Madách Projekt - London

2023 június 7., szerda 11:09.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának londoni színét a brit Liverpool Institute for the Performing Arts hallgatói hozzák el országunkba.

Imre Madách’s The Tragedy of Man London scene will be performed by the Liverpool Institute for the Performing Arts.

Londoni szín

„Társulatként közösen dolgoztunk azon, hogy feltárjuk a történetet és azt, hogy a jelenet hol helyezkedik el a teljes narratívához képest. A kapitalizmus és az „eladás” kultúrája vonzott minket, egy olyan világban, ahol mindennek ára van, beleértve az egyéni és a kollektív szabadságot is. Nemrégiben az Egyesült Királyságban szemtanúi voltunk III. Károly király koronázásának, és azt vizsgáltuk, hogy a nagyszabású nemzeti eseményekre hogyan reagálnak a brit közösségek ? ünnepelnek vagy pedig tiltakoznak. Ennek az igazodási időszaknak a szellemét szerettük volna megragadni egy pillanatképben, amely Londont mutatja be az idők folyamán. A szélsőségek városa számunkra az innováció, a radikalizmus, a konfliktusok, a politikai felfordulás és végül a közös emberség olvasztótégelye.”

London scene

„As a company, we have been working collaboratively to explore the story and where the scene sits in relation to the overall narrative. We were drawn to the themes of capitalism and the culture of ?selling?, in a world where everything has a price, including both individual and collective freedom. Recently, the UK witnessed the coronation of King Charles III and we have been exploring large, national events and how these are marked by communities throughout Britain, as sites of both celebration and protest. We wanted to capture the spirit of this period of adjustment in a snapshot of London through the ages. A city of extremes, for us, it?s a melting pot of innovation, radicalism, conflict, political upheaval and ultimately, shared humanity.”

The Liverpool Institute for the Performing Arts

[HU]

A LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) a világ egyik legjelentősebb előadó- és kreatív művészeti képzést nyújtó intézménye. Alkotók, előadóművészek, technikusok, filmesek és üzletemberek nemzetközi közösségének nyújt egyetemi szintű, projektalapú képzést, melyben a résztvevők partnergyártók hozzájárulásával teljes értékű projektek megvalósítása mentén sajátítják el szakmájukat. A korábbi Liverpool Institute for Boys épületének helyén ? Sir Paul McCartney vezető mecénás alma matere ? 1996-ban nyitotta meg kapuit az első hallgatói csoport előtt.

Az intézmény CertHE, BA és MA szintű képzést nyújt, a prózai képzés mellett otthont adva többek közt a tánc, a zenés színház, a menedzsment, valamint az alkalmazatott színházi szakoknak is. 

A képzésünk középpontjában az egyén áll. Diákjaink nemcsak előadók, hanem művészek is, programjaink pedig lehetővé teszik számukra, hogy független, leleményes alkotókká váljanak megfelelő készségekkel felvértezve.
Az intézmény a FDS Szervezet (Federation of Drama Schools) tagja, valamint a CDMT (Council for Dance, Drama and Musical Theatre) által nyert akkreditációt.    

[ENG]

LIPA (The Liverpool Institute for the Performing Arts) is a world leading provider of university-level performing and creative arts training. An international community of creatives, performers, technicians, filmmakers and businesspeople who learn by working together on fully realised productions and projects. Based on the site of the former Liverpool Institute for Boys ? the alma mater of lead patron Sir Paul McCartney ? LIPA opened its doors to its first intake of students in 1996.  

The School of Performance is home to CertHE, BA and MA level programmes in Acting (Stage and Screen), Dance, Musical Theatre, Actor-Musicianship and Applied Theatre. 

Our training focuses on the individual. Our students are not just performers, but also artists, and our programmes equip them with the necessary skills to become independent, inventive practitioners.
Our degree programmes are accredited by the Council for Dance, Drama and Musical Theatre and we are a member of the Federation of Drama Schools (FDS).
 

Egyéb hírek

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Több betöltése Több betöltése