Az SZFE Werkfotó kiállítása a Magyar Mozgókép Fesztiválon

B. Török Fruzsina
2023 június 8., csütörtök 12:40.
Share

A négynapos rendezvény ideje alatt megtekinthető a Lencseváltás című werkfotó kiállítás Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben.

16x9

A Lencseváltás werkfotó kiállítás ? amelyen a 2022-es év mesterszakos vizsgafilmjeinek forgatási képeit nézhetik meg az érdeklődők ?, ünnepélyes megnyitójára június 7-én került sor Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében. A kiállítást Szijj András elsőéves film-és televíziórendező szakos hallgatónk nyitotta meg.

“Minden vizsgafilm elkészítése igazi lelki hullámvasút, hol fent, hol lent, egyik pillanatban harmonikus a közös munka, a következőben már élesek a viták. Látszólag nem homogén, ugyanakkor mégis az, ami összeköt bennünket abban a pár forgatási napban, míg elkészül a vizsgafilm. Ez jelentősen kevesebb forgatási napot jelent természetesen, mint egy nagyjátékfilm esetében, de nekünk nagyon fontos ez a pár nap, hisz barátságok köttetnek, vagy éppenséggel billennek meg, de ez is része annak a folyamatnak, aminek mindannyiunk örömmel vetjük alá magunkat, még akkor is, ha olykor rizikós a közös munka, hiszen bárhogyan is, de csak együtt tudunk létrehozni valamit. Olyan lelkiállapotban van a stáb a forgatáson, amit szavakkal nehéz lenne elmondani, ezért üdvözülendő, hogy ez a kiállítás megszülethetett, hiszen a képek sokkal beszédesebbek a forgatási folyamatokról, mint a szavak. Arra bíztatnék mindenkit, amikor megnézi a fotókat, szánjon arra időt, hogy alaposan megvizsgálja a fotókon szereplő emberek tekintetét, mert ezekben a tekintetekben találja majd meg azt a csodát, ami  miatt mi itt vagyunk az SZFE-n, s ami miatt a filmkészítés az életünk.” ? mondta el a kiállítás megnyitóján Szijj András.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem következő programja a Levelek Hollywoodból című kiállítás, ami Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr leveleit mutatja be, melyeket főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt 1960 és 1971 között. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg az érdeklődőknek. A kiállítás megtekinthető június 7-10. között Balatonfüreden, a Partitúra Galériában. Ugyanitt minden nap 16 órától megtekinthető Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmje.

Június 9-én 17 órakor a veszprémi Fotonban ? majd másnap 17.30-kor ? az SZFE vizsgafilmjeit lehet megtekinteni a 60-as évektől napjainkig, a vetítések után lehetőség lesz beszélgetni több alkotóval. Aznap 21 órakor a balatonfüredi Partitúra Galériában Riba Gery, az SZFE másodéves filmrendező szakos hallgatója ad mély atmoszférával átitatott akusztikus koncertet. 21.30-kor a Novák Emil összeállításában megjelent A magyar operatőr iskola története ? A huszadik század technológiai hatásai a filmoktatásra című hiánypótló könyvének lesz bemutatója, ahol Dr. Antal Zsolt, az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, Dr. Vecsernyés János, az SZFE mozgóképművészeti rektorhelyettese és Novák Emil a könyv szerzője beszélgetnek a kiadvány születéséről és kiadásáról.

Szeretettel várunk mindenkit!

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése