Interjú Apró Georginával

szeptember 18., szerda 10:46
Share

A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány Tehetséggondozó Programja keretében pályázatot hirdet a széles látókörű, magasan kvalifikált, a közszolgálatiság elvei iránt elhivatott közszolgálati médiaszolgáltatás szakmai utánpótlásának támogatására. Jelentkezési határidő október 4.

A Közmédia Alapítvány Tehetséggondozó Programja évek óta sikerrel működik. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek, és hogyan látja belülről a Program eredményeit?

Valóban, nagy örömmel mondhatom, hogy ez a Tehetséggondozó Program már évek óta töretlen sikerrel zajlik. A résztvevőknek a közmédia egyes szerkesztőségeinek mindennapi működésébe, dinamizmusába kell bekapcsolódniuk, így ez nem egy hagyományos tantermi oktatás, hanem egy gyakorlatközpontú képzés. A program nyertesei már az első naptól kezdve aktívan részt vesznek a csatornák, szerkesztőségek értekezletein, témajavaslatokat dolgoznak ki; mindezt pedig egy tapasztalt mentor útmutatásával. A cél az, hogy a résztvevőket felkészítsük a valós, éles munkahelyi feladatokra. Bár a fiatalok közvetlenül még nem végeznek önálló feladatokat, de különféle „mi lenne, ha” jellegű szimulációkon keresztül megtapasztalhatják, milyen lehetőségek és kihívások várnak rájuk. Részt vehetnek előkészített forgatásokon, testközelből láthatják és megélhetik, milyen a mindennapi élet az MTVA-ban. A különböző területeken mindenki más-más részlegre kerül: legyen az sport, kultúra, vagy hírszerkesztés.

Egy különösen aktuális példát is említhetek. Nemrégiben forgattuk az idei Tehetséggondozó Program reklámfilmjét, amelyhez olyan fiatalokat választottunk, akik ezen a programon keresztül kerültek hozzánk. Már minden készen állt a forgatásra, amikor az egyik résztvevő jelezte, hogy a kijelölt napon mégsem tud jelen lenni, mert a köztársasági elnök úrral Bécsbe utazik. Óriási büszkeség számunkra, hogy ez a fiatal, aki két évvel ezelőtt még friss tehetségként érkezett hozzánk, ma már komoly feladatokat lát el. Ez is remek példa arra, hogy a fiatalok nálunk nem kávéfőzéssel, vagy fénymásolással töltik az idejüket.

Eszembe jut egy másik, szintén friss és inspiráló példa: a 2022-es Sportkommentátor program néhány résztvevője az idei párizsi olimpián tudósíthatott. Ez is jól mutatja, milyen lehetőségek nyílnak meg a tehetséges fiatalok előtt ezen a programon keresztül.

Mit lehet tudni a mentorokról? A programban résztvevő fiatalok maguk választhatnak mentort, vagy ezt a Program határozza meg?

A mentorok kijelölése a Program keretében történik, szoros együttműködésben a csatornaigazgatóságokkal. A pályázati folyamat részeként a fiatalok egy személyes meghallgatáson is részt vesznek, amelynek során már kirajzolódik egy kép arról, hogy mi iránt érdeklődnek leginkább, illetve, hogy mely területeken érzik magukat a legerősebbnek. Ennek megfelelően igyekszünk őket a legmegfelelőbb irányba terelni. Természetesen a mentor kijelölését az is befolyásolja, hogy az adott időszakban hol van a legnagyobb igény az utánpótlás nevelésére. A mentorok kiválasztására különös figyelmet fordítunk, emellett olyan szakembereket igyekszünk bevonni, akik nemcsak kiemelkedő tapasztalattal rendelkeznek, hanem valóban szeretnek és képesek is tanítani. Az eddigi évek visszajelzései alapján a résztvevők rendkívül pozitívan nyilatkoztak mentoraikról, akiktől saját elmondásuk szerint is rengeteget tanultak. A Program rugalmas keretek között működik, ha szükséges, akár a mentor személyén is változtatunk, hiszen nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ebben a néhány hónapban a mentor és mentoráltja közös hangra találjon, illetve, hogy hatékonyan tudjanak együttműködni.

Milyen elfoglaltságra számíthat az, aki bekerül ebbe a Programba?

