SZFE-S MŰVÉSZEK A CSOKONAI SZÍNHÁZ ÉLÉN

2023 március 30., csütörtök 12:00.
Share

Mátyássy Szabolcs zeneszerző, színészt, az SZFE adjunktusát, a 2023-ban induló zenés színművész osztály vezetőjét választották meg a debreceni Csokonai Színház igazgatójának. A Csokonai Színház új művészeti vezetője oktatónk, a 2022-es színházrendező osztály társosztályvezetője, Szabó K. István Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató.

Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön. Gemza Péter jelenlegi igazgató megbízatása június végén jár le. Az igazgatói posztra hárman pályáztak, Gemza Péter nem adott be pályázatot. A közgyűlési döntést megelőzően a pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyértelműen Mátyássy Szabolcs pályázatát támogatta, akit a közgyűlés 2028. január 31-ig szóló mandátummal megválasztott igazgatónak. Az új igazgató pályázatában Szabó K. István rendezőt jelölte meg a színház új művészeti vezetőjeként.

Az új igazgató népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában.

Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Alkalmazott zeneszerzés (BA), majd 2016-ban Zeneszerző (MA) diplomát, 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot és ugyanebben az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget szerzett. A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként a társulat tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, 2012 óta oktatói tevékenységet folytat. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja, a Sztalker Csoport és a Studio5 alapító tagja. Mátyássy Szabolcs 2023 ősztől Méhes Lászlóval zenés színművész osztályt indít az SZFE-n.