Tucatnyi lehetőség, ami rád vár: bemutatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetemen elérhető támogatásokat

február 13., kedd 18:14
Share

A tanulmányi félévek megkezdésekor és a felvételi döntés során fontos szempont lehet, hogy az adott intézmény hányféle és pontosan milyen támogatásokat biztosít hallgatóinak. A saját alapítású ösztöndíjak mellett természetesen az állami forrásokat is elérhetik az SZFE hallgatói. 

A szakmai és a művészeti ösztöndíj azok számára elérhető, akik kiemelkedően teljesítenek szakmai vagy művészeti területen. Ez a támogatás a tehetséggondozás és a szakmai elkötelezettség előmozdítását szolgálja. A szakmai ösztöndíjat erre rendszeresített formanyomtatványon (pályázati űrlap) a hallgatók a Hallgatói Önkormányzathoz (HÖK) nyújthatják be, jóváhagyásáról az Egyetem Tanulmányi és Szociális Bizottsága dönt. A művészeti ösztöndíjkérelmekről az Egyetem Művészeti és Produkciós Bizottsága terjeszt fel döntést a rektor felé. (Bővebb információ: https://szfe.hu/palyazati-felhivas-onallo-szinpadi-vagy-filmes-alkotasok-megvalositasara/ 

A szociális alapú ösztöndíjrendszer más egyetemekhez hasonlóan az állam által biztosított.  A rendszeres szociális ösztöndíj a hallgató szociális helyzete alapján egy félévre biztosított, havonta folyósított juttatás, mely a hallgató által a HÖK részére beadott pályázat útján igényelhető. A rendkívüli szociális ösztöndíj előre nem látható, váratlan események bekövetkezte esetén igényelhető, biztosítva ezzel a hallgatók számára a szükséges stabilitást. Rendkívüli szociális eseménynek minősül az odaítélés szempontjából minden, a hallgató, illetőleg a családja anyagi körülményeit váratlanul, átmenetileg kedvezőtlenül befolyásoló esemény, különösen a gyerekszületés, a haláleset, a munkanélkülivé válás, a súlyos baleset vagy a vagyoni kár. A szociális ösztöndíjak közé tartozik továbbá az alaptámogatás, amelyre az I. évfolyamos hallgatók pályázhatnak a beiratkozást követő első félévben. A szociális ösztöndíj iránti kérelmeket az erre rendszeresített formanyomtatványon a HÖK részére kell benyújtani, a kérelmeket az Egyetem Tanulmányi és Szociális Bizottsága hagyja jóvá.  

Teljesítményalapú ösztöndíj a tanulmányi ösztöndíj, amely azon hallgatók részére biztosított , akik kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek amit a kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatók kapnak. Ez a támogatás ösztönzi a hallgatókat a kitartó és magas színvonalú  teljesítményre.  

A közéleti ösztöndíjra az Egyetem azon hallgatói pályázhatnak, akik közéleti tevékenységet látnak el. A közéleti tevékenységgel kapcsolatban a HÖK, valamint a Tanulmányi és Szociális Bizottság hoz döntést.  

Az állam által adományozott nemzeti felsőoktatási ösztöndíj (korábban köztársasági ösztöndíj) azokat a hallgatókat támogatja, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a felsőoktatás területén, ezzel is elismerve azok szakmai hozzájárulását és elkötelezettségét. 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) állami ösztöndíj, amelynek egyúttal célja, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az ÚNKP olyan hallgatókat, oktatókat, kutatókat támogat, akik az Egyetemen eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak. A pályázatok nyilvános kiírását és lebonyolítását az Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködésben látja el. 

Az egyéb állami forrásból pályázható ösztöndíjak, mint a Törőcsik Mari-ösztöndíj és a Bursa Hungarica, különféle területeken támogatják a hallgatókat, akik alkotói és kutatási tevékenységekkel vagy színművészeti területen nyújtott aktív részvétellel tűnnek ki. Ezen ösztöndíjakat a hallgatók közvetlenül a támogatótól pályázhatják meg.  

Mindezeken keresztül az SZFE ösztöndíjrendszerének sokszínűsége és széleskörűsége biztosítja, hogy minden hallgató megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatási formát, ezáltal segítve az egyetemi éveik sikeres és kiegyensúlyozott lezárását. 

A fenti támogatási formákon túl az Egyetem törekszik további belső egyetemi pályázatok kiírására, amelyekre az egyetem polgárai jelentkezhetnek.  

 A támogatásokról  bővebben:  

  1. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100204.tv)

51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700051.kor), 

SZFE Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat (https://szfe.hu/wp-content/uploads/2023/10/SZMSZ-alairt-Hallgatoi-Teritesi-es-Juttatasi-Szabalyzat-1.pdf) 

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése