Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

B. Török Fruzsina
április 8., hétfő 08:00
Share

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

16x9
Kriskó Gergely – hallgató
16x9
Futó Ádám – technikus

A mai rohanó, digitális környezetben a vállalkozások, szervezetek éppúgy folyamatosan innovatív módszereket keresnek arra, hogy lebilincseljék ügyfélkörüket, mint amennyire a filmesek is mindinkább törekednek emlékezetes élményeket nyújtani a nézőik számára. A 3D-s LED-fal egyike azoknak a technológiáknak, amely forradalmasította a vizuális tartalomgyártás mechanizmusát. A fejlett megjelenítési technológiát magával ragadó képességekkel kombinálva a 3D-s LED-falak egyre hatékonyabb eszközzé válnak a filmgyártásban, hosszútávú hatást hagyva maguk után.

A virtuális LED-falak tulajdonképpen hatalmas képernyők, amelyek LED-panellel rendelkeznek és ezáltal teszik lehetővé a színészek számára, hogy maguk is egyidőben lássák a digitálisan kialakított várost, vagy a természeti tájat a forgatás során, ahol a filmbeli jelenetük játszódik. Ez természetesen segíti az autentikusabb színészi játék kidolgozását is, ezáltal pedig még inkább intenzív kapcsolat alakulhat ki a cselekmény és a közönség között. A rendezők és az operatőrök hihetetlenül hasznosnak találják ezt a technológiát, mivel valós időben mutathatják be, hogyan bontakozik ki egy-egy jelenet. A LED-falak mindezeken túl képesek a természetes fény érzetét is kelteni, illetve ötvözni a fizikai és a digitális világot, ami összességében jóval kevesebb munkát, ráadásul minden eddiginél minőségibb látványvilágot eredményez.

A LED-fal szinkronizálja a színészek mozgását a kamera segítségével. Speciális szoftver biztosítja a kamera helyzetének és szögének nyomon követését, valamint a kép beállítását. Ez a funkció segít konzisztens és valósághű perspektívát létrehozni, amely ötvözi a digitális és a fizikai világot. Emellett természetesen csökkenti a drága helyszínbérlések és díszletépítések számát is, hovatovább megtakarítja a stáb utaztatási költségét és az időigényes logisztikát. Az utómunka során is előnyöket kínál a hagyományos eljárással szemben, ugyanis azok megkövetelik a helyszíni felvételek és a speciális effektusok széleskörű keverését. Ezzel szemben viszont a LED-falak leegyszerűsítik ezt a folyamatot azáltal, hogy lehetővé teszik a digitális integrációt.

Mivel ez a technológia folyamatosan fejlődik, a filmes szakmának is tartania kell ezt az ütemet, valamint szükséges alkalmazkodnia ezekhez a tendenciákhoz. Ezzel a céllal zajlott le 2023. novemberétől az SZFE frissen kialakított, LED-fallal felszerelt stúdiójában négy mesterkurzus, ahol világszerte elismert szakemberek osztották meg ismereteiket az új eszközzel történő forgatás lehetőségeiről. Erik Wolford, Rob Payton, Richard Muller és Nikolaus Summerer olyan elismert szakemberek, akik évtizedes tapasztalataikkal gazdagították a hallgatók tudását. A kurzusokon elhangzott témák között szóba kerültek az autós jelenetek trükkjei, a színkalibráció és a 3D-s Unreal Engine-jelenetekben való forgatások is. Ez az eseménysorozat igazi mérföldkő volt az SZFE életében, amelynek során a filmszakma legjobbjai adták át tapasztalataikat a következő generációnak.

Ezután az egyetem 2024. februárjában olyan intenzív, egyhetes kurzust is rendezett, ahol a hangsúly az elméleti után már a gyakorlati oktatáson volt. Ezen a rendkívüli héten diákok és oktatók egyesítették erőiket, hogy saját kezükkel készítsenek demóanyagokat az egyedi LED-falra. A program során a résztvevők belemerülhettek a stúdió titkaiba, beleértve a Brainbar és GrandMA világítási rendszer kezelését, valamint a 2D-s és 3D-s jelenetek indítását és manipulálását.

Az SZFE virtuálisstúdió-projektje a forradalmi kezdeményezés részeként olyan oktatási tananyagok kifejlesztésére összpontosított, amelyek a következő tanévekben már beépülnek az SZFE képzéseibe. Ezek öt különböző szakterületet ölelnek fel: rendező, operatőr, televíziós szakember, produkciós menedzser és látványtervező. Az egyes szakterületekhez készült kézikönyvek mellett a projekt részeként elkészült egy oktatói és egy tanulói kézikönyv is. A rendezői és operatőri szakterületekhez mellékelt kézikönyvek nemcsak alap-, hanem haladó szinten is kielégítik a szakmai igényeket. Az oktatási kézikönyvek mind angol, mind magyar nyelven elérhetőek.

Egyéb hírek

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Több betöltése Több betöltése