Sajtóközlemény - Új szakok az SZFE-n

január 16., kedd 17:38
Share

SZAKPREMIER! Új képzésekkel várja a jelentkezőket a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SZAKPREMIER! Új képzésekkel várja a jelentkezőket a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Budapest, 2024. január 15. – Összesen négy új képzéssel és két új specializációval bővíti képzési kínálatát a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A hazai felsőoktatásban elsőként indít akciórendező (second unit director) képzést az SZFE, emellett forgatókönyvíró MA és tanárképzések is elérhetőek lesznek a 2024-es őszi tanévtől.

A jól ismert és népszerű képzései mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2024 őszétől négy új szakot, valamint két specializációt indít. Az akciórendező MA, a forgatókönyvíró MA, a filmművészeti tanár MA és színházművészeti tanár MA képzések olyan egyedülálló szakok, amelyek teljesen új színt jelentenek a magyar felsőoktatás palettáján. Szintén újdonság, hogy a drámainstruktor szakon a művészeti szervező specializációt, a televíziós műsorkészítő szakon pedig az online tartalomkészítő specializációt a 2024/25-ös tanévtől választhatják először a hallgatók.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet két új képzése szervesen építi be az oktatásba a szakmai gyakorlatot és a filmipari kapcsolatait, elősegítve a hallgatók foglalkoztathatóságát és vállalkozói szellemének fejlődését. Az akciórendező (second unit director) szak egyedülálló lehetőséget nyújt a filmalkotás és az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődő hallgatóknak, hiszen képesek lesznek tévéfilmek és (kis)játékfilmek akciójeleneteinek megrendezésére, illetve second unit rendezőként segítik a film rendezőjének munkáját is. Az akciórendező kiemelt fontosságúvá vált a filmgyártásban, napjainkban már önálló szakmának is tekinthető. A képzésben résztvevő megismeri a színész-, a kaszkadőr- és a statisztéria-vezetés gyakorlatát, széleskörű tudása és gyakorlata van az akció- és tömegjelenetek sokszínű elméletének, irányzatainak, azok gyakorlati alkalmazásának lehetőségei tekintetében. Képes az akciórendezéshez szükséges összes technikai felszerelés és VFX programok integrálására és összehangolására, valamint nyomon tudja követni az ezekkel kapcsolatos fejlesztéseket is.

Az SZFE forgatókönyvíró MA képzése a filmalkotás művészetének elmélyült tanulmányozására és az írói hang kibontakozására összpontosít. A program kis létszámú csoportokra épül, amelyeket olyan tapasztalt oktatók vezetnek, akik maguk is aktívan foglalkoznak forgatókönyvírással és filmkészítéssel. A képzés nem csupán a hagyományos játékfilmekre koncentrál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók kipróbálják magukat a rövidfilmek és televíziós sorozatok világában is. Ezen kívül a képzés részét képezi a filmgyártás és a forgatókönyvírás integrált megértése, ahol a hallgatók aktívan részt vesznek vetítéseken, megbeszéléseken és kollaboratív projektekben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetében először indul tanárképzés. A filmművészeti tanár MA képzés célja olyan kiemelkedő szaktanárok képzése, akik magas szinten oktatják a művészeti ág különböző tantárgyait. A programra filmoperatőr, filmrendező, vagy dokumentumfilm-rendező művész MA diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A képzés nemcsak gyakorlati ismereteket nyújt, hanem tudományos megalapozást is biztosít, előkészítve a hallgatókat akár doktori tanulmányaik megkezdésére is. Hasonló célokkal indul a színházművészeti tanárképzés is. Az egyedi stratégiai együttműködés célja olyan kiemelkedő szaktanárok képzése, akik magas szinten tudják képviselni a színházművészeti szakma tárgyainak oktatását. Mindkét program a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar közös együttműködésben indul 2024 szeptemberétől.

