SZFE-s hallgatók a Berlin Rövidfilm Fesztiválon

2022 december 1., csütörtök 15:37.
Share

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila harmadéves prózai színművész osztálya Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztiválra látogatott el.

A berlini élményeit Kozma Veronika hallgatónk osztotta meg velünk.

“Első tanulmányi utunkat Berlin kavargóan sokszínű, hatalmas léptékű, fiatalos, de súlyos múltat cipelő városában volt szerencsénk eltölteni. A pezsgő kulturális élet mellett színes lakossággal, rengeteg látnivalóval és meglepően változatos városszerkezettel találtuk szembe magunkat. Az ötnapos ottlétet túlzás nélkül mondhatjuk ?kultúrsokknak?: délelőttönként múzeumlátogatás vagy séta a városban, délutánonként filmnézés, esténként színház vagy a mozizás folytatása.

A Berlini Filmmúzeumban végig követhettük a filmtörténet és a filmezés alakulását, fejlődését a kezdetektől egészen napjainkig, a Modern Művészetek Múzeum nemrég nyílt Magyar Modern kiállításán pedig elmélyedhettünk a 20. század eleji magyar alkotók festményeiben, grafikáiban. Európa kortársművészeti központjában a kis galériák, kortárs alkotók kiállításai, vagy akár az East Side Gallery ? ami a berlini fal egy megmaradt részén lévő ?street art? kiállítás ? közel olyan nagy hatást gyakoroltak ránk, mint a Neues Museumban látott egyiptomi gyűjtemény vagy a Pergamon Museumban kiállított babiloni, bizánci kincsek végeérhetetlen tárlata.

Osváth Gábor segítségével szabad bejárásunk volt az Interfilm Berlin Rövidfilm Fesztivál minden vetítésére, programjára. Láttunk versenyezni nem csak német rövidfilmeket, hanem dokumentum- és nemzetközi filmeket is ? ez utóbbi kategóriában versenyzett Beleznai Márk kisfilmje, a Kakukkfióka. Több filmnek is közösen drukkolt az osztály, és nagy örömünkre nem egy díjazott is lett. Érdekes tapasztalat volt a készülő filmek pitch-eit végighallgatni ? nem könnyű műfaj 5 percben, lényegretörően, de szellemesen, hivatalos hangnemben, de nem túl szárazon, sok esetben nem saját anyanyelven átadni a leendő film üzenetének lényegét, majd megválaszolni a zsűri keresztkérdéseit.

Szinte minden napunk valamilyen színházi élménnyel zárult. A Deutsches Theaterben látott Vihar (rend.: Jan Bosse) óriási hatással volt ránk energikus, fiatalos szellemességével és költői képeivel. Az ugyanitt játszott Frankenstein (rend.: Jette Steckel) már jobban megosztotta a véleményeket szövegközpontúsága és statikussága miatt. Eljutottunk Brecht színházába is, a Berliner Ensemble-be, ahol A színházcsináló című előadásban (rend.: Oliver Reese) elképesztően megmunkált, kristálytiszta színészi alakításokat láthattunk. Bepillantást nyertünk a berlini színmű másodéveseinek munkájába: a három csoportra bontott osztály három darab egy órás, friss és személyes hangvételű, de egymástól merőben eltérő színházi nyelven fogalmazó vizsgát hozott létre.

És végül ottlétünk és élményeink méltó zárásaként, a monumentális Berlini Opera előadásában Monteverdi híres operáját, a Poppea megkoronázását (rend.: Eva-Maria Höckmayr, karmester: Diego Fasolis) nézhettük meg. A gyönyörű zene valódi barokk hangszereken és virtuóz barokk énektechnikával szólalt meg, lélegzetelállító látványvilággal, mely által a lendületes, friss humorral átitatott rendezés és élvezetes színészi játék csak még jobban kidomborodott.

Esténként ? a napi kultúrsokkot megemésztendő ? bevetettük magunkat Kreuzbergbe, a berlini fiatal művészvilág találkozóhelyeinek egyikébe, vagy az Interfilm Fesztivál által rendezett esti mulatságba, ezáltal lehetőségünk nyílt betekinteni a helyi kortársak pezsgő életébe.

Meghatározó élmény volt egy ilyen színes és  magas minőségű kultúrával rendelkező városban eltölteni ezt a pár napot. Úgy érzem, nem csak kikapcsolódásban és jótékony levegőváltozásban, hanem inspiráló, feltöltő, új lendületet adó, intenzív tanulásban volt részünk.”

Kozma Veronika