Különleges látogatás a Nemzetiben

február 23., péntek 17:09
Share

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte pénteken a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A diákok az egyetem szervezésében vehettek részt kulisszajáráson, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

A Nemzeti Színház iskoláknak szóló programján vettek részt a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium diákjai, mielőtt azonban megnézték volna az Egri csillagok pénteki előadását, rendhagyó fogadtatásban és programban volt részük. Sepsi Enikő, az SZFE rektora várta és köszöntötte az érdeklődőket mint a gimnázium alumnija. Felidézte, hogy ő többek között az irodalom és a színház szeretetét köszönheti ennek az iskolának és egykori tanárainak, de a francia nyelv és kultúra iránti elköteleződése is nagyban kötődik alma materéhez. „Nagy öröm sárbogárdi gimnazistákat fogadni, örülök, hogy valamit visszaadhatunk abból, amit mi is kaptunk diákként. A lehető legjobb helyen vannak ahhoz, hogy egy szerető közegben magukba szívják azt a stabilitást és tudást, ami szükséges ahhoz, hogy a maguk módján és helyén majd helyt tudjanak állni.” – fogalmazott Sepsi Enikő. Kiemelte, hogy az egyetem, amelynek vezetője, színészeket, rendezőket, forgatókönyvírókat, látványtervezőket, dramaturgokat képez, akik közül többen a Nemzeti Színházban is fellépnek, vagy ott dolgoznak.

Az épületbejárást a Gobbi Hilda Színpadnál kezdték a vendégek, ahol a Nemzeti Színház munkatársai hozták közel számukra a színjátszás rejtelmeit, így a színház működését és a különleges díszleteket is megismerhették a diákok. A bejárás során a kulisszák mögött sétálva betekintést nyerhettek abba, hogy milyen anyagokból és hogyan épülnek fel a díszletek, hol készülnek fel a színészek az előadásra, valamint, hogy milyen technikai megoldásokkal hozzák létre a modern színpadi látványvilágot. A nézőtér felé vezető lépcsőházból kitekintve az antik színjátszásra utaló elemeket is tartalmazó kertet, valamint az épület tervezésének és kivitelezésének érdekességeit mutatták be számukra. Az Egri csillagok előadására már úgy ülhettek be a gimnazisták, mint akik ismerősen és értően figyelik a nemzet színházának működését, miközben a magyar történelem egy meghatározó epizódjáról szóló történetet olyan színészek előadásában ismerhették meg, mint Trill Zsolt, Berettyán Nándor, Barta Ágnes és Schnell Ádám.

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése