"HELYES IRÁNY A KULTÚRPOLITIKAI SZÁNDÉK, AMI AZ ÚJ SZFE-N KERESZTÜL MEGVALÓSULT"

2023 március 27., hétfő 14:08.
Share

Február 1. óta Závogyán Magdolna államtitkárként felel a magyar kultúráért a Kulturális és Innovációs Minisztériumban. Az államtitkárral a Mandiner készített interjút az elmúlt évek kihívásairól, az azokra adott szakmai válaszokról és a különböző szakágazatok jövőjéről.

Hoppál Pétertől vette át február elsején a stafétát. Elődje úgy fogalmazott, a kultúra nemzetstratégiai ágazattá vált az elmúlt tizenkét évben. Egyetért ezzel? Önnek mit jelent ez a meghatározás?

A nemzeti kormány célja kezdettől az, hogy a magyar nemzet gazdaságilag, szellemileg, szuverenitásban megerősödjön, ez a nemzeti kultúra megőrzésével és fejlesztésével is jár. A kulturális kormányzat 2010 óta következetesen a nemzetépítés és a kultúra megerősítését tűzte ki a zászlójára. Az a kultúrpolitika, amit az elődeim és jómagam is vittem 2015 és 2018 között helyettes államtitkárként, azonos cél mentén haladt, még akkor is, ha a különböző időszakok kihívásai tarkították. A Kárpát-medencei magyarság kulturális hagyományaira épülve a kulturális megerősítést célozta, illetve azt, hogy miként tudunk nemzetközi szinten is megjelenni azzal a kultúrkinccsel, melyet a 21. században hagyományainkra és kultúrkiválóságainkra építve, de új eszközök segítségével is meg tudunk jeleníteni.

Mit gondol az úgynevezett kultúrharcról, például az SZFE átszervezéséről, illetve az akörüli nemzetközi hírverésről?

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem nagyon jó válaszokat adott az elmúlt időszak kihívásaira. A következetes intézetvezetés, valamint a szakmaiság és az elkötelezettség már a mutatókban is megjelenik. Ha bármi kétely lenne az egyetemmel kapcsolatban, akkor 2022-ben nem lett volna átlagosan tizenötszörös a túljelentkezés képzéseire. A színészképzésre ez a szám harminchatszoros volt. Az egyetem sikere bizonyítja, hogy a kultúrpolitikai szándék, amely az SZFE-n keresztül megvalósul, a helyes irány.

A teljes interjú az alábbi linken érhető el: Helyes irány a kultúrpolitikai szándék, ami az új SZFE-n keresztül megvalósult ? államtitkár a Mandinernek | Mandiner