Különleges látogatás a Nemzetiben

február 23., péntek 17:09
Share

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte pénteken a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A diákok az egyetem szervezésében vehettek részt kulisszajáráson, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

A Nemzeti Színház iskoláknak szóló programján vettek részt a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium diákjai, mielőtt azonban megnézték volna az Egri csillagok pénteki előadását, rendhagyó fogadtatásban és programban volt részük. Sepsi Enikő, az SZFE rektora várta és köszöntötte az érdeklődőket mint a gimnázium alumnija. Felidézte, hogy ő többek között az irodalom és a színház szeretetét köszönheti ennek az iskolának és egykori tanárainak, de a francia nyelv és kultúra iránti elköteleződése is nagyban kötődik alma materéhez. „Nagy öröm sárbogárdi gimnazistákat fogadni, örülök, hogy valamit visszaadhatunk abból, amit mi is kaptunk diákként. A lehető legjobb helyen vannak ahhoz, hogy egy szerető közegben magukba szívják azt a stabilitást és tudást, ami szükséges ahhoz, hogy a maguk módján és helyén majd helyt tudjanak állni.” – fogalmazott Sepsi Enikő. Kiemelte, hogy az egyetem, amelynek vezetője, színészeket, rendezőket, forgatókönyvírókat, látványtervezőket, dramaturgokat képez, akik közül többen a Nemzeti Színházban is fellépnek, vagy ott dolgoznak.

Az épületbejárást a Gobbi Hilda Színpadnál kezdték a vendégek, ahol a Nemzeti Színház munkatársai hozták közel számukra a színjátszás rejtelmeit, így a színház működését és a különleges díszleteket is megismerhették a diákok. A bejárás során a kulisszák mögött sétálva betekintést nyerhettek abba, hogy milyen anyagokból és hogyan épülnek fel a díszletek, hol készülnek fel a színészek az előadásra, valamint, hogy milyen technikai megoldásokkal hozzák létre a modern színpadi látványvilágot. A nézőtér felé vezető lépcsőházból kitekintve az antik színjátszásra utaló elemeket is tartalmazó kertet, valamint az épület tervezésének és kivitelezésének érdekességeit mutatták be számukra. Az Egri csillagok előadására már úgy ülhettek be a gimnazisták, mint akik ismerősen és értően figyelik a nemzet színházának működését, miközben a magyar történelem egy meghatározó epizódjáról szóló történetet olyan színészek előadásában ismerhették meg, mint Trill Zsolt, Berettyán Nándor, Barta Ágnes és Schnell Ádám.

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése