RENDHAGYÓ MOZGÁSÓRA AZ SZFE-N A MAGYAR PARASPORT NAPJA ALKALMÁBÓL

B. Török Fruzsina
2023 március 6., hétfő 16:18.
Share

Dani Gyöngyi paralimpikon tartott mozgásórát a Nemzeti Színházban a harmadéves prózai színművész osztálynak.

A Magyar Parasport Napját február 22-én ünnepeljük, ebből az alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem a tavalyi évhez hasonlóan csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság LÉLEKMOZGATÓ programjához. Az SZFE harmadéves prózai színművész hallgatói – Hegedűs D. Géza & ifj. Vidnyánszky Attila osztálya – Dani Gyöngyi paralimpikon vívót látták vendégül. Lélekmozgató program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén több száz oktatási intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén már második alkalommal az SZFE is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nemzeti Színházzal együttműködve, gyakorlati foglalkozás keretében találkozott a parasport és a színészet világa. 

A foglalkozás első felében Dani Gyöngyi megrendítő nyitottsággal és őszinteséggel beszélgetett a hallgatókkal arról az életeseményről, ami kerekesszékbe juttatta. Tizenhat évesen nem látott más kiutat az élete nehézségeiből, mint azt, hogy önként válik meg tőle. Elhatározása megingathatatlan volt, lelépett egy négyemeletes ház tetejéről. Csodával határos módon túlélte a zuhanást, és itt jött el élete fordulópontja. Kíváncsi lett, mi az oka annak, hogy Isten életben tartotta. Igaz, hogy a sérülései olyan komolyak és visszafordíthatatlanok voltak, hogy kerekesszékbe kényszerült, ugyanakkor érzett valami célt, ami felé el lehetett indulni, s amit azidáig nem érzett. Elhatározta, hogy kihozza a kialakult helyzetből a maximumot.  Kezdetben a társaság miatt járt sportolni, később pedig a mozgás öröme miatt.

Dani Gyöngyi vezetésével a hallgatók személyesen is megtapasztalhatták, hogy hogyan lehet kerekesszék segítségével mozogni és  milyen nehézségekkel kell szembenézniük már akkor is, ha a lábaik használata nélkül szeretnének egy hétköznapi székre átülni. A szemléletformáló, rendhagyó foglalkozáson növendékeink közvetlenül élhették át a kerekesszékkel élők mindennapjainak kihívásait. 

 B. Török Fruzsina

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése