A Színház- és Filmművészetért Alapítvány közleménye

Szitás Anett
2023 július 14., péntek 21:01.
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, dr. Szarka Gábor a 2022/23-as tanév záróünnepségét követően jelezte a fenntartó alapítvány felé, hogy kezdeményezi szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését. Dr. Szarka Gábor 2020. október elseje óta töltötte be az SZFE felsővezetői pozícióját; elévülhetetlen érdemei vannak a modellváltás sikeres lebonyolításában és az egyetem működésének stabilizálásában. Irányítása alatt az intézmény történetének legnagyobb infrastrukturális fejlesztésén van túl. Előtte álló új feladataihoz kitartást és erőt kívánunk!

 

Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma

Egyéb hírek

Megérkezett a 6. Bondoró Fesztivál programja

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház-fesztiválja. Június utolsó hétvégéjén érkezik közvetlenül a Balaton partjára a fergeteges forgatag karavánja és nyitja meg kapuit a sokszínűségéről és bolondos hangulatáról ismert rendezvény. A fesztivál híres arról, hogy a művészeti ágak közül minél többet igyekszik megmutatni a látogatóknak, így idén is műfaji kavalkád fogja várni a fesztiválozókat.

Óralátogatás a másodéves filmírók vizsga előtti kurzusán

Belestünk az SZFE másodéves filmíró hallgatóinak vizsga előtti órájába. A diákok Quintus Konrád vezetésével mélyedtek el a karakteralkotás és a történetírás írott és íratlan szabályaiban.

Sokszoros túljelentkezés mellett zajlik a felvételi az SZFE-n

Egymásra épülő fordulókban, szakonként több száz, összesen majdnem 2250 jelentkező próbál bejutni a Színház- és Filmművészeti Egyetem ősszel induló képzéseire. A tavalyi évhez képest mintegy 15 százalékkal választották többen az intézményt. Átlagosan tízen pályáznak egy helyre, ám a színművész szak esetében ez a szám hatvanszoros, így csak a legtehetségesebbeknek adatik meg, hogy elkezdjék a képzést.

Az SZFE adott otthont a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésének

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban látta vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlését. A legnagyobb magyar színházi ernyőszervezet tagjait az SZFE rektora, Prof. Dr. Sepsi Enikő köszöntötte a patinás intézmény falai között. Kiemelte, hogy sokuk mint korábbi hallgató tért haza az egyetemre. Egyúttal azonban azt is hangsúlyozta, hogy bár a két szervezet között eddig nem volt intézményi szintű kapcsolat, a tevékenységük rendkívül sokoldalúan összefonódik és ezer szállal kötődik egymáshoz, amelyek közül a legszorosabb kötelék az évszázados magyar nyelvű színházi kultúra iránti elkötelezettségük.

A veszélyeztetett nyelv virágzik ki igazán – nagyinterjú Balázs Gézával

„Panaszkodó nyelvhasználat jellemzi a magyarokat. Sokkal inkább, mint másokat” – mondta többek között a Magyar7-nek adott interjújában Dr. Balázs Géza, az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, a felvidéki ősökkel rendelkező nyelvészprofesszor, aki arról is beszélt, hogy mit tehetünk ez ellen a hétköznapokban.

Ötödik Molière-előadását viszi színre Herczeg Tamás Szegeden

A Képzelt beteg című vígjátékkal zárja rendezői ciklusát a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetője Szegeden. Az elmúlt években a Tartuffe, a Don Juan, az Úrhatnám polgár és a Scapin furfangjai című komédiákat is megrendezte az alföldi városban, ezúttal pedig a Pinceszínházban állítja színpadra Molière utolsó vígjátékát.  A premiert május 3-án tartják. A rendező úgy fogalmazott: Molière hús-vér karakterei, noha négyszáz évvel ezelőtt születtek, mégis közülünk valók. A Képzelt beteg nem csak a hipochondria, de legalább annyira a képmutatás komédiája is – tette hozzá a Színház- és Filmművészeti Egyetem intézetvezetője.

SZFE-vizsgaelőadás a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán

Szép Ernő Május című egyfelvonásos darabját mutatták be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagyszínpadán. Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató vizsgarendezése a Nemzeti Színházban debütált.

Az SZFE-re látogatott Jean-Marie Pradier, az etnoszcenológia atyja

Lebilincselő előadásaival ragadta magával a hallgatókat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Jean-Marie Pradier, az etnoszcenológia tudományának alapítója. A neves tudóst Sepsi Enikő professzor asszony, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, a francia professzor egykori hallgatója fogadta, aki egyúttal a Doktori Iskola hallgatóinak tartott francia nyelvű előadást is tolmácsolta.

Több betöltése Több betöltése