Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Varga Viktória
július 10., szerda 14:16
Share

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Fáradt, de boldog arcok, gyönyörű virágcsokrok, büszke oktatók, meghatódott rokonok és sapkadobás – ezek a képek szinte mindenki fejében megjelennek, ha kiejtjük azt a szót, hogy diplomaosztó. Attól a bizonyos kalap égbe repítésétől eltekintve a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt pénteki oklevél átadóünnepségén sem történtek különösebben másként az események, mégis tökéletesen érződött, hogy egy művészeti egyetem diplomaosztóján járunk. Ennek első jele az volt, hogy nem az alma mater valamely aulájába gyűltek össze az ünneplők, hanem az eseménynek a magyar mozi egyik ikonikus épülete, az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont. De nemcsak a helyszín volt különleges. A díszterem soraiban több ismert színész és filmes szakember is helyet foglalt – legtöbbjük itt tanít az egyetemen.

Az ünnepség beszédekkel indult. Az eseményen elsőként Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára lépett a pulpitushoz. Kiemelte, hogy a kormány hisz abban, hogy a fiatalok sikere a nemzet sikere. Arra törekszenek, hogy egy olyan oktatási rendszert alakítsanak ki, ahol az egyetem nemcsak tudásátadó hely, hanem közösséget is szervez a diákjaiból. A modellváltás legfontosabb célja a versenyképesség növelése és a térségek erősítése volt, amelynek már vannak eredményei. Többek között az is, hogy idén 12 magyar egyetem is ott van a világ legjobb 5 %-ában. A cél, hogy 2030-ra legyen magyar egyetem a világ legjobb 100 egyeteme között és megduplázzuk a nemzetközi egyetemisták számát, elérve így a 80 ezret. Ez utóbbit szolgálják az olyan csereprogramok, mint az ősszel induló Pannónia Program is. „A felsőoktatás hivatásközvetítés. Amikor hivatást választunk, egyben küldetést is kapunk.” – zárta gondolatait az államtitkár.

Majd Káel Csaba filmügyi kormánybiztos szólt a végzősökhöz. „Életetek egy fontos fordulóponthoz érkezett, átvehetitek hivatásotok útiokmányát.” – mondta. Majd hozzátette, hogy „most a diáklétből átléptek a szakmai létbe, amely alkotói felelőséggel is jár. A cél pedig nem lehet más, mint a saját történeteink elmesélése a saját, gyönyörű nyelvünkön, egymást segítve, csapatmunkában”. Majd beszélt a hazai filmgyártás sikeréről is, arról, hogy ma Magyarország a filmgyártás európai fellegvára, hiszen London után hazánkban készül a legtöbb film. „Mindig a valódi értéket képviseljétek! Meg kell mutatni, hogy mi az, ami szép, mi az, ami fáj, hol van a remény, a segítség. Örömet kell adni az embereknek. Arra vágynak, hogy a színház és a mozgókép az életerőt közvetítse feléjük a katarzis és a humor erejével.” – fogalmazott. Majd sikeres, boldog pályát kívánt a friss diplomásoknak. „Fontosak vagytok nekünk!” – zárta beszédét.

A résztvevőknek a szervezők ünnepi műsorral is kedveskedtek. Mondd hova lett a szerepem? – kérdezte Péntek Fanni, harmadéves zenés színművész szakos hallgató, aki a Spamalot című musicalből A boldogtalan díva dalát adta elő. Osztálytársa, Tóth Norbert előadásában pedig a Jekyll és Hydeból az Eljött az óra, eljött a percet hallgathattuk meg.

