Új dimenziók a filmes képzésben

B. Török Fruzsina
március 14., csütörtök 18:42
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem március 14-én tartotta az RRF-2.1.2-21-2022-00024 azonosító számú, “Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen” című projektjének záró sajtótájékoztatóját. Az egyetem történetének legnagyobb volumenű fejlesztése új dimenziókat nyit a filmes képzésben, megteremtve egy olyan egyedülálló, világszínvonalú oktatási infrastruktúrát, amely egész Európában egyedülálló  a felsőoktatási intézmények között.

Az SZFE rektora, Prof. Dr. habil. Sepsi Enikő örömmel jelentette be a pályázaton elért sikereket, kiemelve a támogatás jelentőségét és az általa kínált lehetőségeket. A projekt nem csupán egy modernizált oktatási környezetet hoz létre, hanem olyan platformot is biztosít, amely a filmes szakma legkorszerűbb technológiáit ötvözi a gyakorlatorientált oktatással.

A sajtótájékoztatón részt vett a mozgóképipar-fejlesztésért felelős kormánybiztos, az SZFE osztályvezető oktatója, Káel Csaba is, aki hangsúlyozta, hogy az egyetemnek fontos lépést tartania a filmipar dinamikus fejlődésének tendenciáival. Kifejezte az egyetem elkötelezettségét azon a téren, hogy hallgatói naprakészen, a legújabb technológiákkal és szakmai ismeretekkel felszerelve léphessenek ki a munkaerőpiacra. Azt is hangsúlyozta, hogy az SZFE által kínált innovatív oktatási programok és általában a gyakorlatorientált képzés magas színvonala elősegíti, hogy Magyarország továbbra is meghatározó szerepet játszhasson a filmes világban. Az eseményen jelen volt Clemens Danzer az ARRI Rental nemzetközi értékesítési igazgatója, a Virtuális Stúdió beruházását irányító vezetője is.

Robert Payton és Eric Wolford évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakemberek, akik az elmúlt három hónapban mesterkurzusokon és workshopokon mutatták be, hogyan lehet kihasználni a 3D-s LED-fal által nyújtotta lehetőségeket. A 2D-s és 3D-s háttérmodellek alkalmazása például új dimenziókat nyit meg a forgatások során, lehetővé téve a filmeseknek, hogy kreatívabban és rugalmasabban alkossanak. A stúdió által kínált széles választékú háttérmodellek lehetővé teszik, hogy a filmesek szinte bármilyen környezetet létrehozzanak a kamera előtt, legyen szó városi utcákról, erdős tájakról, vagy akár idegen bolygókról és jövőbeli városképekről. Ez a sokféleség és flexibilitás lehetővé teszi, hogy a filmesek szabadon kibontakoztassák kreativitásukat és elképzeléseiket.

Egyéb hírek

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai: Selmeczi György és Gulyás Buda

Az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon két kiemelkedő alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr részesül életműdíjban, elismerve az SZFE oktatóinak és a magyar filmkultúra meghatározó alakjainak hosszú évtizedeken át tartó munkáját. 

Szép Ernő vizsgaelőadás az SZFE-n

Pányik Tamás harmadéves prózai színházrendező hallgató Szép Ernő Májusát rendezte meg a Nemzeti Színházban.

Magyar produkció hódított a Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválján

A Kondákor Ajsa Panka és Bari István Székek című vizsgaelőadása nyerte meg a Shota Rustaveli Theatre and Film Georgia State University szervezésében megrendezett International Festival of Etudes (Nemzetközi Egyetemi Etűdök Fesztiválja) fődíját.  

A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Díjat nyert Washingtonban az SZFE doktorandusza, Dobri Dániel

Dobri Dánielnek, az LFZE és az SZFE együttműködésében létrehozott alkalmazott zeneszerzés szak oktatójának Halmazállapot-változások (States of Matter) című hegedű-cselló-zongora trióját mutatták be Washingtonban az Art Music Society 2024-25-ös évadában. A művet az amerikai kamarazenei egyesület zeneszerző versenyének díjazott darabjaként 27 ország 165 jelentkezője közül választották ki.

Gellért Dorottya „friss csillag” lesz

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál két éve hozta létre a Friss Csillag programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. Nagy Katica, Váradi Gergely, Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz után Gellért Dorottya is Friss Csillag lesz.

SZFE-s hallgató a Carmen címszerepében az Operettszínházban

Áprilisban mutatja be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn Carmen című musicaljét. A Carment hármas szereposztásban – Nádasi Veronikával, Dancs Annamarival és a címszerepben Lipics Franciskával – láthatja a közönség. A bemutatók időpontja: április 19., 20. és 21.

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Több betöltése Több betöltése