A Program rendkívül intenzív, ez kétségtelen, így elsősorban végzős hallgatóknak, vagy friss diplomásoknak ajánljuk. A tapasztalatok alapján ez a három hónap teljes embert kíván, hiszen a résztvevőknek rugalmasan kell alkalmazkodniuk a különböző műsorkészítési időpontokhoz. Hétvégi műsorok esetében például hétvégén is részt kell venniük, nyári műsoroknál pedig a nyári időszakban és akár vidéken is helyt kell állniuk. Mindezek mellett kiemelten fontos szerepet játszik a Közszolgálati Média Akadémia Alapítvány égisze alatt működő Montágh Testület is, amely külön figyelmet fordít a beszédkészség fejlesztésére. Már a személyes meghallgatások során jelen van egy beszédtanár, aki azonnal felméri a jelentkezők beszédkészségét. A jó hír az, hogy szinte mindenki esetében jelentős fejlődés érhető el, akár már három hónap alatt is. Ezzel is igyekszünk támogatni a Programba bekerült fiatalokat abban, hogy elérhessék céljaikat, valamint, hogy a lehető legjobban felkészüljenek szakmai pályájukra.

Egyéb hírek

Elhunyt Ozsváth Sándor, aki generációkat tanított a szép beszédre

Hetvennégy éves korában elhunyt Ozsváth Sándor beszédtanár, művelődéstörténész, drámainstruktor és újságíró.

A Színháztörténeti Múzeum is izgalmas programokkal vár mindenkit a Kutatók Éjszakáján

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI)  színháztörténeti sétával és előadással várja az érdeklődőket szeptember 27-én Budapesten, a Horváth-kertben, a Kutatók éjszakájának keretében.

Fejetlen test az Inga Kultúrkávézóban

Czene-Polgár Donát III. évfolyamos dramaturgszakos hallgató vizsgarendezése, a Fejetlen test október 12-én este 19:00-kor lesz látható az Inga Kultúrkávézóban. Az előadással kapcsolatos pódiumbeszélgetésre szeptember 21-én, az Inga Kultúrkávézó megnyitóján kerül majd sor az előadás rendezője, Czene-Polgár Donát és a darab dramaturgja, Tóth Anna Orsolya II. évfolyamos dramaturgszakos hallgató  részvételével.

A Magyar Dráma Napján tart nyílt napot a Nemzeti Színház

Szeptember 21-én, szombaton tartja hagyományos Nyílt Napját a Nemzeti Színház: a Magyar Dráma Napján kulisszajárással, ifjúsági programokkal, nyílt próbával és kedvezményes jegyvásárlással várják az érdeklődőket.

„Hogyan éri el a rendező és a társulat a kollektív tudást, hogy képes legyen létrehozni az előadást?” – Interjú Adam J. Ledger professzorral

Adam J. Ledger rendező, a Birminghami Egyetem oktatója, a színháztudomány és az előadó-művészetek professzora Budapesten tartott előadásokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégeként. A professzorral készült interjúnkban olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy milyen szempontok alapján vizsgálja a rendező munkáját egy próbafolyamatban, hogyan építhető be egy aktuális téma egy színházi előadásba és nem utolsó sorban: mit tanácsol a fiatal alkotóknak?

Tehetséggondozó Program: Workshop az SZFE-n Apró Georginával. Az SZFE hallgatói gyakorlatközpontú képzéssel ismerkedtek meg.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói különleges lehetőségben részesültek, amikor Apró Georgina, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány ügyvezető igazgatója workshopot tartott számukra a Karrieriroda szervezésében a Tehetséggondozó Program keretében. A film- és televíziórendező, valamint a televíziós műsorkészítő osztály hallgatói egy gyakorlatias előadás során ismerkedhettek meg azzal a programmal, amely évek óta töretlen sikerrel készíti fel a tehetséges fiatalokat a média világának kihívásaira.

A Nemzeti Színház új évadában hét bemutatóval várja a közönséget

Hét bemutatóval, köztük Molnár Ferenc Liliom című drámájával, az Olasz szalmakalap című francia bohózattal, egy angol drámával, Radnóti Miklóst idéző koncertszínházzal, egy kísérleti előadással, valamint két ősbemutatóval várja a közönséget a Nemzeti Színház új évada.

Kerek évfordulót ünnepel Novák Eszter

Novák Eszter 1964. szeptember 14-én, Budapesten született Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus, és Novák Ferenc („Novák tata”) koreográfus, rendező, etnográfus gyermekeként. Születésnapja alkalmából a deszkavízió.hu foglalta össze eddigi pályáját.

Több betöltése Több betöltése