Madách Projekt - Párizs

2023 június 7., szerda 11:18.
Share

Madách Imre Az ember tragédiájának párizsi színét a francia EICAR The International Film and Television School hallgatói hozzák el országunkba.

Paris scene of Imre Madách’s The Tragedy of Man will be performed by the French EICAR The International Film and Television School.

Párizsi szín

„Amikor felfedeztem ezt a művet, azonnal megértettem, hogy nagyon fontos. A drámai költészet stílusában megírt szöveg a jó és a rossz közötti állandó kettősséget tárja fel, továbbá a zsidó-keresztény modellre épülő kettősséget. Ennek a darabnak az ereje a tragédia szóban rejlik, és ez mindig jelen van az emberiségben… Madách Imre, mint korának sok drámaírója, nagy empátiával figyelte az emberiséget, és sajnos vagy szerencsére megmutatja nekünk is az emberi gyengeséget a gonosz kísértésével szemben. A Danton-jelenetben a hatalomnak megvan a maga jogos helye, a testvérgyilkos harcok nagy erőszakkal zajlanak, a lírai szöveg ellenére, ez az elv maradt meg bennem a jelenet színpadra állításában. Évának a női tekintete, amely feltárja ezt a kettősséget, amely a miénk, valamint a világ anyjának szimbolikáját Máriát. Madách Imre Az ember tragédiája egy kiemelkedő költői mű, a magyar színház példaképe.

Kader Boukhanef

Paris scene

„Upon discovering this work, I immediately understood that it was very relevant. Written in a style of dramatic poetry, this text reveals a constant duality between good and evil, a duality built on a Judeo-Christian model. The strength of this play lies in the word tragedy, and this is always present in humanity… Imre Mad?ch, like many playwrights of his time, observes humanity with great empathy and unfortunately or fortunately also shows us human weakness in the face of the temptation of evil. In the scene of Danton, power has its rightful place, fratricidal struggles are waged with great violence, despite a lyrical text, it is the principle that I have retained in the staging of this sequence. The feminine gaze of this double Eve that reveals this duality that is our own, as well as the symbolism of the mother of the world: Mary. A work of great poetry, a model for Hungarian theater.

Kader Boukhanef

 

EICAR The International Film and Television School (Párizs, Franciaország)

[HU]

Filmiskola Párizsban és Lyonban található, 1972 óta az EICAR, a párizsi és lyoni nemzetközi filmművészeti és audiovizuális iskola egy magán műszaki felsőoktatási intézménye, amely felkészíti a jövő szakembereit a mozi és audiovizuális, hang és zenei produkciók, valamint színpadi és show szakmai területeire. A „csinálva tanulás” pedagógiánk?a különböző képzési szakterületekhez igazodó infrastruktúrákra épül. A filmes és televíziós iskola technikai felszerelését a technológia élvonalában kell tartani a valós helyzetekben való gyakorlás ösztönzése érdekében. 

[ENG]

Since 1972, EICAR, the school of cultural and creative industries, has been offering a Bachelor’s degree in Acting that trains students for careers in theater, film, dubbing, and directing. The Acting department welcomes around a hundred students and also offers preparation for the entrance exams of the French National Conservatory of Dramatic Art.

Egyéb hírek

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Több betöltése Több betöltése