A drámainstruktor szak művészeti szervező specializációja a színházi nevelés és művészeti közvetítés terén érdeklődő hallgatóknak kínál kiemelkedő lehetőségeket. A specializáció célja, hogy olyan szakembereket képezzen, akik képesek dramatikus tevékenységek és színházi munkaformák szervezésére és megvalósítására. A művészeti szervezők művészeti, közművelődési intézményekben terveznek, illetve valósítanak meg színházi eseményeket.

Az online tartalomkészítő specializáció a modern média és digitális kultúra dinamikus világában való sikeres helytállásra készíti fel hallgatóit. Az online tartalomgyártás ma már elengedhetetlen része a médiaiparnak, és az SZFE szakja a legfrissebb trendekre, technológiákra, illetve módszerekre összpontosítva segít diákjainak kialakítani egy erős és kreatív szakmai identitást. A képzés kiemelten foglalkozik a digitális tartalomgyártás különböző területeivel (videókészítés, podcasting, blogolás és közösségi média-menedzselés). A hallgatók olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres online jelenlét kialakításához és fenntartásához.

Az SZFE tavaly novemberben történetének legnagyobb technikai fejlesztését indította el. Ennek keretében olyan korszerű virtuálisstúdió-technológiát alakít ki, amely nemcsak Európában egyedülálló, de az egész világon ritkaságnak számít a felsőoktatásban. A technológia lényege, hogy a forgatás során a háttérben megjelenő táj, vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. A programok segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezők számára is óriási lehetőséget biztosít új terek létrehozására, illetve a rendezők számára is egy újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkossanak. A virtuális-stúdió használatára felnőttképzések is épülnek, így a technológia alkalmazását már korábban diplomát szerzett filmes szakemberek is elsajátíthatják.

Az új szakok, valamint az egyetem már ismert képzéseinek részletei már láthatóak a felvi.hu rendszerében, kivéve az akciórendező mesterképzést, amelynek oldala várhatóan 2024. január 29-én nyílik meg a jelentkezők előtt.

További információ és interjúigény: sajto@szfe.hu, vagy +36 30 106 2660

A 2024-ben induló szakjaink teljes listája itt található.

Egyéb hírek

Szín-Tár Fesztivál 2024

Idén is fantasztikus előadásokat láthatunk a színművészeti egyetemek találkozóján 2024. március 18-23. között Kecskeméten. Az előadásokon túl szakmai beszélgetések, workshopok teszik különlegessé az eseményt.

Különleges látogatás a Nemzetiben

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pénteken. A diákok az egyetem szervezésében kulisszajáráson vehettek részt, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

Együttműködési megállapodás a Károli Gáspár Református Egyetemmel

A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A művészeti-oktatási területre vonatkozó kétoldalú megállapodást Sepsi Enikő rektor és Trócsányi László rektor írták alá.

Elindult a jelentkezés a 7. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozó megmérettetésére diákfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm és természetfilm kategóriákban nevezhetnek tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Meghívó Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Barangoló drámaírói felhívás

A Déryné Barangoló Drámaírói felhívásának beadási határideje 10 nap múlva lejár.

Ternovszky Béla volt az SZFE filmklubjának vendége

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet filmklubja különleges vetítést tartott az Uránia Filmszínházban. Ternovszky Béla 1986-os kultikus animációs filmjét, a Macskafogót mutatták be. A következő filmkub február 22-én lesz, amikor is a Kojot négy lelke (2023) című filmet nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzám tartozik – utazás misztikus helyeken Balázs Gézával

Nemrégiben Indiában barangolhattunk Balázs Gézával, ezúttal pedig egy másik rejtélyes és izgalmas helyszínre kalauzol el bennünket: a Húsvét-szigetre. A holland tengerész, Jakob Roggeveen vezetésével érkező európaiak találkozása a helyi Rapa Nui néppel 1722-ben nem csupán tragédiát hozott, hanem beavat minket egy egészen különleges kultúrába és történelembe. Most Balázs Géza professzor vezetésével mélyebben bepillantunk a Húsvét-sziget misztikus világába, feltárva a sziget rejtélyeit, valamint a moai szobrok történetét.

Több betöltése Több betöltése