Kiválóságok az SZFE-n

június 21., péntek 14:16
Share

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Az Új Nemzeti Kiválóság Programot a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2016-ban azzal a céllal indította, hogy támogassa a felsőoktatásban részt vevő hallgatók és kutatók kiválóságát. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által biztosított ösztöndíjra azok a felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók, doktorjelöltek, valamint fiatal oktatók és kutatók pályázhattak, akik intézményükben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A Színházi- és Filmművészeti Egyetemen a 2023/24-es tanévben 16 hallgató részesült ÚNKP ösztöndíjban. A kutatási eredményeiket a keddi szakmai zárókonferencián mutatták be. Az eseményt Prof. Dr. Sepsi Enikő rektor nyitotta meg, majd Dr. Antal Zsolt oktatási és tudományos rektorhelyettes, Dr. Timár András egyetemi adjunktus, a Tudományos Diákkör vezetője és Dr. Tóth Orsolya pályázati és innovációs irodavezető mondott beszédet.

A konferencia első szekciójában a filmes vizualitás témakörét járták körül a hallgatók. Hema Karim Ádám a színhasználat pszichológiáját vizsgálta a filmművészetben. Kutatásával azt akarta megmutatni, hogy a színek tudatos használatával hogyan tudják az alkotók befolyásolni a közönség percepcióját a karakterekkel kapcsolatban. Tóth Kristóf Megvilágító háttér című előadásában a virtuális produkció és az analóg képrögzítés kérdéskörét járta körül, míg Dr. Varga Sébastien Szabolcs a versfilmek formanyelvéről értekezett. A szekciót Mózes Gergely Archív dokumentumok és animáció hibriditása a történelmi tárgyú dokumentumfilmben című előadása zárta.

A konferencia második szekciója a forgatókönyvírás témakörét dolgozta fel. Makaró Szilárd arról tartott előadást, hogy a Csillagok háborúja filmsorozat Galaktikus Birodalmának megjelenítése és megítélése hogyan változott az első résztől napjainkig. Fejes Szabolcs az adaptáció művészetéről értekezett, választ keresve arra, hogy hogyan lehet megőrizni az eredeti mű esszenciáját. Ezt követően Nagy V. Gergely mutatta be kutatási eredményeit A figuratív komponálás a forgatókönyvírásban címmel. A szekciót Vízkeleti Dániel előadása zárta, amely során bepillantást nyerhettünk egy, a lidérc alakját középpontba állító nagyjátékfilm forgatókönyvírási folyamatába.

A konferencia harmadik része a színház és film, rendezés és reprezentáció kettőséről szólt. Fülöp Kristóf a mesterséges intelligencia színházban való alkalmazását vizsgálta, míg Sebők Liliána Hajnalka Henrik Ibsen életművét kutatta a norvég drámaíró műveiben megjelenő „élethazugság” motívumán keresztül. Gábeli Nóra előadása a női archetípusok filmbeli ábrázolására és fejlődésére fókuszát. Majd a szekció zárásaként Korda Bonifác tartotta meg prezentációját Pilinszky János Halál-színháza címmel, amelynek középpontjában a költő KZ-Oratóriuma állt.

A konferencia negyedik szekciója az előadóművészetek, különösen a színészet és a zene témakörét dolgozta fel. Pekár Éva Hanna előadásában a színházi és filmes színészvezetés különbözőségeit tárgyalta. Brezovszky Dániel György előadásában Mejerhold színésztréningjének gyakorlatait mutatta be és elemezte, míg Pányik Tamás a magyar nyelvű opera- és oratóriumprodukciók innovációs lehetőségeiről beszélt. Dobri Dániel Béla előadásában az improvizáció szerepét vizsgálta a 20. és 21. századi kóruszenében.

A konferencia zárásaként Dr. Stőhr Lóránt, az ÚNKP szakmai felelőse, valamint Rénes Balázs, az ÚNKP koordinátora szólt a résztvevőkhöz: „Per aspare, ad astra” – emelte ki, azaz göröngyös úton a csillagokig. Mindez az ÚNKP esetében azt jelenti, hogy az akadémiai pálya felé vezető út is küzdelmekkel jár. Ez az ösztöndíj nagyon jó volt arra, hogy a hallgatók még a szakdolgozat, illetve diplomamunka elkészítése előtt tapasztalatot szerezzenek egy tudományos írásmű elkészítésében és egy szakmai konferenciaelőadás megtartásában. Mindemellett a pályázat a doktoranduszok és az intézményi kutatók számára is lehetőséget biztosított kutatási témájuk részeredményeinek bemutatásához.

Egyetemi kiválósági pályázatokat a jövőben is érdemes benyújtani. Bár az ÚNKP átalakul, a helyébe a 2024/2025. tanévtől egy módosított kiválósági ösztöndíj, az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) lép, amelyre mind az SZFE-re sikeresen felvételizők, mind az ősztől tanulmányiakat folytató hallgatók 2024. július 20. napjáig jelentkezhetnek. A pályázati felhívás itt érhető el.

Egyéb hírek

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Több betöltése Több betöltése