Kiss József az SZFE drámainstruktor oktatója lett a Soproni Petőfi Színház igazgatója

2023 június 29., csütörtök 11:08.
Share

A soproni teátrum idei évadának egyik sikerdarabja a Miért nem marad reggelire? című előadás volt. A darab rendezője, Kiss József 2023. június 1-jétől megbízást kapott a Soproni Petőfi Színház igazgatói feladatainak ellátására. Kiss József neve jól ismert a szakmában mint színész, mint rendező; több színház művészeti vezetőjeként dolgozott, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít, Sopronban pedig egy népszerű, sikeres előadással tette le névjegyét.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója interjúban beszélt az új tervekről és a következő évadról.

Milyen elképzelésesekkel, tervekkel, gondolatokkal vállalta el ezt a feladatot?

Számomra derült égből jött, de nem villámcsapásként, hanem hatalmas, boldogító meglepetésként. Olyan feladatot kaptam, ami egyszerre felemelő, boldogságos, megtisztelő, ugyanakkor nagyon nehéz. Az összetettsége adja a nehézségét, de én szeretem a kihívásokat.

A legfontosabb cél, hogy mielőbb tisztán lássunk, a színház művészeinek, minden dolgozójának biztonságot teremtsünk, és évadot hirdessünk. Ezt az évadzáróval egy időben, június 21-én fogjuk megtenni. Olyan évad lesz ez, amely hitünk szerint elnyeri a nézők tetszését, s amelyben minden művész megtalálja a maga örömét és feladatát. Eperjes Károly mint művészeti vezető már előkészített egy tervezetet, amely nagyban segíti a munkámat.

A Soproni Petőfi Színháznak kis létszámú társulata van. Ez a pici társulat önmagában nehezen képes létrehozni egy egész évadot, tehát továbbra is szükség lesz vendégművészekre. Egyrészt kiváló, országosan ismert színészekre, alkotókra, másrészt a művészi fejlődést elősegítő, fiatal tehetségekre, mivel a színház fiatalok nélkül elképzelhetetlen.

Olyan színházat szeretnék, amelyben mindenki “szerelmes” a színházba. Szeretném elérni, hogy minden kollégám akarjon a részese és művelője lenni a színház szépségének, romantikájának, színességének, titokzatosságának. Színházat létrehozni áldozatot követel az alkotás minden résztvevőjétől, ezért kell, hogy az alkotás szenvedélyes vágya vezéreljen mindannyiunkat. Az alkotás vágya, amely meghozza a nézők elismerését is, és magával ragadja őket. Az embert az öröm tartja életben, örömmel kell tehát dolgozni. Szerelemmel.

Egy nagyon sikeres darabbal debütált Sopronban. Van a tarsolyában olyan előadás, amelynek ön a rendezője, és várható az évadban?

Természetesen. Ez egy fájóan szép történet a párkapcsolataink fontosságáról, egymás iránti felelősségünkről, a lelkünk felfelé törekvéséről. Bízom benne, hogy megérinti a fiatalabb és idősebb korosztályt is, s alkalmat ad saját belső életünk átgondolására. Remélem, sikerül létrehoznunk, egyelőre most ennyit mondanék.

 

A Soproni Petőfi Színház nagy figyelmet fordít az ifjúság és a gyerekek színházi nevelésére. Ezzel kapcsolatban milyen tervei vannak?

Az évad az előző évekhez hasonlóan a középiskolás, felsős, alsós és óvodás korosztály számára is kínál előadásokat, én magam is kiemelten kezelem ezt a területet. Emellett, figyelemmel arra, hogy a színház drámapedagógiai munkájának sikerességét számos intézményvezetői visszajelzés igazolja, tovább folytatjuk a felsősöknek szóló színházi nevelési előadásokat. Terveink között szerepel az országosan sikeresen futó Ádámok és Évák Ünnepe című nagy hatású, a diákokat a színház közegébe vonzó közösségi program megvalósítása is. Ugyanígy fontosnak tartom, hogy a családok számára közös élményt nyújtsunk bérletszünetes előadásokkal, családi matinékkal. Vidéki színházként alapvetően fontos számunkra a bérletrendszer fenntartása, amely megadja a tervezhetőség biztonságát és a bérletesek támogató kapcsolatát a színházzal. Ez egy bizalmi helyzet. A színházat ez a bizalom tartja fenn. A következő évadunkban marad tehát a bérletrendszerünk, de a jövőben természetesen nyitottak vagyunk a megújítására.

 

Végezetül mit üzenne a várható évad elé?

Egyéb hírek

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai: Selmeczi György és Gulyás Buda

Az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon két kiemelkedő alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr részesül életműdíjban, elismerve az SZFE oktatóinak és a magyar filmkultúra meghatározó alakjainak hosszú évtizedeken át tartó munkáját. 

Szép Ernő vizsgaelőadás az SZFE-n

Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató Szép Ernő Májusát rendezte meg a Nemzeti Színházban.

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Több betöltése Több betöltése