Az ünnepi műsor után Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony adott számot az elmúlt tanévről, aki szerint mozgalmas és eredményes időszakot tudhat maga mögött az egyetem, hiszen mind a belső működése, mind az akkreditációja megújult. A hallgatóknak nyújtott szolgáltatások köre kibővült a mentálhigiénés szakszolgálattal és a karrierirodával, továbbá a művészeti oktatás és az innováció terén is kiemelkedő eredmények születtek. Az SZFE kínálatában ősztől négy új képzés és két új specializáció is szerepel. Az akciórendező MA, a forgatókönyvíró MA, a filmművészeti tanár MA és a színházművészeti tanár MA olyan egyedülálló szakok, amelyek teljesen új színt jelentenek majd a magyar felsőoktatás palettáján. De az idei tanévhez köthető az egyetem történetének legnagyobb technikai fejlesztése is: olyan virtuális stúdió jött létre, amely az egész világon ritkaságnak számít egyetemi környezetben. Ezzel az innovációs folyamatok nem zárultak le. „Most zajlik egy filmes műterem kialakítása a Mészáros utcai campuson, amely terveink szerint a nyár végéig elkészül.” – tette hozzá. A rektor emellett nagy örömmel számolt be a nemzetközi és hazai filmfesztiválok SZFE-s sikereiről is. A díjazottak között nemcsak hallgatókat, hanem oktatókat is találunk. Az idei MOZ.GO-n Koltai Lajos tarolt a Semmelweissel, de Baska Barbarát is díjazták a Baska magyarul beszél című dokumentumfilmjéért. A hallgatók sikereként könyvelhető el, hogy a torontói Törőcsik Mari Magyar Filmfesztiválon két SZFE-s vizsgafilmet is levetítettek, az ugyanebben az időpontban megrendezett Ji.hlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon pedig egy DocNomadsos hallgató, Santwana Bayaskar Kata’s Motherhood című filmje nyerte el a legjobb rövid dokumentumfilm díját. De ezzel még nem értünk a végére, Dóczé Péter filmrendező szakos hallgató a Premio Ermanno Olmi Award első díját hozta el Bergamóból.
Szép eredmények születtek a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetben is. Horváth Csaba és Rába Roland negyedéves fizikai színházi rendező és koreográfus osztályának két hallgatója, Kondákor Ajsa Panka és Bari István a Grúziában rendezett Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiváljának I. helyezését hozták el a Székek című előadásukkal. De őket találta a zsűri a legígéretesebb pályakezdőknek a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztiválon is. Büszke lehet magára az osztály többi hallgatója is, hiszen a kecskeméti SZÍN-TÁR Fesztiválon nekik ítélték a legjobb csapat díját a Vérnász előadásukért. És ami a számokat illeti, az idei tanévben 56 produkciót mutattak be a hallgatók, ez 340 előadást jelentett. De számos nemzetközi vendégszereplés is kijutott, hét országban 37 alkalommal léptek fel SZFE-s diákok. Az egyetem saját fesztiválokat is rendezett, ilyen volt az AD Teátrum Fest és a HDG Osztály Fesztiválja, mindkettő célja a kapcsolatépítés és az egyetemi hallgatók megismertetése volt. De a Németh Antal Drámaelméleti Intézet is büszkélkedhet saját rendezvénnyel: a Csokonai 250 egyedülálló módon kapcsolta össze az egyetem intézeteit és hallgatóit Debrecennel és – a médiamegjelenéseken keresztül – az országos nyilvánossággal.

A rektor említést tett a nemrég zárult Nemzetközi Színházi Műhelyről is, ahol a neves szakemberek által tartott tréningeket követően a résztvevő grúz, francia, magyar és török diákok a Szentivánéji álom témája alapján alkottak produkciókat. Az eseménynek a Soproni Egyetem adott otthont, amely egy új, a Nemzeti Színház, az SZFE és közöttük létrejött együttműködés eredménye. Hasonló stratégiai megállapodás született a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A felsőoktatási intézmények mellett azonban számos színházzal és kulturális intézménnyel is szerződést kötött az egyetem, amelynek célja a hallgatók szakmai gyakorlatának, megismertetésének biztosítása volt.

„A felvételi időszak végén elkészült a statisztika, amely szerint átlagosan közel ötvenszeres volt a túljelentkezés” – folytatta beszámolóját a rektor. A megújult doktori iskola PhD és DLA programjaira összesen 44 hallgató jelentkezett, közülük 35 nyert felvételt, ebből 12 ösztöndíjas helyre. Az elmúlt tanévtől kezdődően a Művészeti és Produkciós Bizottság támogatásában részesülhetnek majd a graduális munkák mellett a DLA keretében készülő alkotások is.

Az idén alap- és mesterképzésen 46 hallgató, doktori iskolások közül 8-an, a Doc Nomads képzésen pedig 22 hallgató veheti át a diplomát. Sepsi Enikő pedig a következő gondolatokat ajánlotta a tanulmányaikat befejező hallgatóknak figyelmébe a beszédje végén: „Korábban úgy tartották, hogy a diplomával értelmiségivé válik az, aki azt átveszi. Aztán lassan rájöttünk, hogy attól még, hogy valaki oklevelet vesz át, nem válik automatikusan értelmiségivé. Akkor mondhatunk valakit értelmiséginek, ha lesz egy közössége, ahol szolgál, de ennek a közösségnek elszámolással is tartozunk.”

A diplomaosztón a végzősök gondolatait Lévai Norman televíziós műsorkészítő szakos hallgató tolmácsolta. Elmondta, hogy ezek a percek felemelőek és egyben meghatóak is. Sok kedves ismerős arcot lát, mindenkiről eszébe jut egy-egy történet, egy jó beszélgetés vagy egy folyosói nevetés. Köszönettel és hálával tartozik az osztálytársaknak, tanároknak, az egyetem munkatársainak, mindenkinek, még azoknak is, akik nem hittek benne, hiszen hozzásegítették, hogy a kijelölt úton maradjon. „Nélkületek nem lennék az, aki vagyok!” – zárta gondolatait az osztálytársai felé fordulva.

Majd elérkeztünk az ünnepség legmeghatóbb pillanataihoz, az oklevelek átadásához. Voltak széles mosolyok, szerény kézfogások, oklevéllel színpadon pózolások, féltő tanári ölelések, de ami mindenki szeméből kiolvasható volt, az az, hogy egy korszak véget ért, valami fontos zárult le, mert ezek a fiatalok most egy óvó közösségből kilépnek a nagybetűs életbe. Sok siker kísérje útjukat! Gratulálunk a diplomájukhoz!

Egyéb hírek

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

Több betöltése Több betöltése