Rektori interjú

B. Török Fruzsina
2023 december 19., kedd 14:37.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával, Prof. Dr. Sepsi Enikővel beszélgettünk a hivatalban eltöltött első 100 napjáról és a 2024-es év terveiről.

Az első 100 napja a hivatalban már a háta mögött van. Hogyan értékelné az eddigi tapasztalatait és mi a véleménye az elmúlt időszak eredményeiről?

Sok területen indult egyszerre a változás, de munkatársaimmal sikerült jelentős fejlődést elérnünk az akadémiai és a támogatói területeken egyaránt. Bár számos változtatásra volt szükség, a célunk az, hogy ezen keresztül új munkakultúrát teremtsünk és a képzési infrastruktúrát is fejlesszük. A munkatársaink körében bért is tudtunk emelni, valamint most először a teljesítményértékelés rendszeréhez igazított jutalom kifizetésére is lehetőségünk volt. Az egyetem nemrég bemutathatta a legújabb fejlesztését, egy olyan ledfalat (a hozzá kapcsolódó technikai vezérléssel, valamint kamerával), amelyet pályázati úton nyertünk el és ami a legkorszerűbb technológiát hozza be a mozgóképes oktatásba. Európában a felsőoktatásban mi használunk ilyet először. Kezdeményezésemre a HÖK szervezésében hallgatói fórumot is tartottunk, melynek tapasztalatait és tanulságait együtt értékeltük ki, a felvetett problémákra pedig megoldást kínáltunk. A hallgatói közösségi élet támogatására új szakmai és kiválósági ösztöndíjat alapítottunk, ezzel a hallgatók összesen tíz különféle támogatásra is pályázhatnak.

Hogyan értékeli a hallgatói fórumot?

A hallgatói fórum eredményes és örömteli volt, mivel a jelenlévők nyitottak voltak erre a kommunikációs formára és a HÖK előzetes munkájának köszönhetően érdemben tudtuk tárgyalni a felmerült kérdéseket. Ugyanakkor a szoros képzési rend miatt sajnos nem minden hallgató tudott ott lenni, aki szeretett volna. Ez rögtön rávilágított a túlterheltség problémájára, amelyre a megoldás valószínűleg egy olyan összehangolt folyamat lehet, amelyben a rektor, az intézetvezetők, az osztályvezetők, és a hallgatók együttesen kérdezhetnek rá saját hiedelemvilágukra. Ez a szervezeti kultúrában köztudottan a legrejtettebb, bár arányaiban a legnagyobb szegmens, a látható, manifesztálódó szint alatt. Mint minden munka, ez is okozhat függőséget, ha a színpadon töltött élet jobb és élvezetesebb, mint a színpadon kívüli élet. (Itt a színpad egy lehetséges példa a sok közül.)

Nem titok, hogy az Ódry Színpad csak június végéig áll az egyetem rendelkezésére…

Bár köztudott, hogy tavaly az egyetem eladta a Vas utca 2/c ingatlant, mégis 2024. június 30-ig szívességi használat keretében maradhatunk a játszóhelyen. Az új tulajdonos nyáron tervezi elkezdeni a felújítási munkálatokat, így értelemszerűen ekkortól határozatlan ideig semmilyen oktatási tevékenységet nem lehet folytatni az épületben. Jelenleg külső játszóhelyet keresünk, több irányba is folytatunk tárgyalásokat. Emellett kiemelten fontos számunkra egy olyan közösségi tér kialakítása, amelyet a hallgatók sajátjuknak tekinthetnek és amelyet a szakkollégium és az 5mű is használhat. Ehhez az egykori Bányász Mozi helyisége a nagykörúton ideális alapnak tűnik. Erről is beszéltem a hallgatói fórumon.

Mi volt a legnagyobb visszhangot kiváltó téma a hallgatói fórumon?

Többeket érintett a filmesek diplomaszerzésének kérdése. A vizsgafilmek elkészítéséhez az eddigi legtöbb anyagi támogatást tudjuk nyújtani az NFI pályázatán keresztül. Fontos kiemelni, hogy a vizsgafilmek minősége a tehetségen túl attól is függ, hogy mennyi pénzből tudnak az alkotók gazdálkodni. Tehát nem érdemes a pályázati támogatásról lemondani, bár az egyetemi keretet is igénybe lehet venni. Jóllehet a pályáztatás eljárásrendje egy hivatalos, életszerű protokollt követ, ezzel fog mindenki találkozni, miután kikerül az egyetemről és részt vesz majd a nemzeti filmipart és a magyarországi filmgyártást támogató, a Nemzeti Filmintézet által támogatott folyamatokban, mégis sikerült elérnünk az elmúlt héten, hogy a pályázati kiírás a jövőben az egyetemi tanulmányi rendhez is igazodjon.

Visszatérő téma az intézetek egymás közötti földrajzi távolsága. Korábban felmerült, hogy a Mészáros utcai épület az egyik fő kampusz lehet a jövőben. Ez a kérdés hogyan áll?

Való igaz, hogy az egyetem intézetei távol helyezkednek el egymástól, de a probléma nem csupán ebben rejlik. Foglalkoznunk kell és foglalkozunk is az integrált kampusz lehetőségével, de a Mészáros utcai épület felújításához és bővítéséhez komolyabb forrásokra van szükségünk. Az elmúlt hetekben ezen a téren folytattunk tárgyalásokat. Amit ma megtehetünk az az, hogy a szakok közötti mintatantervi átjárhatóságot figyelembe vevő integráltabb képzések felé haladunk. Abszurd, hogy a filmes hallgatók előbb találnak vizsgafilmjeikhez színművészeket a piacról, mint az egyetemi hallgatótársaik közül.

Melyik előadást látta utoljára a hallgatóktól?

Vizsgaelőadásokat nézek jelenleg, az osztályvezetők kedves invitálásának köszönhetően.

Mit javasol a hallgatóknak az ünnepekre?

Ápoljuk a szeretetkapcsolatainkat családon belül és kívül, töltekezzünk, pihenjünk. A siker fontos része a pihenés is, gondoljunk csak az élsportolókra. Muszáj regenerálódni, lélekben és testben feltöltődni a művészek számára is, ezért kezdeményeztem, hogy a január 2-3-a legyen még rektori szünet. Az intézetvezetők összegyűjtötték a rendkívüli hallgatói kéréseket; azoknak is eleget teszünk a szünet alatt is, a pihenés után pedig kezdődhet az új év, új kihívásokkal. Aktív egyetemet szeretnék vezetni, ezért a következő évre készülünk közösségépítő eseményekkel, workshopokkal is. Addig is mindenkinek áldott, békés ünnepeket, boldog új esztendőt kívánok!

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése