Madách Projekt - London

2023 június 7., szerda 11:09.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának londoni színét a brit Liverpool Institute for the Performing Arts hallgatói hozzák el országunkba.

Imre Madách’s The Tragedy of Man London scene will be performed by the Liverpool Institute for the Performing Arts.

Londoni szín

“Társulatként közösen dolgoztunk azon, hogy feltárjuk a történetet és azt, hogy a jelenet hol helyezkedik el a teljes narratívához képest. A kapitalizmus és az “eladás” kultúrája vonzott minket, egy olyan világban, ahol mindennek ára van, beleértve az egyéni és a kollektív szabadságot is. Nemrégiben az Egyesült Királyságban szemtanúi voltunk III. Károly király koronázásának, és azt vizsgáltuk, hogy a nagyszabású nemzeti eseményekre hogyan reagálnak a brit közösségek ? ünnepelnek vagy pedig tiltakoznak. Ennek az igazodási időszaknak a szellemét szerettük volna megragadni egy pillanatképben, amely Londont mutatja be az idők folyamán. A szélsőségek városa számunkra az innováció, a radikalizmus, a konfliktusok, a politikai felfordulás és végül a közös emberség olvasztótégelye.”

London scene

“As a company, we have been working collaboratively to explore the story and where the scene sits in relation to the overall narrative. We were drawn to the themes of capitalism and the culture of ?selling?, in a world where everything has a price, including both individual and collective freedom. Recently, the UK witnessed the coronation of King Charles III and we have been exploring large, national events and how these are marked by communities throughout Britain, as sites of both celebration and protest. We wanted to capture the spirit of this period of adjustment in a snapshot of London through the ages. A city of extremes, for us, it?s a melting pot of innovation, radicalism, conflict, political upheaval and ultimately, shared humanity.”

The Liverpool Institute for the Performing Arts

[HU]

A LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) a világ egyik legjelentősebb előadó- és kreatív művészeti képzést nyújtó intézménye. Alkotók, előadóművészek, technikusok, filmesek és üzletemberek nemzetközi közösségének nyújt egyetemi szintű, projektalapú képzést, melyben a résztvevők partnergyártók hozzájárulásával teljes értékű projektek megvalósítása mentén sajátítják el szakmájukat. A korábbi Liverpool Institute for Boys épületének helyén ? Sir Paul McCartney vezető mecénás alma matere ? 1996-ban nyitotta meg kapuit az első hallgatói csoport előtt.

Az intézmény CertHE, BA és MA szintű képzést nyújt, a prózai képzés mellett otthont adva többek közt a tánc, a zenés színház, a menedzsment, valamint az alkalmazatott színházi szakoknak is. 

A képzésünk középpontjában az egyén áll. Diákjaink nemcsak előadók, hanem művészek is, programjaink pedig lehetővé teszik számukra, hogy független, leleményes alkotókká váljanak megfelelő készségekkel felvértezve.
Az intézmény a FDS Szervezet (Federation of Drama Schools) tagja, valamint a CDMT (Council for Dance, Drama and Musical Theatre) által nyert akkreditációt.    

[ENG]

LIPA (The Liverpool Institute for the Performing Arts) is a world leading provider of university-level performing and creative arts training. An international community of creatives, performers, technicians, filmmakers and businesspeople who learn by working together on fully realised productions and projects. Based on the site of the former Liverpool Institute for Boys ? the alma mater of lead patron Sir Paul McCartney ? LIPA opened its doors to its first intake of students in 1996.  

The School of Performance is home to CertHE, BA and MA level programmes in Acting (Stage and Screen), Dance, Musical Theatre, Actor-Musicianship and Applied Theatre. 

Our training focuses on the individual. Our students are not just performers, but also artists, and our programmes equip them with the necessary skills to become independent, inventive practitioners.
Our degree programmes are accredited by the Council for Dance, Drama and Musical Theatre and we are a member of the Federation of Drama Schools (FDS).
 

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése