VéNégy Fesztivál: Sikeresen zárta a tanévet az 5mű

2023 június 29., csütörtök 10:27.
Share

Az idei évben tíz éves jubileumához érkezett a festői környezetben, a nagymarosi a vízparton megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amely izgalmas és sokszínű programokkal várta a közönséget. A fesztivál keretein belül idén is megvalósulhatott az 5mű kezdeményezés, melynek a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt a házigazdája.

A VéNégy Fesztivál hagyományosan az egyik legnagyobb művészeti és kulturális esemény Magyarországon. Idén különleges jelentőséggel bírt, mivel az öt legelismertebb magyar művészeti egyetem – a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – közösen állított össze egyedi programokat és kiállításokat.

Június 22-én 14:00-kor vette kezdetét az 5 budapesti művészeti egyetem programja a megnyitó eseménnyel, melyen jelen volt az SZFE kancellárja, az LFZE HÖK alelnöke, az MKE, a MOME és az MTE rektorhelyettese, akik köszöntő beszédeikben méltatták az 5mű kezdeményezést. Az egyetemek vezetői biztosították a hallgatókat, hogy támogatják a további közös munkát, az egyetemek együttműködését és a hallgatók kapcsolattartását. Ez példátlan összefogás a hazai művészeti egyetemek közösségépítésében.

Dr. Szarka Gábor, az SZFE kancellárja örömét és háláját fejezte ki, hogy az SZFE a kezdeményezés élére állhatott. Köszönetét fejezte ki minden hallgatónak és kollégának, akik az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy az 5mű-s programok minél színesebbek legyenek. Reményét fejezte ki, hogy ez csak a kezdet, és jövőre még fejlődni fog az 5mű tematikája, és minden a hallgatók által megálmodott program megvalósulhat.

Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató beszédében elmondta, hogy minden művészeti ágban fontos felelősség az, hogy átadják a tudást, átadják a helyet és a lehetőségeket a következő generáció számára.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egy különleges alkalom és helyszín arra, hogy a magyarországi művészeti egyetemek bemutathassák tehetséges hallgatóik munkáit és alkotásait. A négynapos fesztivál kiváló lehetőséget biztosított a hallgatóknak, hogy megismerkedhessenek egymás művészeti ágaival.

A  fesztivál idejére a hallgatói közösségek birtokba vették az 5mű úszószínpadát és a fesztivál teljes területét is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói látványos installációkkal és számos dekorációval tették színesebbé és szebbé a környezetet. A hallgatók több hónapos munkájának eredményeként workshop-ok, szakmai beszélgetések, színházi, zenés és táncos produkciók követték egymást az 5mű színpadon.

Ezen programokon keresztül a VéNégy Fesztivál lehetőséget teremtett a művészeti egyetemek hallgatóinak, hogy bemutassák tehetségüket, egyedülálló művészeti élményeket nyújtsanak a látogatóknak, és hozzájáruljanak a művészeti kultúra fejlődéséhez Magyarországon.

Egyéb hírek

Szín-Tár Fesztivál 2024

Idén is fantasztikus előadásokat láthatunk a színművészeti egyetemek találkozóján 2024. március 18-23. között Kecskeméten. Az előadásokon túl szakmai beszélgetések, workshopok teszik különlegessé az eseményt.

Különleges látogatás a Nemzetiben

Mintegy nyolcvan gimnazistát és kísérőtanáraikat köszöntötte a Nemzeti Színházban Prof. Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pénteken. A diákok az egyetem szervezésében kulisszajáráson vehettek részt, mielőtt az Egri csillagok c. előadást nézték meg a színházban.

Együttműködési megállapodás a Károli Gáspár Református Egyetemmel

A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel. A művészeti-oktatási területre vonatkozó kétoldalú megállapodást Sepsi Enikő rektor és Trócsányi László rektor írták alá.

Elindult a jelentkezés a 7. Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre

Az egyik legrangosabb hazai operatőr találkozó megmérettetésére diákfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm és természetfilm kategóriákban nevezhetnek tavalyi évben bemutatott magyar filmek alkotói és gyártói – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Meghívó Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Mayer Bernadette DLA disszertációjának nyilvános védésére.

Barangoló drámaírói felhívás

A Déryné Barangoló Drámaírói felhívásának beadási határideje 10 nap múlva lejár.

Ternovszky Béla volt az SZFE filmklubjának vendége

A Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Nemzeti Filmintézet filmklubja különleges vetítést tartott az Uránia Filmszínházban. Ternovszky Béla 1986-os kultikus animációs filmjét, a Macskafogót mutatták be. A következő filmkub február 22-én lesz, amikor is a Kojot négy lelke (2023) című filmet nézhetik meg az érdeklődők.

Hozzám tartozik – utazás misztikus helyeken Balázs Gézával

Nemrégiben Indiában barangolhattunk Balázs Gézával, ezúttal pedig egy másik rejtélyes és izgalmas helyszínre kalauzol el bennünket: a Húsvét-szigetre. A holland tengerész, Jakob Roggeveen vezetésével érkező európaiak találkozása a helyi Rapa Nui néppel 1722-ben nem csupán tragédiát hozott, hanem beavat minket egy egészen különleges kultúrába és történelembe. Most Balázs Géza professzor vezetésével mélyebben bepillantunk a Húsvét-sziget misztikus világába, feltárva a sziget rejtélyeit, valamint a moai szobrok történetét.

Több betöltése Több betöltése