Úton az Erzsóka

Varga Viktória
június 21., péntek 12:19
Share

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Június 22. és 27. között 16. alkalommal rendezik meg Kecskeméten, a Ciróka Bábszínház szervezésében, a hazai bábosok legnagyobb szakmai fórumát, a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját. Öt nap alatt 28 fellépő társulat érkezik a dél-alföldi megyeszékhelyre és mintegy 40 előadást mutatnak majd be. Már mondhatni hagyomány, hogy a fesztivált az aktuális bábszínész osztály vizsgaelőadása nyitja meg. Idén Fabók Mariann harmadéves bábszínész növendékeinek jut ez a megtiszteltetés, akik az Erzsóka című előadásukat hozzák a fesztiválra. Osztályvezető tanáruk szerint ez óriási lehetőség a hallgatóknak, hiszen a Ciróka Bábszínház nagyterme ilyenkor zsúfolásig tele van az ország egész területéről érkező bábos szakemberekkel: színészekkel, rendezőkkel, tervezőkkel, dramaturgokkal. Aznap nem sok idejük jut majd az ismerkedésre, mert sietnek vissza Budapestre. Este 9 órakor ugyanis a Bajor Gizi Színészmúzeumban lépnek fel ugyanezzel a produkcióval a Múzeumok Éjszakája keretében. Majd vasárnap reggel ismét csatlakoznak a kecskeméti fesztiválozókhoz, s lehetőségük lesz a többi társulat előadását is megtekinteni.

A nyár másik nagy eseménye a harmadéves bábosok számára, hogy az egyetem vezetése Erzsókájukat nevezte a Szlovéniában megrendezésre kerülő nemzetközi FUGA – színházi és zenei – fesztiválra. Ráadásul az esemény szakmai bizottsága a produkciót beválogatta a versenyprogramba, ahova mindössze hat előadás nyert meghívást. Így az osztály július 10-től 15-ig a szlovéniai Koperben képviselik majd az egyetemet. A darabot július 11-én láthatja majd a közönség a Koper Theatre színpadán.
Aztán augusztus 22-től 30-ig a Déryné Program meghívására az Erzsóka az országot járja majd. Látható lesz Püspökladány, Nyírmada, Madaras, Fehérgyarmat, Hőgyész és Erdőbénye művelődési házainak színpadán. Aki arra jár, mindenképp szakítson időt az előadásra, hiszen a báb egy kortalan műfaj. Ma már egyre több, kifejezetten felnőtteknek szóló bábelőadás születik. Az igazán jó, gyermekeknek szóló bábjátékon pedig nemcsak a család legkisebb tagja, hanem a szülők is jól szórakoznak. Az Erzsóka 8 éves korosztálytól ajánlott. Az alkotók ebben a történetben két népmesét gyúrtak egybe, melyek egyikében a két nagyobbik nővér juharfába „rekkenti” kishúgát, Erzsókát. Majd a történet fonalára egy boszorkány fondorlatai kötnek csomókat.

A Magyarországi Bábszínházak Találkozójának részletes programját itt olvashatjátok. Az Erzsóka című darabról további információkat pedig itt találtok.

Egyéb hírek

Különdíjat nyert a Holnap meghalok Varsóban!

Egyetemünk elsős (DLA) doktorandusz hallgatója, Cibulya Nikol független magyar horrorfilmje különdíjat kapott a 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál első és második játékfilm-kategóriájában. A világ egyik legrangosabb A-kategóriás filmfesztiválján hallgatónké volt az egyetlen magyar alkotás.

SZFE-s filmek versenyeznek három rangos fesztiválon

A napokban több SZFE-s film is képviseli egyetemünket három különböző filmfesztiválon: az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon Szolnokon, a Malter filmfesztiválon Debrecenben és a Nordisk Ungdom Film Festival-on Norvégiában.

Hallgatónk szövegeivel kel új életre Mikszáth klasszikusa

A Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődtek Mikszáth klasszikusa, a Noszty fiú esete Tóth Marival című regény alapján készülő előadás próbái. A darab dramaturgja Czene-Polgár Donát, egyetemünk harmadéves hallgatója.

Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Vitray Tamás méltatta Berecz Pétert, az SZFE volt hallgatóját

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap alkalmából sajtódíjat kapott egyetemünk tavaly végzett hallgatója, a Heti Napló riportere, Berecz Péter Junior Prima díjas szerkesztő-riporter, rendező. Péter a Heti Napló Sváby Andrással című műsor szerkesztő-riportere, aki már szakmai gyakorlatát is az ATV-ben végezte.

Több betöltése Több betöltése