Rektori interjú

B. Török Fruzsina
2023 december 19., kedd 14:37.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával, Prof. Dr. Sepsi Enikővel beszélgettünk a hivatalban eltöltött első 100 napjáról és a 2024-es év terveiről.

Az első 100 napja a hivatalban már a háta mögött van. Hogyan értékelné az eddigi tapasztalatait és mi a véleménye az elmúlt időszak eredményeiről?

Sok területen indult egyszerre a változás, de munkatársaimmal sikerült jelentős fejlődést elérnünk az akadémiai és a támogatói területeken egyaránt. Bár számos változtatásra volt szükség, a célunk az, hogy ezen keresztül új munkakultúrát teremtsünk és a képzési infrastruktúrát is fejlesszük. A munkatársaink körében bért is tudtunk emelni, valamint most először a teljesítményértékelés rendszeréhez igazított jutalom kifizetésére is lehetőségünk volt. Az egyetem nemrég bemutathatta a legújabb fejlesztését, egy olyan ledfalat (a hozzá kapcsolódó technikai vezérléssel, valamint kamerával), amelyet pályázati úton nyertünk el és ami a legkorszerűbb technológiát hozza be a mozgóképes oktatásba. Európában a felsőoktatásban mi használunk ilyet először. Kezdeményezésemre a HÖK szervezésében hallgatói fórumot is tartottunk, melynek tapasztalatait és tanulságait együtt értékeltük ki, a felvetett problémákra pedig megoldást kínáltunk. A hallgatói közösségi élet támogatására új szakmai és kiválósági ösztöndíjat alapítottunk, ezzel a hallgatók összesen tíz különféle támogatásra is pályázhatnak.

Hogyan értékeli a hallgatói fórumot?

A hallgatói fórum eredményes és örömteli volt, mivel a jelenlévők nyitottak voltak erre a kommunikációs formára és a HÖK előzetes munkájának köszönhetően érdemben tudtuk tárgyalni a felmerült kérdéseket. Ugyanakkor a szoros képzési rend miatt sajnos nem minden hallgató tudott ott lenni, aki szeretett volna. Ez rögtön rávilágított a túlterheltség problémájára, amelyre a megoldás valószínűleg egy olyan összehangolt folyamat lehet, amelyben a rektor, az intézetvezetők, az osztályvezetők, és a hallgatók együttesen kérdezhetnek rá saját hiedelemvilágukra. Ez a szervezeti kultúrában köztudottan a legrejtettebb, bár arányaiban a legnagyobb szegmens, a látható, manifesztálódó szint alatt. Mint minden munka, ez is okozhat függőséget, ha a színpadon töltött élet jobb és élvezetesebb, mint a színpadon kívüli élet. (Itt a színpad egy lehetséges példa a sok közül.)

Nem titok, hogy az Ódry Színpad csak június végéig áll az egyetem rendelkezésére…

Bár köztudott, hogy tavaly az egyetem eladta a Vas utca 2/c ingatlant, mégis 2024. június 30-ig szívességi használat keretében maradhatunk a játszóhelyen. Az új tulajdonos nyáron tervezi elkezdeni a felújítási munkálatokat, így értelemszerűen ekkortól határozatlan ideig semmilyen oktatási tevékenységet nem lehet folytatni az épületben. Jelenleg külső játszóhelyet keresünk, több irányba is folytatunk tárgyalásokat. Emellett kiemelten fontos számunkra egy olyan közösségi tér kialakítása, amelyet a hallgatók sajátjuknak tekinthetnek és amelyet a szakkollégium és az 5mű is használhat. Ehhez az egykori Bányász Mozi helyisége a nagykörúton ideális alapnak tűnik. Erről is beszéltem a hallgatói fórumon.

Mi volt a legnagyobb visszhangot kiváltó téma a hallgatói fórumon?

Többeket érintett a filmesek diplomaszerzésének kérdése. A vizsgafilmek elkészítéséhez az eddigi legtöbb anyagi támogatást tudjuk nyújtani az NFI pályázatán keresztül. Fontos kiemelni, hogy a vizsgafilmek minősége a tehetségen túl attól is függ, hogy mennyi pénzből tudnak az alkotók gazdálkodni. Tehát nem érdemes a pályázati támogatásról lemondani, bár az egyetemi keretet is igénybe lehet venni. Jóllehet a pályáztatás eljárásrendje egy hivatalos, életszerű protokollt követ, ezzel fog mindenki találkozni, miután kikerül az egyetemről és részt vesz majd a nemzeti filmipart és a magyarországi filmgyártást támogató, a Nemzeti Filmintézet által támogatott folyamatokban, mégis sikerült elérnünk az elmúlt héten, hogy a pályázati kiírás a jövőben az egyetemi tanulmányi rendhez is igazodjon.

Visszatérő téma az intézetek egymás közötti földrajzi távolsága. Korábban felmerült, hogy a Mészáros utcai épület az egyik fő kampusz lehet a jövőben. Ez a kérdés hogyan áll?

Való igaz, hogy az egyetem intézetei távol helyezkednek el egymástól, de a probléma nem csupán ebben rejlik. Foglalkoznunk kell és foglalkozunk is az integrált kampusz lehetőségével, de a Mészáros utcai épület felújításához és bővítéséhez komolyabb forrásokra van szükségünk. Az elmúlt hetekben ezen a téren folytattunk tárgyalásokat. Amit ma megtehetünk az az, hogy a szakok közötti mintatantervi átjárhatóságot figyelembe vevő integráltabb képzések felé haladunk. Abszurd, hogy a filmes hallgatók előbb találnak vizsgafilmjeikhez színművészeket a piacról, mint az egyetemi hallgatótársaik közül.

Melyik előadást látta utoljára a hallgatóktól?

Vizsgaelőadásokat nézek jelenleg, az osztályvezetők kedves invitálásának köszönhetően.

Mit javasol a hallgatóknak az ünnepekre?

Ápoljuk a szeretetkapcsolatainkat családon belül és kívül, töltekezzünk, pihenjünk. A siker fontos része a pihenés is, gondoljunk csak az élsportolókra. Muszáj regenerálódni, lélekben és testben feltöltődni a művészek számára is, ezért kezdeményeztem, hogy a január 2-3-a legyen még rektori szünet. Az intézetvezetők összegyűjtötték a rendkívüli hallgatói kéréseket; azoknak is eleget teszünk a szünet alatt is, a pihenés után pedig kezdődhet az új év, új kihívásokkal. Aktív egyetemet szeretnék vezetni, ezért a következő évre készülünk közösségépítő eseményekkel, workshopokkal is. Addig is mindenkinek áldott, békés ünnepeket, boldog új esztendőt kívánok!

Egyéb hírek

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiválján hallgatónké volt az egyetlen magyar alkotás.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Vitray Tamás méltatta Berecz Pétert, az SZFE volt hallgatóját

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap alkalmából sajtódíjat kapott egyetemünk tavaly végzett hallgatója, a Heti Napló riportere, Berecz Péter Junior Prima díjas szerkesztő-riporter, rendező. Péter a Heti Napló Sváby Andrással című műsor szerkesztő-riportere, aki már szakmai gyakorlatát is az ATV-ben végezte.

Több betöltése Több betöltése