VéNégy Fesztivál: Sikeresen zárta a tanévet az 5mű

2023 június 29., csütörtök 10:27.
Share

Az idei évben tíz éves jubileumához érkezett a festői környezetben, a nagymarosi a vízparton megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amely izgalmas és sokszínű programokkal várta a közönséget. A fesztivál keretein belül idén is megvalósulhatott az 5mű kezdeményezés, melynek a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt a házigazdája.

A VéNégy Fesztivál hagyományosan az egyik legnagyobb művészeti és kulturális esemény Magyarországon. Idén különleges jelentőséggel bírt, mivel az öt legelismertebb magyar művészeti egyetem – a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – közösen állított össze egyedi programokat és kiállításokat.

Június 22-én 14:00-kor vette kezdetét az 5 budapesti művészeti egyetem programja a megnyitó eseménnyel, melyen jelen volt az SZFE kancellárja, az LFZE HÖK alelnöke, az MKE, a MOME és az MTE rektorhelyettese, akik köszöntő beszédeikben méltatták az 5mű kezdeményezést. Az egyetemek vezetői biztosították a hallgatókat, hogy támogatják a további közös munkát, az egyetemek együttműködését és a hallgatók kapcsolattartását. Ez példátlan összefogás a hazai művészeti egyetemek közösségépítésében.

Dr. Szarka Gábor, az SZFE kancellárja örömét és háláját fejezte ki, hogy az SZFE a kezdeményezés élére állhatott. Köszönetét fejezte ki minden hallgatónak és kollégának, akik az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy az 5mű-s programok minél színesebbek legyenek. Reményét fejezte ki, hogy ez csak a kezdet, és jövőre még fejlődni fog az 5mű tematikája, és minden a hallgatók által megálmodott program megvalósulhat.

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató beszédében elmondta, hogy minden művészeti ágban fontos felelősség az, hogy átadják a tudást, átadják a helyet és a lehetőségeket a következő generáció számára.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egy különleges alkalom és helyszín arra, hogy a magyarországi művészeti egyetemek bemutathassák tehetséges hallgatóik munkáit és alkotásait. A négynapos fesztivál kiváló lehetőséget biztosított a hallgatóknak, hogy megismerkedhessenek egymás művészeti ágaival.

A  fesztivál idejére a hallgatói közösségek birtokba vették az 5mű úszószínpadát és a fesztivál teljes területét is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói látványos installációkkal és számos dekorációval tették színesebbé és szebbé a környezetet. A hallgatók több hónapos munkájának eredményeként workshop-ok, szakmai beszélgetések, színházi, zenés és táncos produkciók követték egymást az 5mű színpadon.

Ezen programokon keresztül a VéNégy Fesztivál lehetőséget teremtett a művészeti egyetemek hallgatóinak, hogy bemutassák tehetségüket, egyedülálló művészeti élményeket nyújtsanak a látogatóknak, és hozzájáruljanak a művészeti kultúra fejlődéséhez Magyarországon.

Egyéb hírek

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Interjú az Életműdíjas Selmeczi Györggyel

A MOZ.GO idei életműdíjait tegnap este adták át Balatonfüreden a kongresszusi központban. A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal tüntette ki Selmeczi Györgyöt, az ötödéves zenés színművészévfolyam osztályvezetőjét.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Elstartolt a MOZ.GO

Vizsgafilmek anno és most, közönségtalálkozó és tejszínhab – ezzel várja az SZFE a filmek szerelmeseit a MOZ.GO-n.

Filmvetítés a Vigadóban – András Ferencre emlékeztek a tanítványai

Jól kell rendezni, csináljatok jó filmeket! – adta útravalóul tanítványainak az áprilisban elhunyt András Ferenc, Kossuth-díjas filmrendező.

Az SZFE harmadéves rendező szakos hallgatói filmvetítéssel tisztelegtek egykori osztályvezető tanáruk előtt a Pesti Vigadóban. Mi is részt vettünk a megemlékezésen.

Új távlatok: Novák Flóra Erasmus+ élménybeszámolója Spanyolországból

„Olyan ez a program nekem, mint egy vérfrissítés” – mondja Novák Flóra III. éves bábszínészhallgató, aki az Erasmus+ hallgatói mobilitás keretében érkezett a spanyolországi Vigóba. Az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalatairól, élményeiről, a spanyolországi egyetemista életről mesélt az szfe.hu-nak.

Több betöltése Több betöltése