Teltházas előadások az Ad Teatrum színházi fesztiválon

2023 szeptember 29., péntek 13:04.
Share

Az Ad Teatrum fesztivál kiemelkedő fontossággal bír az SZFE életében, mivel lehetővé teszi, hogy a hallgatók már egyetemi éveik során aktívan részt vegyenek a szakmai kapcsolatépítésben.

Az eseményen négy végzős osztály mutatkozott be, mely lehetőség rendkívül meghatározó volt számukra, hiszen szeptember 22. és 25. között közvetlen kapcsolatot teremthettek a színházi szakma elismert képviselőivel. Az Ad Teatrum Feszt célja az volt, hogy már az egyetemi évek alatt megismertesse hallgatóinkat a hazai színházi élet alkotóival és vezetőivel. Az esemény során Hegedűs D. Géza – ifj. Vidnyánszky Attila, Horváth Csaba – Rába Roland, Novák Eszter – Selmeczi György és Zsótér Sándor osztályfőnökök negyed- és ötödéves hallgatói kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Négy nap alatt nyolc előadást tekinthettek meg, melyekre minden vidéki és fővárosi színház vezetője meghívást kapott.

Az Ad Teatrum Feszt keretében nemcsak az osztályfőnökök rendezései kerültek színre, hanem Vilmányi Benett, Ördög Tamás, Porogi Dorka, Forgács Péter, Koltai M. Gábor és Sahin-Tóth Sára által a tavalyi tanévben színpadra állított vizsgaelőadások és új rendezések is szerepeltek a programban. Négy nap alatt nyolc teltházas előadás lehetőséget teremtett a szakma képviselőinek és a nézőknek, hogy megismerhessék az SZFE végzős osztályainak teljesítményét.

Egyéb hírek

Podcast - Bánk bán bábopera

Bánk bán szarvasként, Gertrúd galléros gyíkként, Ottó kígyóként, Melinda pedig galamb képében jelenik meg Katona József drámájának SZFE-s feldolgozásában. De nem csak ebből a szempontból mondható különlegesnek Fejes Szabolcs III. éves prózai színházrendező szakos hallgató előadása: báboperaként állította színpadra a Bánk bánt. Ez azt is mutatja, hogy a mai fiatal alkotók fantáziáját ugyanúgy megmozgatja a magyar drámairodalom csúcsalkotása, mint a nagy rendezőelődökét. Azt, hogy a merésznek mondható adaptációt hogyan fogadja a közönség, már megtapasztalhatták a hallgatók, ráadásul nemzetközi szinten. Ugyanis az alkotókat az a megtiszteltetés érte, hogy darabjuk premierjének a londoni Liszt Intézet adott otthont. A londoni bemutatóról a bábopera rendezője és zenei vezetője, Erdős Boglára hazatérésük után nekünk is mesélt. Az interjút itt tudjátok meghallgatni.

Nemzetközi Nyári Akadémia - videó

Nemzetközi Nyári Akadémiát rendezett az SZFE, a Soproni Egyetem és a Nemzeti Színház együttműködésével. A francia, török, grúz és magyar hallgatók minden nyelvi nehézséget áthidalva együtt alkottak egy héten át Sopronban. Nézd meg a nemzetközi tábor összefoglaló videóját.

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Több betöltése Több betöltése