Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

B. Török Fruzsina
április 8., hétfő 08:00
Share

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

16x9
Kriskó Gergely – hallgató
16x9
Futó Ádám – technikus

A mai rohanó, digitális környezetben a vállalkozások, szervezetek éppúgy folyamatosan innovatív módszereket keresnek arra, hogy lebilincseljék ügyfélkörüket, mint amennyire a filmesek is mindinkább törekednek emlékezetes élményeket nyújtani a nézőik számára. A 3D-s LED-fal egyike azoknak a technológiáknak, amely forradalmasította a vizuális tartalomgyártás mechanizmusát. A fejlett megjelenítési technológiát magával ragadó képességekkel kombinálva a 3D-s LED-falak egyre hatékonyabb eszközzé válnak a filmgyártásban, hosszútávú hatást hagyva maguk után.

A virtuális LED-falak tulajdonképpen hatalmas képernyők, amelyek LED-panellel rendelkeznek és ezáltal teszik lehetővé a színészek számára, hogy maguk is egyidőben lássák a digitálisan kialakított várost, vagy a természeti tájat a forgatás során, ahol a filmbeli jelenetük játszódik. Ez természetesen segíti az autentikusabb színészi játék kidolgozását is, ezáltal pedig még inkább intenzív kapcsolat alakulhat ki a cselekmény és a közönség között. A rendezők és az operatőrök hihetetlenül hasznosnak találják ezt a technológiát, mivel valós időben mutathatják be, hogyan bontakozik ki egy-egy jelenet. A LED-falak mindezeken túl képesek a természetes fény érzetét is kelteni, illetve ötvözni a fizikai és a digitális világot, ami összességében jóval kevesebb munkát, ráadásul minden eddiginél minőségibb látványvilágot eredményez.

A LED-fal szinkronizálja a színészek mozgását a kamera segítségével. Speciális szoftver biztosítja a kamera helyzetének és szögének nyomon követését, valamint a kép beállítását. Ez a funkció segít konzisztens és valósághű perspektívát létrehozni, amely ötvözi a digitális és a fizikai világot. Emellett természetesen csökkenti a drága helyszínbérlések és díszletépítések számát is, hovatovább megtakarítja a stáb utaztatási költségét és az időigényes logisztikát. Az utómunka során is előnyöket kínál a hagyományos eljárással szemben, ugyanis azok megkövetelik a helyszíni felvételek és a speciális effektusok széleskörű keverését. Ezzel szemben viszont a LED-falak leegyszerűsítik ezt a folyamatot azáltal, hogy lehetővé teszik a digitális integrációt.

Mivel ez a technológia folyamatosan fejlődik, a filmes szakmának is tartania kell ezt az ütemet, valamint szükséges alkalmazkodnia ezekhez a tendenciákhoz. Ezzel a céllal zajlott le 2023. novemberétől az SZFE frissen kialakított, LED-fallal felszerelt stúdiójában négy mesterkurzus, ahol világszerte elismert szakemberek osztották meg ismereteiket az új eszközzel történő forgatás lehetőségeiről. Erik Wolford, Rob Payton, Richard Muller és Nikolaus Summerer olyan elismert szakemberek, akik évtizedes tapasztalataikkal gazdagították a hallgatók tudását. A kurzusokon elhangzott témák között szóba kerültek az autós jelenetek trükkjei, a színkalibráció és a 3D-s Unreal Engine-jelenetekben való forgatások is. Ez az eseménysorozat igazi mérföldkő volt az SZFE életében, amelynek során a filmszakma legjobbjai adták át tapasztalataikat a következő generációnak.

Ezután az egyetem 2024. februárjában olyan intenzív, egyhetes kurzust is rendezett, ahol a hangsúly az elméleti után már a gyakorlati oktatáson volt. Ezen a rendkívüli héten diákok és oktatók egyesítették erőiket, hogy saját kezükkel készítsenek demóanyagokat az egyedi LED-falra. A program során a résztvevők belemerülhettek a stúdió titkaiba, beleértve a Brainbar és GrandMA világítási rendszer kezelését, valamint a 2D-s és 3D-s jelenetek indítását és manipulálását.

Az SZFE virtuálisstúdió-projektje a forradalmi kezdeményezés részeként olyan oktatási tananyagok kifejlesztésére összpontosított, amelyek a következő tanévekben már beépülnek az SZFE képzéseibe. Ezek öt különböző szakterületet ölelnek fel: rendező, operatőr, televíziós szakember, produkciós menedzser és látványtervező. Az egyes szakterületekhez készült kézikönyvek mellett a projekt részeként elkészült egy oktatói és egy tanulói kézikönyv is. A rendezői és operatőri szakterületekhez mellékelt kézikönyvek nemcsak alap-, hanem haladó szinten is kielégítik a szakmai igényeket. Az oktatási kézikönyvek mind angol, mind magyar nyelven elérhetőek.

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése