztalatait és megfigyeléseit építi be a karakterekbe, amelyek mélységet és hitelességet adnak a történetnek. Az író elmondta, hogy számára fontos az isteni igazság keresése, és ez a regényben is érvényesül: a gyors meggazdagodás csak ideig-óráig tarthat, a végén pedig a történet csúnya véget ér. Ez az isteni igazság vagy a karma szabályainak egy példája.

A könyv stílusa és hangvétele Kurt Vonnegut hatását tükrözi, akinek művei nagy hatással voltak Medveczkyre. Emellett pedig Rejtő Jenő is inspirálta a szerzőt, akiknek az írásaiért  gyermekkora óta rajong Medveczky Balázs sokoldalú alkotó: közgazdász, televíziós szakember, író, forgatókönyvíró és színműíró. Az írás számára szervezettséget igénylő folyamat, amelyben minden karakter és történetszál alaposan kidolgozott. A televíziós és színházi munkái pedig a kommunikáció és a történetmesélés különböző formáit képviselik, ahol közös alkotói munka zajlik rendezőkkel és stábokkal. A Csináljunk pártot! nemcsak a politikai világ visszásságaira világít rá, hanem szórakoztató módon tanít meg bennünket arra, hogy a nehézségeken mosolyogva lépjünk túl.

„Valamikor hallgattam egy vitaműsort, ahol négy író volt meghívott vendég. A műsorvezető az alkotói válság témájára terelte a szót, amire mindegyik író reagálhatott. A három férfi író különféle példákat és megoldásokat sorolt fel az alkotói válság leküzdésére, de az egyetlen női író csak nevetett. Ő ugyanis négygyermekes édesanya volt, aki lopott félórákban írta meg a könyvét, és nem tudta, mi az az alkotói válság, mert erre egyszerűen nem volt ideje. Valahogy én is így vagyok ezzel: a sokirányú elfoglaltságom mellett csak lopott időkben tudom a történeteimet megírni. Úgy tűnhet, a jelenlegi politikai helyzet adta az új könyvem inspirációját. Ez érthető is, hiszen a regény főhősének neve, Peti, ami valóban félelmetes egybeesés az elmúlt hónapokban kialakult helyzettel. Az igazság ezzel szemben az, hogy a könyv kéziratát már 2023-ban, egy másikkal együtt leadtam a kiadónak. Ők pedig ezt a történetet választották ki a kettő közül, így végül ez a könyv jelent meg. A látszólagos párhuzamok tehát csupán a véletlen művei.” – mondta el kérdésünkre Medveczky Balázs.

Fotó: Bach Máté

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése