Színpadon az élet: az SZFE harmadéves színművész hallgatóinak élményei

B. Török Fruzsina
május 13., hétfő 13:18
Share

Művészeti párbeszéd bontakozott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművészhallgatóinak részvételével és Rátóti Zoltán vezetésével szombaton a Pesti Vigadóban. Az intézmény ezúttal a Nyitott Ház rendezvénysorozattal nyújtott lehetőséget az érdeklődőknek, hogy közelebbről megismerjék az épület gazdag kulturális örökségét és részesei legyenek az egyedi programoknak.

A Pesti Vigadó Nyitott Ház programját először 2015-ben, a Vigadó építésének 150. évfordulóján szervezték meg, és azóta minden évben izgalmas rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A rendezvény minden korosztály számára tartogat valami különlegeset: gyermek és felnőtt egyaránt találhat számára érdekes tevékenységeket, legyen az kézműves foglalkozás, vagy éppen épülettörténeti séták.

Az idei rendezvény különösen gazdag programkínálattal büszkélkedhetett. Az SZFE harmadéves színészhallgatói izgalmas beszélgetés keretein belül osztották meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A hallgatók osztályvezető oktatója, Rátóti Zoltán mint beszélgetőpartner hiteles és inspiráló irányítója volt az eszmecserének. Steenhuis Raul, Varga Anna Zsófia, Bangó Ernest és Bubik Réka színésznövendékek meséltek arról, hogyan képzelték el egyetemi éveiket, miért éppen a színészetet választották és hogyan formálja őket az egyetemi tanulmányok során bekövetkezett belső változás.

A hallgatók szerint az SZFE felvételi vizsgája valóban nem mindennapi élmény: felkavaró és várakozással teli pillanatokkal ajándékozza meg mindazokat, akik elég bátrak és elhivatottak ahhoz, hogy nekifussanak. Az SZFE-re való bekerülés ugyanis nem csupán a továbbtanulás lehetőségét jelenti, hanem egy álom megvalósulását is azok számára, akik a művészeti pályára vágyódnak. Mint elmondták, a felvételi vizsgák egyedülálló módon kötik össze az egyetem aspiránsait, és hogy mennyire különleges az az út, amelyen keresztül az SZFE-re bekerülhet valaki. Az érintettek személyes tapasztalataikkal vázolták a felvételi folyamat általános képét, a három forduló kihívásait és meglepetéseit. A jelentkezőknek három nehéz és izgalmas fordulón kell átesniük ahhoz, hogy eljussanak a várt eredményig. A felkészülés szinte minden esetben éveket vesz igénybe, a színművész szak esetében pedig különösen nagy az érdeklődés, ezért a sokszoros (idén hatvanszoros) túljelentkezés miatt minden évben rendkívüli küzdelem zajlik a helyekért. A jelentkezőknek tehát minden addig megszerzett tudásukat latba kell vetniük annak érdekében, hogy bekerülhessenek az általuk megcélzott, áhított szakra. A leendő hallgatók ezért már a gimnáziumi éveik alatt is a felvételire készülnek, és már ekkor komoly áldozatokat hoznak azért, hogy helyt tudjanak állni a megmérettetéseken. Az egyetemi évek azonban még ennél is többet kívánnak tőlük.

Az SZFE hallgatói elmesélték, hogy a felsőoktatásban töltött első három év teljesen leköti az életüket. Reggel nyolc órától este tizenegyig bent vannak az intézmény falai között és sokszor még hétvégén is próbának. Oktatóik irányítása alatt nem csupán színésztechnikát tanulnak, hanem arra is felkészülnek, hogyan kell majd megfelelniük a színházi szakma által támasztott magas elvárásoknak az egyetemen kívül.

A Vigadóban tartott beszélgetésen is érzékelhető volt a hallgatók elszántsága és elkötelezettsége. Mindannyian egyén motivációkkal és álmokkal érkeztek, ám közös volt bennük a szenvedély és az elhivatottság a színházi világ iránt. Az SZFE felvételi vizsgájáig eljutni már önmagában is rengeteg alázatos munkát és áldozatot követel. A hallgatók különös hangsúlyt helyeztek arra, hogy a felvételizőknek nem csupán fizikailag és szakmailag kell felkészülniük, hanem mentálisan is készen kell állniuk a kihívásokra. Az érintettek humoros és komoly történeteket is megosztottak arról, hogy mi mindenen mentek keresztül a felvételi folyamat során, milyen érzelmekkel várták az eredményhirdetést, valamint, hogy mit éreztek akkor, amikor elhangzott a nevük a felvettek névsorán.

A Nyitott Ház közönsége négy nagyszerű fiatalnak köszönhetően nyerhetett bepillantást az SZFE-z zajló oktatás/oktatói munka világába, a beszélgetés pedig azok számára is inspirációul szolgált, akik hasonló álmokat dédelgetnek.

 

Fotók: MMA/Walter Péter

Egyéb hírek

Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatot az SZFE oktatója

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Több betöltése Több betöltése