Koncerttel köszöntötte a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Zene Világnapját

2023 október 4., szerda 15:02.
Share

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára 1975-ben nyilvánította az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjának. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen hosszú évek óta hagyomány, hogy a hallgatók az elmúlt tanév Dalversenyének dalaiból összeállított koncerttel készülnek az eseményre. 

 

A rendezvényt Bagó Gizella professor emerita Yehudi Menuhin, az első világnap tiszteletére írott köszöntőjéből vett idézettel nyitotta meg: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek […] A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”  A koncert nyitó dala Csokonai Vitéz Mihály Egy vén fának árnyékában régen szenvedő rózsafa című megzenésített verse volt, melyet a költő születésének 250. évfordulója alkalmából, Oláh Krisztián a hazai jazzélet egyik meghatározó egyénisége zenésített meg Bagó Gizella kérésére. A dalt Márkus Luca egykori hallgatónk énekelte. A klasszikus francia és magyar sanzonok mellett, helyet kaptak népszerű kortárs szerzők – Stromae, Zaz – dalai és megzenésített versek is. A verseket Urbán Kristóf a Liszt Ferenc Zeneművészet Egyetem harmadéves hallgatója, alkalmazott zeneszerző zenésítette meg. 

Fellépők: harmadéves prózai színművész hallgatók: Bubik Réka, Nagy Botond, Reiter Zita, Steenhuis Raul, Varga Anna, harmadéves bábszínművész hallgatók: Barabás Bíborka, Zöldi Ákos, elsőéves fizikai rendező és koreográfus hallgatók: Ferenczy-Nagy Boglárka, az idei, 41. Dalverseny I. helyezettje (zongorán kísérte: Csáki Benedek), elsőéves prózai színművész hallgatók: Bíró Kristóf, Kozma Veronika, Kukovectz Ákos és Lukács Ádám, az idei, 41. Dalverseny II. helyezettje.

 A koncert záró dalát a közönségnek kedveskedve az újvidéki vendéghallgatók énekelték. 

Zongorán közreműködő tanárok: Bellus Csilla, Kéménczy Antal, Lengyel Andrea, Termes Rita, és Urbán Kristóf (LFZE, III.) 

Hangképző tanárok: Bagó Gizella, Berecz Bea, Decsi Ágnes, Kővári Judit, Márta Judit, Vincze Klára 

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése