SOSE LESZ VÉGE CÍMŰ KISFILM DÍSZBEMUTATÓJA A VÁRKERT IRODALOM ESEMÉNYÉN

B. Török Fruzsina
2023 március 24., péntek 11:52.
Share

Közel 600 néző előtt mutatta be a Várkert Irodalom Somossy Barbara kisfilmjét.

Petőfi Sándor és a Petőfi 200 emlékév tiszteletére forgatta le Somossy Barbara, az SZFE  Koltai Lajos által vezetett filmrendező mester szakos osztály növedéke vizsgafilmjét, amely egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette vers.

A film forgatási helyszíne Apajpuszta volt, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte, ahova mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja. A helyszín különlegességéhez az is hozzájárul, hogy a méltán ismert és elismert rendező, Jancsó Miklós a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette. A filmbeli szegénylegény házát alakították át csárda épületté.

Az alkotás főszerepeiben Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila látható, de mellettük az ország vezető színművészei szerepelnek a kisfilmben: Hirtling István, Patkós Márton, Pogány Judit, Poroszlay Kristóf, Reviczky Gábor, Sipos Imre, Tóth Ildikó és Vas Gigi Judit.

 

A koreográfiát Harangozó Gyula- és Örökös Aranysarkantyú-díjas Berecz István néptáncos tanította meg a színészeknek, valamint bizonyos jelenetekben ő maga és az általa összeállított, Magyarország vezető néptáncosaiból álló csapat is részt vett. A betyár statisztériát a Hagyaték Lovas Egyesület biztosította, akik megszállottan őrzik a magyar betyárvilág értékeit, tradícióját. A lovakat, felszereléseket, kocsikat a Juhász Team és vezetője Juhász László biztosította, aki többek között olyan hollywoodi kasszasikerekben biztosított már kaszkadőr és lovas csapatot, képezte ki a színészeket, mint a Robin Hood (2018), a Ben-Hur (2016), a Rettenthetetlen, a Mennyei Királyság, vagy a Karib-tenger kalózai.

A népzenéről Juhász Dénes és csapata gondoskodott, köztük ifj. Szerényi Bélával. A film főcímzenéje a Sose lesz vége című dal Csík János és az Anima Sound System együttműködésében jött létre.

B. Török Fruzsina