Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztályával beszélgettünk az Ördögkatlan Fesztiválon

Hegedüs Kata
2023 augusztus 8., kedd 10:00.
Share

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila negyedéves próza színművész osztályával beszélgettünk a 16. Ördögkatlan Fesztiválon. Az osztály idén két vizsgaelőadással mutatkozott be a fesztiválon.

Az idei évben több alkalommal is játszottatok az egyetemen kívül, milyen élményekkel gazdagodtatok? 

Az egyetemen kívüli előadások mindig nagy megpróbáltatások voltak. Új helyzetekkel kellett szembenéznünk. Néha kisebb tér, néha nagyobb, visszhangos terem, légkondi, ami elnyomja a normál beszédet ? mindig más. Ilyenkor általában aznap szembesültünk a hely adottságaival, és emiatt a spontán megoldásoktól általában csak jobban összerázódott az osztály. A próbákon és az előadásokon is lehetett új színeket találni, így ez is fejlesztette a színészi munkánkat. 

Két nap alatt háromszor játszottatok az osztállyal a fesztiválon, fel tudtatok előre készülni erre az időszakra? 

A fesztivál előtt mindenki otthon elvégezte az egyéni munkáit. Ilyenkor már sokszor pár nappal előtte gondolkodunk a darabról. Aztán amikor összeáll a csapat, akkor a sok hozott inger megint összeadódik és valahogy egy energiává tölti a teret. 

Szabadtéren is játszottatok. Mik voltak a legnagyobb kihívások? 

Az osztály most játszott először teljesen szabadtéren. Hegymegi Máté rendezésében a Merlin avagy a puszta ország című előadást mutattuk be az Ördögkatlan Fesztiválon a nagyharsányi szoborpark amfiteátrumában. Elképesztő élmény volt ennyire természetközelben hallani azt, amit mi a fekete kis termeinkben tettünk össze. A zenéinkhez, amiket hosszú órákig gyakoroltunk, most több ezer kabóca, tücsök és madár társult. A kabócák abban a ritmusban zenéltek ahogy mi. Nagyon nagy élmény. Természetesen nehézségei is voltak a külső helyszínnek. A próbán több szünetre is szükség volt mert a nap égetően meleg volt, és végül estére az előadás végére meg teljesen átfagytunk. Még a meleg nyárban is nagyon jól esett a forró zuhany. Jó volt a természettel együtt játszani az előadásunk. 

Milyen élményekkel távoztok az Ördögkatlan Fesztiválról?

Azt hiszem, hogy az előző válaszokból is átjön, hogy sok új élmény várt minket. Ilyen is, olyan is, amikből mind fejlődni tudtunk. Jó volt a részese lenni egy fesztiválnak előadói oldalról is, és nyáron ennyi boldog embernek játszani.

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése