Útmutatás a művészeti karrierhez: az SZFE Karrierirodája

április 4., csütörtök 12:16
Share

Az SZFE Karrierirodája friss lendülettel indult el, hogy támogassa a hallgatókat és újonnan végzetteket a sikeres pályakezdésben. Az egyetem nemrégiben alakult szervezeti egységének feladatai közé tartozik a hallgatók és friss pályakezdők karrierjének támogatása, valamint az iparági kapcsolatok építése és ápolása. A Karrieriroda által nyújtott szolgáltatások színes spektruma, valamint a különböző témákra fókuszáló rendezvények és műhelybeszélgetések által az SZFE hallgatói és végzettjei jelentős előnyre tehetnek szert karrierjük kezdeti szakaszában. A  megszervezett események segítségével ráadásul arra is lehetőséget kapnak, hogy olyan sikeres művészektől inspirálódjanak, akik korábban már bizonyítottak a szakmában.

Az iroda egyik fő célkitűzése a karrierkezdési stratégiák hallgatókkal történő megosztása annak érdekében, hogy segítsenek nekik megtalálni az útjukat, valamint sikeresen felépíteni a karrierjüket. Ehhez olyan tapasztalt művészeket tervez az egyetem meghívni, akik megosztják velük tapasztalataikat saját pályájuk elindításával, valamint azzal kapcsolatban, hogyan építették fel kapcsolati hálójukat, illetve, hogy milyen kihívásokkal szembesültek az egyetemről való kilépésük után. Ezek a tanácsok nagymértékben segíthetnek a hallgatóknak a pályakezdéskor az első lépések megtételében.

Egy másik fontos terület, amelyre a Karrieriroda hangsúlyt fektet: a színházban zajló multidiszciplináris együttműködések. A más művészeti ágakkal, például zenészekkel, rendezőkkel, díszlettervezőkkel és egyéb szakemberekkel történő együttműködés kulcsfontosságú a kreatív projektek sikere szempontjából. Ennek érdekében az SZFE Karrierirodája olyan sikeres művészeket szeretne meghívni, akik sikeres együttműködésekről számolhatnak be a hallgatóságnak, akár egyidejűleg több művészeti területen is végzett alkotói és/vagy előadói tevékenységükről.

Emellett a digitális jelenlét és a személyes márkaépítés is egy olyan fontos téma, amely a Karrieriroda vállalásaihoz tartozik, ugyanis a mai világban ezek már a színművészek érvényesülése szempontjából is nélkülözhetetlenek. Ennek érdekében az iroda munkatársai arra is fókuszálnak, hogy meghívott vendégeik megoszthassák tapasztalataikat arról, az előadóművészek hogyan használhatják ki a közösségi média adta lehetőségeket, az online portfóliót és az egyéb digitális eszközöket szakmai előmenetelük érdekében.

Szintén fontos téma az önmenedzsment és a munkaerőpiac kihívásainak a kérdése is, hiszen a hatékony önmenedzsment-stratégiák és a változó munkaerőpiaci környezethez való alkalmazkodás kulcsfontosságúak az eredményes karrierépítés megtervezésekor. Tapasztalt szakemberek osztják meg ezekkel kapcsolatos, bevált módszereiket és más észrevételeiket az SZFE hallgatóival.

Végül, de nem utolsó sorban az alternatív színházi formák és platformok, valamint az iparág jövőjének és trendjeinek kérdéséről is fontos néhány szót szólni a Karrieriroda munkája kapcsán. Az alternatív színházi formák, online előadások, podcastek és más platformok lehetőséget teremtenek a színművészek számára, hogy megismerjék az iparág jövőjével és legújabb trendjeivel kapcsolatos észrevételeket, amelyek segítségével felkészülhetnek a művészeti világ változásaira és a posztmodern korban megváltozott kihívásaira.

Összességében a Karrieriroda által tervezett szolgáltatások (személyes karrier-tanácsadás, mentorprogramok, szakmai workshopok, tréningek és kapcsolatépítő események) lehetőséget kívánnak teremteni, hogy a hallgatók továbbfejleszthessék készségeiket, növeljék szakmai kapcsolataikat és megtalálják helyüket a művészeti iparágban. A Karrieriroda által nyújtott segítség és támogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy az SZFE hallgatói magabiztosan lépjenek be az előadóművészet világába.

 

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése