Závogyán Magdolna: Az SZFE izgalmas és pezsgő szellemi műhely - Tanévnyitó és Díszdiploma Átadó Ünnepség az SZFE-n

B. Török Fruzsina
2023 szeptember 12., kedd 13:54.
Share

Az SZFE szeptember 11-én tartotta tanévnyitó ünnepségét az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, ahol Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár több mint négyszáz egyetemi polgár előtt nyitotta meg az egyetem 2023/24-es tanévét.

Závogyán Magdolna arra kérte az egyetem hallgatóit, érezzék annak felelősségét és súlyát, hogy nemsokára a nemzet kulturális életének meghatározó alakjai lesznek.

„Ízlést, értékrendet, identitást, nemzetet fognak formálni” – mondta Závogyán. Az államtitkár szerint ez különösen nemes feladat lesz egy ilyen „korszerű, nyitott, befogadó szellemiségű és a legmagasabb szakmai színvonalat nyújtó intézményben. Az SZFE-n szabad és méltó körülmények között folyik a tanulás és az alkotás.”

Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, mára sikerült „kinyitni” az intézményt, és soha ilyen gyakorisággal és intenzitással nem voltak jelen külföldi alkotók, mint most. Vidnyánszky kiemelte, sok még a teendő, de az alap a szabad légkör, hiszen „szabadságérzet nélkül nem lehet alkotni”.

Prof. Dr. Sepsi Enikő, az SZFE újonnan kinevezett rektora ünnepi beszédében kiemelte: idén több mint tízszeres volt a túljelentkezés, így a legtehetségesebb jelentkezőket volt módja felvenni az egyetemnek. Idén 1919 jelentkező közül 144-en nyertek felvételt, és 141-en iratkoztak be, a tanév megújult tantervekkel és 16 képzéssel indult – mondta az egyetem rektora.

Az ünnepség méltóságteljes lezárásaként a díszdiplomások mosollyal az arcukon, büszkén léptek a színpadra, hogy átvegyék az arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomáikat. A díszdiplomás művészek példája pedig mindannyiunk előtt áll, mint inspiráció és bizonyíték arra, hogy az SZFE-n folytatott tanulmányokkal, kemény munkával és elszántsággal teljes és maradandó művészi pálya futható be. A díszdiplomás művészek méltósággal és alázattal járultak hozzá a színházi és filmes szakma gazdagításához több mint 50 esztendőn át. Az, ahogyan emberséggel és hatalmas szakmai tapasztalattal szolgálták ezt a hivatást, megrendítő példa a fiatalabb generációk számára. A találkozásuk az újonnan érkező hallgatókkal mély és megindító pillanatokat hozott, mivel minden álom, remény és terveikben dédelgetett cél, amit a gólyák szívükben őriznek ezekben a pillanatokban, már egy hosszú és gazdag élet és karrier során valósággá vált a díszdiplomások számára.

Az SZFE legendás művészei nemcsak a szakma csúcsait érték el, hanem egy teljes életet és pályát éltek meg, amely tele van örömmel, fájdalommal, sikerrel és sikertelenséggel. A tapasztalataik és történeteik gazdagítják a színház és film világát. Minden újonnan érkező hallgató számára ez a találkozás egy lehetőség, hogy méltó utódként lépjen a díszdiplomás művészek hagyatékába, és folytassa azt a gazdag művészeti örökséget, amit azok hagytak ránk.

A díszdiplomás művészek példája olyan inspirációt nyújt, amely túlmutat a művészeti teljesítményeken. Ők nemcsak a színpadokon és vásznak előtt alkottak maradandót, hanem az életben is példaképek. Az alázat, amellyel művészetüket szolgálták, és az emberség, amelyet megtestesítettek, tanulság mindannyiunk számára. Az életükből merített tapasztalatok olyan kincsestárat jelentenek, amelyeket az új generációk hasznosíthatnak a saját fejlődésük és művészi útjuk során.

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése