Závogyán Magdolna: Az SZFE izgalmas és pezsgő szellemi műhely - Tanévnyitó és Díszdiploma Átadó Ünnepség az SZFE-n

B. Török Fruzsina
2023 szeptember 12., kedd 13:54.
Share

Az SZFE szeptember 11-én tartotta tanévnyitó ünnepségét az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár több mint négyszáz egyetemi polgár előtt nyitotta meg az egyetem 2023/24-es tanévét.

Závogyán Magdolna arra kérte az egyetem hallgatóit, érezzék annak felelősségét és súlyát, hogy nemsokára a nemzet kulturális életének meghatározó alakjai lesznek.

„Ízlést, értékrendet, identitást, nemzetet fognak formálni” – mondta Závogyán. Az államtitkár szerint ez különösen nemes feladat lesz egy ilyen „korszerű, nyitott, befogadó szellemiségű és a legmagasabb szakmai színvonalat nyújtó intézményben. Az SZFE-n szabad és méltó körülmények között folyik a tanulás és az alkotás.”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, mára sikerült „kinyitni” az intézményt, és soha ilyen gyakorisággal és intenzitással nem voltak jelen külföldi alkotók, mint most. Vidnyánszky kiemelte, sok még a teendő, de az alap a szabad légkör, hiszen „szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni”.

Prof. Dr. Sepsi Enikő, az SZFE újonnan kinevezett rektora ünnepi beszédében kiemelte: idén több mint tízszeres volt a túljelentkezés, így a legtehetségesebb jelentkezőket volt módja felvenni az egyetemnek. Idén 1919 jelentkező közül 144-en nyertek felvételt, és 141-en iratkoztak be, a tanév megújult tantervekkel és 16 képzéssel indult – mondta az egyetem rektora.

Az ünnepség méltóságteljes lezárásaként a díszdiplomások mosollyal az arcukon, büszkén léptek a színpadra, hogy átvegyék az arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomáikat. A díszdiplomás művészek példája pedig mindannyiunk előtt áll, mint inspiráció és bizonyíték arra, hogy az SZFE-n folytatott tanulmányokkal, kemény munkával és elszántsággal teljes és maradandó művészi pálya futható be. A díszdiplomás művészek méltósággal és alázattal járultak hozzá a színházi és filmes szakma gazdagításához több mint 50 esztendőn át. Az, ahogyan emberséggel és hatalmas szakmai tapasztalattal szolgálták ezt a hivatást, megrendítő példa a fiatalabb generációk számára. A találkozásuk az újonnan érkező hallgatókkal mély és megindító pillanatokat hozott, mivel minden álom, remény és terveikben dédelgetett cél, amit a gólyák szívükben őriznek ezekben a pillanatokban, már egy hosszú és gazdag élet és karrier során valósággá vált a díszdiplomások számára.

Az SZFE legendás művészei nemcsak a szakma csúcsait érték el, hanem egy teljes életet és pályát éltek meg, amely tele van örömmel, fájdalommal, sikerrel és sikertelenséggel. A tapasztalataik és történeteik gazdagítják a színház és film világát. Minden újonnan érkező hallgató számára ez a találkozás egy lehetőség, hogy méltó utódként lépjen a díszdiplomás művészek hagyatékába, és folytassa azt a gazdag művészeti örökséget, amit azok hagytak ránk.

A díszdiplomás művészek példája olyan inspirációt nyújt, amely túlmutat a művészeti teljesítményeken. Ők nemcsak a színpadokon és vásznak előtt alkottak maradandót, hanem az életben is példaképek. Az alázat, amellyel művészetüket szolgálták, és az emberség, amelyet megtestesítettek, tanulság mindannyiunk számára. Az életükből merített tapasztalatok olyan kincsestárat jelentenek, amelyeket az új generációk hasznosíthatnak a saját fejlődésük és művészi útjuk során.

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése