RENDHAGYÓ MOZGÁSÓRA AZ SZFE-N A MAGYAR PARASPORT NAPJA ALKALMÁBÓL

B. Török Fruzsina
2023 március 6., hétfő 16:18.
Share

Dani Gyöngyi paralimpikon tartott mozgásórát a Nemzeti Színházban a harmadéves prózai színművész osztálynak.

A Magyar Parasport Napját február 22-én ünnepeljük, ebből az alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság LÉLEKMOZGATÓ programjához. Az SZFE harmadéves prózai színművész hallgatói – Hegedűs D. Géza & ifj. Vidnyánszky Attila osztálya – Dani Gyöngyi paralimpikon vívót látták vendégül. Lélekmozgató program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén több száz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén már második alkalommal az SZFE is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nemzeti Színházzal együttműködve, gyakorlati foglalkozás keretében találkozott a parasport és a színészet világa. 

A foglalkozás első felében Dani Gyöngyi megrendítő nyitottsággal és őszinteséggel beszélgetett a hallgatókkal arról az életeseményről, ami kerekesszékbe juttatta. Tizenhat évesen nem látott más kiutat az élete nehézségeiből, mint azt, hogy önként válik meg tőle. Elhatározása megingathatatlan volt, lelépett egy négyemeletes ház tetejéről. Csodával határos módon túlélte a zuhanást, és itt jött el élete fordulópontja. Kíváncsi lett, mi az oka annak, hogy Isten életben tartotta. Igaz, hogy a sérülései olyan komolyak és visszafordíthatatlanok voltak, hogy kerekesszékbe kényszerült, ugyanakkor érzett valami célt, ami felé el lehetett indulni, s amit azidáig nem érzett. Elhatározta, hogy kihozza a kialakult helyzetből a maximumot.  Kezdetben a társaság miatt járt sportolni, később pedig a mozgás öröme miatt.

Dani Gyöngyi vezetésével a hallgatók személyesen is megtapasztalhatták, hogy hogyan lehet kerekesszék segítségével mozogni és  milyen nehézségekkel kell szembenézniük már akkor is, ha a lábaik használata nélkül szeretnének egy hétköznapi székre átülni. A szemléletformáló, rendhagyó foglalkozáson növendékeink közvetlenül élhették át a kerekesszékkel élők mindennapjainak kihívásait. 

 B. Török Fruzsina

Egyéb hírek

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti brazil bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina másodéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.
Több betöltése Több betöltése