Rektori interjú

B. Török Fruzsina
2023 december 19., kedd 14:37.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával, Prof. Dr. Sepsi Enikővel beszélgettünk a hivatalban eltöltött első 100 napjáról és a 2024-es év terveiről.

Az első 100 napja a hivatalban már a háta mögött van. Hogyan értékelné az eddigi tapasztalatait és mi a véleménye az elmúlt időszak eredményeiről?

Sok területen indult egyszerre a változás, de munkatársaimmal sikerült jelentős fejlődést elérnünk az akadémiai és a támogatói területeken egyaránt. Bár számos változtatásra volt szükség, a célunk az, hogy ezen keresztül új munkakultúrát teremtsünk és a képzési infrastruktúrát is fejlesszük. A munkatársaink körében bért is tudtunk emelni, valamint most először a teljesítményértékelés rendszeréhez igazított jutalom kifizetésére is lehetőségünk volt. Az egyetem nemrég bemutathatta a legújabb fejlesztését, egy olyan ledfalat (a hozzá kapcsolódó technikai vezérléssel, valamint kamerával), amelyet pályázati úton nyertünk el és ami a legkorszerűbb technológiát hozza be a mozgóképes oktatásba. Európában a felsőoktatásban mi használunk ilyet először. Kezdeményezésemre a HÖK szervezésében hallgatói fórumot is tartottunk, melynek tapasztalatait és tanulságait együtt értékeltük ki, a felvetett problémákra pedig megoldást kínáltunk. A hallgatói közösségi élet támogatására új szakmai és kiválósági ösztöndíjat alapítottunk, ezzel a hallgatók összesen tíz különféle támogatásra is pályázhatnak.

Hogyan értékeli a hallgatói fórumot?

A hallgatói fórum eredményes és örömteli volt, mivel a jelenlévők nyitottak voltak erre a kommunikációs formára és a HÖK előzetes munkájának köszönhetően érdemben tudtuk tárgyalni a felmerült kérdéseket. Ugyanakkor a szoros képzési rend miatt sajnos nem minden hallgató tudott ott lenni, aki szeretett volna. Ez rögtön rávilágított a túlterheltség problémájára, amelyre a megoldás valószínűleg egy olyan összehangolt folyamat lehet, amelyben a rektor, az intézetvezetők, az osztályvezetők, és a hallgatók együttesen kérdezhetnek rá saját hiedelemvilágukra. Ez a szervezeti kultúrában köztudottan a legrejtettebb, bár arányaiban a legnagyobb szegmens, a látható, manifesztálódó szint alatt. Mint minden munka, ez is okozhat függőséget, ha a színpadon töltött élet jobb és élvezetesebb, mint a színpadon kívüli élet. (Itt a színpad egy lehetséges példa a sok közül.)

Nem titok, hogy az Ódry Színpad csak június végéig áll az egyetem rendelkezésére…

Bár köztudott, hogy tavaly az egyetem eladta a Vas utca 2/c ingatlant, mégis 2024. június 30-ig szívességi használat keretében maradhatunk a játszóhelyen. Az új tulajdonos nyáron tervezi elkezdeni a felújítási munkálatokat, így értelemszerűen ekkortól határozatlan ideig semmilyen oktatási tevékenységet nem lehet folytatni az épületben. Jelenleg külső játszóhelyet keresünk, több irányba is folytatunk tárgyalásokat. Emellett kiemelten fontos számunkra egy olyan közösségi tér kialakítása, amelyet a hallgatók sajátjuknak tekinthetnek és amelyet a szakkollégium és az 5mű is használhat. Ehhez az egykori Bányász Mozi helyisége a nagykörúton ideális alapnak tűnik. Erről is beszéltem a hallgatói fórumon.

Mi volt a legnagyobb visszhangot kiváltó téma a hallgatói fórumon?

Többeket érintett a filmesek diplomaszerzésének kérdése. A vizsgafilmek elkészítéséhez az eddigi legtöbb anyagi támogatást tudjuk nyújtani az NFI pályázatán keresztül. Fontos kiemelni, hogy a vizsgafilmek minősége a tehetségen túl attól is függ, hogy mennyi pénzből tudnak az alkotók gazdálkodni. Tehát nem érdemes a pályázati támogatásról lemondani, bár az egyetemi keretet is igénybe lehet venni. Jóllehet a pályáztatás eljárásrendje egy hivatalos, életszerű protokollt követ, ezzel fog mindenki találkozni, miután kikerül az egyetemről és részt vesz majd a nemzeti filmipart és a magyarországi filmgyártást támogató, a Nemzeti Filmintézet által támogatott folyamatokban, mégis sikerült elérnünk az elmúlt héten, hogy a pályázati kiírás a jövőben az egyetemi tanulmányi rendhez is igazodjon.

Visszatérő téma az intézetek egymás közötti földrajzi távolsága. Korábban felmerült, hogy a Mészáros utcai épület az egyik fő kampusz lehet a jövőben. Ez a kérdés hogyan áll?

Való igaz, hogy az egyetem intézetei távol helyezkednek el egymástól, de a probléma nem csupán ebben rejlik. Foglalkoznunk kell és foglalkozunk is az integrált kampusz lehetőségével, de a Mészáros utcai épület felújításához és bővítéséhez komolyabb forrásokra van szükségünk. Az elmúlt hetekben ezen a téren folytattunk tárgyalásokat. Amit ma megtehetünk az az, hogy a szakok közötti mintatantervi átjárhatóságot figyelembe vevő integráltabb képzések felé haladunk. Abszurd, hogy a filmes hallgatók előbb találnak vizsgafilmjeikhez színművészeket a piacról, mint az egyetemi hallgatótársaik közül.

Melyik előadást látta utoljára a hallgatóktól?

Vizsgaelőadásokat nézek jelenleg, az osztályvezetők kedves invitálásának köszönhetően.

Mit javasol a hallgatóknak az ünnepekre?

Ápoljuk a szeretetkapcsolatainkat családon belül és kívül, töltekezzünk, pihenjünk. A siker fontos része a pihenés is, gondoljunk csak az élsportolókra. Muszáj regenerálódni, lélekben és testben feltöltődni a művészek számára is, ezért kezdeményeztem, hogy a január 2-3-a legyen még rektori szünet. Az intézetvezetők összegyűjtötték a rendkívüli hallgatói kéréseket; azoknak is eleget teszünk a szünet alatt is, a pihenés után pedig kezdődhet az új év, új kihívásokkal. Aktív egyetemet szeretnék vezetni, ezért a következő évre készülünk közösségépítő eseményekkel, workshopokkal is. Addig is mindenkinek áldott, békés ünnepeket, boldog új esztendőt kívánok!

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése