Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

május 21., kedd 08:00
Share

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Az írás és újraírás elméleti és gyakorlati folyamatáról tartott workshopot az SZFE-n Professor Gert Embrechts. A brüsszeli LUCA School of Arts tanára kreatív producerként, forgatókönyvíróként és filmrendezőként nagy tapasztalattal bíró szakember, számos televíziós és filmprodukció elismert alkotója. A műhelymunka alkalmával a hallgatók saját forgatókönyvük fejlesztésével foglalkoztak.

Az Instituto Politécnico de Lisboa – Escola Superior de Teatro e Cinema (ESTC) tanára, Prof. Paulo Leite a horror műfajáról tartott inspiráló workshopot. Témái között szerepelt a zsáner története, a jó horrortörténet létrehozásának alapjai, a különböző horror típusok és a horror forgatókönyvének megírása. Az egyhetes kurzus során a professzor kiemelt figyelmet fordított a hallgatók horrorprojektjeinek megvitatására.

A másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására szintén Budapestre érkezett Prof. John McNulty az adaptációkészítés folyamatáról osztotta meg tanácsait a hallgatókkal. A párizsi École Internationale de Création Audiovisuelle et de Réalisation (EICAR) tanára elismert íróként számos televíziós és animációs produkcióban vett részt. Az ő nevéhez fűződik a Capitaine Marleau című népszerű francia televíziós sorozat két epizódja, a Sang et Lumiere és a Claire Obscure, amelyekben David Suchet és Laura Smet játszotta a főszerepeket. A New York-i Filmakadémia egykori tanára korábban a Párizsi Amerikai Egyetemen és az ENS Louis Lumière-en is tanított. A három nemzetközi szinten is elismert professzorok előadásai nemcsak a szakmai ismeretek bővítését szolgálták, hanem inspirációt és új nézőpontokat is kínáltak a hallgatóknak, elősegítve az SZFE hallgatóinak alkotói fejlődését.

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése