Reflektor doktori műhelykonferencia

május 24., péntek 08:00
Share

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Bevezetésként Feljönni a víz alól címmel Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező mesélt életéről: a véletlenről, hogy 3 éves korában életben maradt, és örökre belé vésődött egy tiszai kép; a meghatározó találkozásokról és filmekről, valamint arról, ha egy filmből legalább egy kép mélyen belénk ég, akkor jó a film.

Az I—IV. éves doktoranduszok részben saját doktori témájukból, részben a kutatásukhoz kapcsolódó egyéb témából tartottak előadást. Kocsányi András a mozgóképes szatírákban vizsgálta a bahtyini karneválelméletet, de a humor előjött Csoma Sándor előadásában is: az interkulturális kommunikáció segítségével arra keresett választ, hogy az egyik filmjében kimondottan humorosnak szánt, és nálunk humorosnak is fogadott jelenetet külföldi nézők miért nem értették. Filmes témában volt még filmelemzés (Táborosi András a Salome című kisjátékfilmről, Török Katalin a Swarovski-márka reklámfilmjéről tartott előadást). Mózes Gergely az archív anyagoknak a dokumentumfilmekben való felhasználásáról beszélt (szimpla átvétel, restaurált-digitalizált, remediatizált átvétel, performatív átvétel). Molvay Norbert a filmdialógusok szerkezetéről, Paréjné Czoborzy Tamara a filmipari vállalatok marketingjéről adott elő.

Cserhalmi Sára az 1920-as évek női szereplehetőségeit, Táborosi Margaréta a Kárpát-medencei színészképző egyetemek működését mutatta be.

A művészetelméleti és színháztudományi előadások között szó esett az alkalmazott színházi gyakorlat és a gyógyítás kapcsolatáról (Szántó Száva bemutatója Jodorowsky módszere kapcsán), Viripajev magyar színházi adaptációinak szemiotikájáról (Tölli Szofia), valamint helyi színházi kezdeményezésekről. Emellett olyan törekvésekről is, mint Pintér-Németh Géza közösségi művészeti programja Szalatnakon, az esztergomi Babits-színház turizmusélénkítő művészeti rendezvényei (Kaj Ádám János), valamint Drahos Evelin társadalmi jelenségekre reflektáló kortárs magyar zenei missziója.

A szekcióvezetők, Káel Csaba, Kékesi Attila, Sepsi Enikő, Kiss B. Attila és Hegedűs D. Géza értékelték az előadásokat és további gondolatokkal látták el az előadókat.

Egyéb hírek

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Több betöltése Több betöltése