Úton az Erzsóka

Varga Viktória
június 21., péntek 12:19
Share

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Június 22. és 27. között 16. alkalommal rendezik meg Kecskeméten, a Ciróka Bábszínház szervezésében, a hazai bábosok legnagyobb szakmai fórumát, a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. Öt nap alatt 28 fellépő társulat érkezik a dél-alföldi megyeszékhelyre és mintegy 40 előadást mutatnak majd be. Már mondhatni hagyomány, hogy a fesztivált az aktuális bábszínész osztály vizsgaelőadása nyitja meg. Idén Fabók Mariann harmadéves bábszínész növendékeinek jut ez a megtiszteltetés, akik az Erzsóka című előadásukat hozzák a fesztiválra. Osztályvezető tanáruk szerint ez óriási lehetőség a hallgatóknak, hiszen a Ciróka Bábszínház nagyterme ilyenkor zsúfolásig tele van az ország egész területéről érkező bábos szakemberekkel: színészekkel, rendezőkkel, tervezőkkel, dramaturgokkal. Aznap nem sok idejük jut majd az ismerkedésre, mert sietnek vissza Budapestre. Este 9 órakor ugyanis a Bajor Gizi Színészmúzeumban lépnek fel ugyanezzel a produkcióval a Múzeumok Éjszakája keretében. Majd vasárnap reggel ismét csatlakoznak a kecskeméti fesztiválozókhoz, s lehetőségük lesz a többi társulat előadását is megtekinteni.

A nyár másik nagy eseménye a harmadéves bábosok számára, hogy az egyetem vezetése Erzsókájukat nevezte a Szlovéniában megrendezésre kerülő nemzetközi FUGA – színházi és zenei – fesztiválra. Ráadásul az esemény szakmai bizottsága a produkciót beválogatta a versenyprogramba, ahova mindössze hat előadás nyert meghívást. Így az osztály július 10-től 15-ig a szlovéniai Koperben képviselik majd az egyetemet. A darabot július 11-én láthatja majd a közönség a Koper Theatre színpadán.
Aztán augusztus 22-től 30-ig a Déryné Program meghívására az Erzsóka az országot járja majd. Látható lesz Püspökladány, Nyírmada, Madaras, Fehérgyarmat, Hőgyész és Erdőbénye művelődési házainak színpadán. Aki arra jár, mindenképp szakítson időt az előadásra, hiszen a báb egy kortalan műfaj. Ma már egyre több, kifejezetten felnőtteknek szóló bábelőadás születik. Az igazán jó, gyermekeknek szóló bábjátékon pedig nemcsak a család legkisebb tagja, hanem a szülők is jól szórakoznak. Az Erzsóka 8 éves korosztálytól ajánlott. Az alkotók ebben a történetben két népmesét gyúrtak egybe, melyek egyikében a két nagyobbik nővér juharfába „rekkenti” kishúgát, Erzsókát. Majd a történet fonalára egy boszorkány fondorlatai kötnek csomókat.

A Magyarországi Bábszínházak Találkozójának részletes programját itt olvashatjátok. Az Erzsóka című darabról további információkat pedig itt találtok.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

Több betöltése Több betöltése