Művészi élmények és tanulságok: Az SZFE Alkotóműhelyek Hetének összefoglalója

B. Török Fruzsina
2023 szeptember 13., szerda 14:24.
Share

Az SZFE Alkotóműhelyek Hetének sikerét örömmel és büszkeséggel ünnepelte az intézmény. Az eseménysorozat méltóan indította útjára az új tanévet, valamint a hallgatók számára kivételes művészeti és tudományos élményt nyújtott.

Az eseménysorozat első napján Szirtes Balázs jóga kurzusa volt az, amely kiemelte a test és lélek harmóniájának jelentőségét. Dr. Szirtes Balázs, az SZFE drámainstruktor oktatója, kiváló jógaoktatóként mutatkozott be. Jógaórája rávilágított arra, milyen fontos az egyensúly megteremtése nemcsak a testünkben, hanem a lelkünkben és az elménkben is. Az esemény során számos izgalmas előadás és foglalkozás zajlott, például Nagy Anikó Mária “1968 – Egy hibrid film utómunkája” című előadása, Timár András kortárs színházat érintő foglalkozása, és Vidnyánszky Attila vezetésével az Ódry Színpadon zajló kerekasztal-beszélgetés, amely mélyrehatóan vizsgálta a magyar színház jelenlegi helyzetét és kihívásait.

Szabó Attila “Magyar művészet legendái és a Nemzet Színészei” témakörben tartott előadása különösen érdekes volt. Az előadó hangsúlyozta, milyen fontos a nagy elődök emlékezetének megőrzése és hogy az elődöktől való tanulás nemcsak a művészetek, hanem az élet minden területén fontos.

Az eseménysorozat további része is rendkívül izgalmas és tanulságos volt, a filmfinanszírozástól a dokumentumfilm készítéséig számos témát érintett. A külföldi vendégelőadók, például Prof. Paulo Leite, Prof. Vera Carmo és Dr. Debora Hardt szakértelmükkel lenyűgözték a hallgatókat, ahogy Bódi Zoltán Kreatív írás című előadása is egészen új utakat mutatott a érdeklődőknek.

Zilahy Tamás interaktív előadásán ismét telt ház volt, ahol a filmrendezés folyamata került bemutatásra, amely keretein belül a hallgatók lehetőséget kaptak arra, hogy kipróbálják magukat ezen a területen. A hét egyik legkedveltebb programja Vidnyánszky Attila háromalkalmas Műelemzés című előadása volt, ami túlmutatott a hagyományos művészeti oktatáson, és bevezette a résztvevőket a rendezői koncepciók és gondolkodás világába, rávilágítva arra, hogy a színházban minden összefügg mindennel. A résztvevőknek lehetőségük nyílt megérteni, hogy a színészek, a díszlet, a világítás és a zene mind-mind fontos szerepet játszanak egy előadásban, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz, s ez mind hogyan áll össze egy működő rendszerré a rendező víziójában. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a rendezői víziók szabálytalanok, Vidnyánszky Attila előadásaiból az is kiderült, hogy milyen törvényszerűségei és szabályrendszere van a rendezői gondolkodásnak.

Az SZFE Alkotóműhelyek Hetén a hallgatók aktívan részt vettek minden meghirdetett programon. Az egyhetes programsorozat egyúttal rávilágított az SZFE közösségének szenvedélyére és elhivatottságára.

Az Alkotóműhelyek Hetének sikerét az oktatók és vendégelőadók odaadásának és szakmai felkészültségének köszönhetjük. Az eseménysorozat segített az SZFE-nek megalapozni az új tanévet, és a hallgatók is motiváltan és felkészültebben folytathatják tanulmányaikat. A hét egyértelműen mutatja, hogy az elsőéves hallgatók esetében sincs  elhivatottságban és szenvedélyben hiány.

 

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése