Kiválóságok az SZFE-n

június 21., péntek 14:16
Share

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Az Új Nemzeti Kiválóság Programot a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2016-ban azzal a céllal indította, hogy támogassa a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és kutatók kiválóságát. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által biztosított ösztöndíjra azok a felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók és kutatók pályázhattak, akik intézményükben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A Színházi- és Filmművészeti Egyetemen a 2023/24-es tanévben 16 hallgató részesült ÚNKP ösztöndíjban. A kutatási eredményeiket a keddi szakmai zárókonferencián mutatták be. Az eseményt Prof. Dr. Sepsi Enikő rektor nyitotta meg, majd Dr. Antal Zsolt oktatási és tudományos rektorhelyettes, Dr. Timár András egyetemi adjunktus, a Tudományos Diákkör vezetője és Dr. Tóth Orsolya pályázati és innovációs irodavezető mondott beszédet.

A konferencia első szekciójában a filmes vizualitás témakörét járták körül a hallgatók. Hema Karim Ádám a színhasználat pszichológiáját vizsgálta a filmművészetben. Kutatásával azt akarta megmutatni, hogy a színek tudatos használatával hogyan tudják az alkotók befolyásolni a közönség percepcióját a karakterekkel kapcsolatban. Tóth Kristóf Megvilágító háttér című előadásában a virtuális produkció és az analóg képrögzítés kérdéskörét járta körül, míg Dr. Varga Sébastien Szabolcs a versfilmek formanyelvéről értekezett. A szekciót Mózes Gergely Archív dokumentumok és animáció hibriditása a történelmi tárgyú dokumentumfilmben című előadása zárta.

A konferencia második szekciója a forgatókönyvírás témakörét dolgozta fel. Makaró Szilárd arról tartott előadást, hogy a Csillagok háborúja filmsorozat Galaktikus Birodalmának megjelenítése és megítélése hogyan változott az első résztől napjainkig. Fejes Szabolcs az adaptáció művészetéről értekezett, választ keresve arra, hogy hogyan lehet megőrizni az eredeti mű esszenciáját. Ezt követően Nagy V. Gergely mutatta be kutatási eredményeit A figuratív komponálás a forgatókönyvírásban címmel. A szekciót Vízkeleti Dániel előadása zárta, amely során bepillantást nyerhettünk egy, a lidérc alakját középpontba állító nagyjátékfilm forgatókönyvírási folyamatába.

A konferencia harmadik része a színház és film, rendezés és reprezentáció kettőséről szólt. Fülöp Kristóf a mesterséges intelligencia színházban való alkalmazását vizsgálta, míg Sebők Liliána Hajnalka Henrik Ibsen életművét kutatta a norvég drámaíró műveiben megjelenő „élethazugság” motívumán keresztül. Gábeli Nóra előadása a női archetípusok filmbeli ábrázolására és fejlődésére fókuszát. Majd a szekció zárásaként Korda Bonifác tartotta meg prezentációját Pilinszky János Halál-színháza címmel, amelynek középpontjában a költő KZ-Oratóriuma állt.

A konferencia negyedik szekciója az előadóművészetek, különösen a színészet és a zene témakörét dolgozta fel. Pekár Éva Hanna előadásában a színházi és filmes színészvezetés különbözőségeit tárgyalta. Brezovszky Dániel György előadásában Mejerhold színésztréningjének gyakorlatait mutatta be és elemezte, míg Pányik Tamás a magyar nyelvű opera- és oratóriumprodukciók innovációs lehetőségeiről beszélt. Dobri Dániel Béla előadásában az improvizáció szerepét vizsgálta a 20. és 21. századi kóruszenében.

A konferencia zárásaként Dr. Stőhr Lóránt, az ÚNKP szakmai felelőse, valamint Rénes Balázs, az ÚNKP koordinátora szólt a résztvevőkhöz: „Per aspare, ad astra” – emelte ki, azaz göröngyös úton a csillagokig. Mindez az ÚNKP esetében azt jelenti, hogy az akadémiai pálya felé vezető út is küzdelmekkel jár. Ez az ösztöndíj nagyon jó volt arra, hogy a hallgatók még a szakdolgozat, illetve diplomamunka elkészítése előtt tapasztalatot szerezzenek egy tudományos írásmű elkészítésében és egy szakmai konferenciaelőadás megtartásában. Mindemellett a pályázat a doktoranduszok és az intézményi kutatók számára is lehetőséget biztosított kutatási témájuk részeredményeinek bemutatásához.

Egyetemi kiválósági pályázatokat a jövőben is érdemes benyújtani. Bár az ÚNKP átalakul, a helyébe a 2024/2025. tanévtől egy módosított kiválósági ösztöndíj, az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) lép, amelyre mind az SZFE-re sikeresen felvételizők, mind az ősztől tanulmányiakat folytató hallgatók 2024. július 20. napjáig jelentkezhetnek. A pályázati felhívás itt érhető el.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

Több betöltése Több betöltése