RENDHAGYÓ MOZGÁSÓRA AZ SZFE-N A MAGYAR PARASPORT NAPJA ALKALMÁBÓL

B. Török Fruzsina
2023 március 6., hétfő 16:18.
Share

Dani Gyöngyi paralimpikon tartott mozgásórát a Nemzeti Színházban a harmadéves prózai színművész osztálynak.

A Magyar Parasport Napját február 22-én ünnepeljük, ebből az alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság LÉLEKMOZGATÓ programjához. Az SZFE harmadéves prózai színművész hallgatói – Hegedűs D. Géza & ifj. Vidnyánszky Attila osztálya – Dani Gyöngyi paralimpikon vívót látták vendégül. Lélekmozgató program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén több száz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén már második alkalommal az SZFE is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nemzeti Színházzal együttműködve, gyakorlati foglalkozás keretében találkozott a parasport és a színészet világa. 

A foglalkozás első felében Dani Gyöngyi megrendítő nyitottsággal és őszinteséggel beszélgetett a hallgatókkal arról az életeseményről, ami kerekesszékbe juttatta. Tizenhat évesen nem látott más kiutat az élete nehézségeiből, mint azt, hogy önként válik meg tőle. Elhatározása megingathatatlan volt, lelépett egy négyemeletes ház tetejéről. Csodával határos módon túlélte a zuhanást, és itt jött el élete fordulópontja. Kíváncsi lett, mi az oka annak, hogy Isten életben tartotta. Igaz, hogy a sérülései olyan komolyak és visszafordíthatatlanok voltak, hogy kerekesszékbe kényszerült, ugyanakkor érzett valami célt, ami felé el lehetett indulni, s amit azidáig nem érzett. Elhatározta, hogy kihozza a kialakult helyzetből a maximumot.  Kezdetben a társaság miatt járt sportolni, később pedig a mozgás öröme miatt.

Dani Gyöngyi vezetésével a hallgatók személyesen is megtapasztalhatták, hogy hogyan lehet kerekesszék segítségével mozogni és  milyen nehézségekkel kell szembenézniük már akkor is, ha a lábaik használata nélkül szeretnének egy hétköznapi székre átülni. A szemléletformáló, rendhagyó foglalkozáson növendékeink közvetlenül élhették át a kerekesszékkel élők mindennapjainak kihívásait. 

 B. Török Fruzsina

Egyéb hírek

1956 hőseire emlékeztünk

Egyetemünk az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartotta október 23-ai megemlékezését. Az eseményen beszédet mondott Kiss József Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, egyetemünk oktatója. Az ünnepi műsort Mátyássy Szabolcs és Méhes László másodéves zenés színművész osztályának előadása tette teljessé.

Dokumentumfilm kategóriában is SZFE-s hallgató filmjét díjazták Varsóban

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották a Mélypont érzés című új magyar dokumentumfilm világpremierjét. A rangos szemlén elsős (DLA) doktorandusz hallgatónk, Miklós Ádám rendező alkotása a 15 új dokumentumfilmet bemutató versenyprogramban indult. A zsűri nagyra értékelte a film emberi megközelítését és mély empátiájátezért külön elismeréssel jutalmazta az alkotást. A Filmintézet Inkubátor Programjában készült elsőfilm két szerfüggő felépülését mutatja, és december 5-én érkezik a hazai mozikba a Vertigo Média forgalmazásában.

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiváljának versenyprogramjában hallgatónké volt az egyetlen magyar játékfilm.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek a Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Több betöltése Több betöltése