MAGYAR FILM NAPJA - DR. VECSERNYÉS JÁNOSSAL BESZÉLGETTÜNK

Hegedüs Kata
2023 május 5., péntek 10:23.
Share

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját. Mit jelent számodra ez a nap?
A filmnek teljesen más jövőt szántak anno, kezdetben csupán vidámparki mulatságnak szánták, aztán sokkal többre vitte. Ma már nem fér hozzá kétség, hogy művészeti ág, mélyen része a kultúrának, amiről nem lehet lemondani. Meggyőződésem, hogy egyetlen ország kultúrájából sem lehet kihagyni. Magától értetődő számomra, hogy filmek léteznek és részei a mindennapjainknak.

Mit nyújt az SZFE oktatása a leendő filmeseknek?
A film egy viszonylag fiatal művészeti ág, még nincs olyan régi hagyománya az oktatásának, mint az irodaloménak vagy a festészetének. Amikor tanítunk, muszáj tisztán látnunk, hogy mi az, ami oktatható és mi az, ami nem. Ezért, amire erőteljesen fókuszálunk az oktatásban az egyetemen, az a szakmai tartalom, hiszen az mindenképpen oktatható és szerintem oktatandó is. Emellett nyilván beszélgetünk ízlésről meg világképről is, de a szakmai tudáson van a hangsúly.

Nehéz kérdés, de melyik a kedvenc magyar filmed?

Sok van! Tényleg nehéz a kérdés, mert rengeteg filmet láttam, és sok kedvenc filmem van, és nem könnyű választani. Inkább régebbi filmeket mondok, hogy ne sertések meg senkit, ha esetleg véletlenül kihagynám őket. Kedvenceim közé tartozik Gothár Péter ? Ajándék ez a nap, Jancsó Miklós ? Szegény legények, Fábri Zoltán ? Ötödik pecsét. Hirtelen ezek jutnak most az eszembe, de sokat tudnék még említeni, ráadásul szerintem ezeket nem lehet rangsorolni, tehát a sorrend is véletlenszerű. Meggyőződésem, hogy a magyar film zseniális tud lenni.

Tagja vagy az idén nyáron június 7-10-ig futó Magyar Mozgókép Fesztivál szakmai zsűrijének. Milyen szempontrendszer alapján fogod értékelni a nevezett filmeket?

A néző beül egy filmre, és vagy unja vagy nem, ha magával ragadja a film, akkor sír, nevet, drukkol, meghatódik. A nézőnek ennyi a dolga, de nekünk, filmkészítőknek muszáj elemezni. Évtizedek óta készítek és nézek filmeket, kritikai és nézői szemmel, valamint elemzem is őket. Ezalatt az idő alatt szépen kicsiszolódott a szempontrendszerem, zsűritagként ezt fogom alkalmazni.

Mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetvezetője mit kívánsz a magyar filmipar jövőjének?

Azt kívánom, hogy legyen! De lesz is, hiszen ahogy említettem, nem létezik kultúra mozgóképek nélkül. Továbbá még azt kívánom, hogy legyen gazdag és változatos!