Madách Projekt - London

2023 június 7., szerda 11:09.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának londoni színét a brit Liverpool Institute for the Performing Arts hallgatói hozzák el országunkba.

Imre Madách’s The Tragedy of Man London scene will be performed by the Liverpool Institute for the Performing Arts.

Londoni szín

„Társulatként közösen dolgoztunk azon, hogy feltárjuk a történetet és azt, hogy a jelenet hol helyezkedik el a teljes narratívához képest. A kapitalizmus és az „eladás” kultúrája vonzott minket, egy olyan világban, ahol mindennek ára van, beleértve az egyéni és a kollektív szabadságot is. Nemrégiben az Egyesült Királyságban szemtanúi voltunk III. Károly király koronázásának, és azt vizsgáltuk, hogy a nagyszabású nemzeti eseményekre hogyan reagálnak a brit közösségek ? ünnepelnek vagy pedig tiltakoznak. Ennek az igazodási időszaknak a szellemét szerettük volna megragadni egy pillanatképben, amely Londont mutatja be az idők folyamán. A szélsőségek városa számunkra az innováció, a radikalizmus, a konfliktusok, a politikai felfordulás és végül a közös emberség olvasztótégelye.”

London scene

„As a company, we have been working collaboratively to explore the story and where the scene sits in relation to the overall narrative. We were drawn to the themes of capitalism and the culture of ?selling?, in a world where everything has a price, including both individual and collective freedom. Recently, the UK witnessed the coronation of King Charles III and we have been exploring large, national events and how these are marked by communities throughout Britain, as sites of both celebration and protest. We wanted to capture the spirit of this period of adjustment in a snapshot of London through the ages. A city of extremes, for us, it?s a melting pot of innovation, radicalism, conflict, political upheaval and ultimately, shared humanity.”

The Liverpool Institute for the Performing Arts

[HU]

A LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) a világ egyik legjelentősebb előadó- és kreatív művészeti képzést nyújtó intézménye. Alkotók, előadóművészek, technikusok, filmesek és üzletemberek nemzetközi közösségének nyújt egyetemi szintű, projektalapú képzést, melyben a résztvevők partnergyártók hozzájárulásával teljes értékű projektek megvalósítása mentén sajátítják el szakmájukat. A korábbi Liverpool Institute for Boys épületének helyén ? Sir Paul McCartney vezető mecénás alma matere ? 1996-ban nyitotta meg kapuit az első hallgatói csoport előtt.

Az intézmény CertHE, BA és MA szintű képzést nyújt, a prózai képzés mellett otthont adva többek közt a tánc, a zenés színház, a menedzsment, valamint az alkalmazatott színházi szakoknak is. 

A képzésünk középpontjában az egyén áll. Diákjaink nemcsak előadók, hanem művészek is, programjaink pedig lehetővé teszik számukra, hogy független, leleményes alkotókká váljanak megfelelő készségekkel felvértezve.
Az intézmény a FDS Szervezet (Federation of Drama Schools) tagja, valamint a CDMT (Council for Dance, Drama and Musical Theatre) által nyert akkreditációt.    

[ENG]

LIPA (The Liverpool Institute for the Performing Arts) is a world leading provider of university-level performing and creative arts training. An international community of creatives, performers, technicians, filmmakers and businesspeople who learn by working together on fully realised productions and projects. Based on the site of the former Liverpool Institute for Boys ? the alma mater of lead patron Sir Paul McCartney ? LIPA opened its doors to its first intake of students in 1996.  

The School of Performance is home to CertHE, BA and MA level programmes in Acting (Stage and Screen), Dance, Musical Theatre, Actor-Musicianship and Applied Theatre. 

Our training focuses on the individual. Our students are not just performers, but also artists, and our programmes equip them with the necessary skills to become independent, inventive practitioners.
Our degree programmes are accredited by the Council for Dance, Drama and Musical Theatre and we are a member of the Federation of Drama Schools (FDS).
 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése