Madách Projekt

A Madách Projektben közel 200 nemzetközi hallgató vesz részt 10 külföldi egyetemről. A Madách Projekt 2023 az év egyik legfontosabb nemzetközi felsőoktatási kulturális eseménye, mely alkalmával egy közös nagyprodukció keretében, négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói mutatják be Madách Imre legismertebb alkotását, Az ember tragédiáját. A produkció a Színházi Olimpia programjának részeként valósul meg. A speciális nemzetközi színházi előadás rendezője Vidnyánszky Attila.

Warszawska Szkola Filmowa (Varsó, Lengyelország)

A Menny színt a lengyel Warszawska Szkola Filmowa viszi színpadra.

A főiskolát Maciej Ślesicki filmrendező és Bogusław Linda színész alapította 2004-ben. Egyike a három filmes szakirányú lengyel felsőoktatási intézménynek, és az egyetlen Lengyelországban, amely saját mozival rendelkezik. Az intézmény 2013 októberében indította a videojáték-alkotás szakot, a 2015/2016-os tanévtől pedig angol nyelvű képzést is folytat. A főiskola produkciójában létrejött A mi átkunk című rövidfilmet (rendező Tomasz Sliwinski) 2015-ben a Legjobb rövid dokumentumfilm, A ruha című rövidfilmet (rendező Tadeusz Lysiak) pedig 2022-ben a Legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában jelölték Oscar-díjra. 

Varsóból 16 hallgató érkezik Budapestre, hogy Madách Imre Az ember tragédiájának első színét (A menny) mutassák be lengyel nyelven a magyarországi közönségnek.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Kaposvár, Magyarország)

A Paradicsom színt a magyar MATE intézmény színművész hallgatói adják elő.

Az egyetem színművész osztatlan képzés tantárgystruktúrája mind a gyakorlati, mind az elméleti ismereteket magába foglalja. A gyakorlati képzés a színművészethez szükséges technikai és pszichikai adottságok és készségek kialakítására, fejlesztésére fókuszál. A színészmesterség tantárgyakkal karöltve ebben segítenek az olyan készségtárgyak, mint a művészi beszéd, színpadi mozgás és tánc, az ének és hangszeres zenei ismeretek. 

A MATE kaposvári campusának színművész hallgatói és a Színház- és Filmművészeti Egyetem 42 hallgatója közösen viszi színpadra Az ember tragédiája Paradicsom, Paradicsomon kívüli, Falanszter és az Édenen kívül színeit.

Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest, Magyarország)

A Paradicsomon kívül színt a magyar intézmény színművész hallgatói adják elő.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem budapesti felsőoktatási intézmény, amely a színház, a film és a televízió számára képez alkotóművészeket. Az intézményes magyar nyelvű színészoktatás története 1865. január 2-án vette kezdetét, amikor a pesti Nemzeti Színház közelében, egy lakóház második emeletének három szobájában megnyílt a Színészeti Tanoda. Jelenleg az egyetem alap-, magiszteri-, osztatlan- és doktori képzések keretében az érintett művészeti területek minden szakirányát lefedő felsőfokú oktatást nyújt.

A MATE kaposvári campusának színművész hallgatói és a Színház- és Filmművészeti Egyetem 42 hallgatója közösen viszi színpadra Az ember tragédiája Paradicsom, Paradicsomon kívüli, Falanszter és az Édenen kívül színeit.

Academy of Arts (Gíza, Egyiptom)

Az Egyiptom színt az egyiptomi Academy of Arts egyetem hallgatói mutatják be.

A Művészeti Akadémiát azzal a céllal hozták létre 1959-ben az egyiptomi Kairóban, hogy egységes művészeti felsőoktatási intézményként integrálja és koordinálja a különböző művészeti oktatási intézeteket. Az egyetem kezdeti három intézete az idők során folyamatosan bővült, ma a film, zene és balett mellett színművészeti, népművészeti, művészetelméleti, gyermekművészeti és arab zenei intézete is van. 

A kairói Művészeti Akadémia 12 diákja saját anyanyelvén mutatja be Madách Imre Az ember tragédiája Egyiptom színét.  

Drama School of the Athens Conservatoire (Athén, Görögország)

Az Athén színt a görög Drama School of the Athens Concervatorie hallgatói viszik színpadra.

Az 1871-ben alapított Odeion Athinon athéni konzervatórium a modern Görögország legrégebbi előadóművészeti oktatási intézménye. Ugyanabban az évben alapították a görög színház fejlődése szempontjából meghatározó fontosságú Görög Színházi Iskolát, mely ma az akadémia égisze alatt működik. Az Akadémián a zenei és színházi képzés mellett a 2000-es évektől kezdődően koreográfia képzés is folyik, illetve 2015. óta kutató és dokumentációs központ is működik.  

Athénból 20 tehetséges fiatal előadásában láthatjuk görög nyelven Madách Imre Az ember tragédiájának athéni színét.  

Centro Teatro Attivo (Milánó, Olaszország)

A Róma színt az olasz Centro Teatro Attivo egyetem hallgatói adják elő.

A Centro Teatro Attivo 1981 óta működő színiakadémia, amelyet Nicoletta Ramorino, a Piccolo Színház színésznője alapított, és mára már Milánó egyik legjelentősebb akadémiájává nőtte ki magát. Vezetői Annina Pedrini és Mattia Sebastian. 

Az akadémia által kezdeményezett egyik legjelentősebb színházi projekt a Creating a Bridge nemzetközi képzési program, amelynek keretében a diákok a világszínház legkiemelkedőbb rendezőivel működhetnek együtt (Tadashi Suzuki, Theodoros Terzopulos, Jurij Alschitz, Eugenio Barba, Ellen Lauren stb.), külföldi szakmai gyakorlatokon és műhelymunkákon vehetnek részt.  

Az intézmény küldetése, hogy a fiatalok számára a világ bármely pontján lehetőséget biztosítson a különböző művészeti ágakat integráló színházi projektekben való részvételre.  

A Centro Teatro Attivo 12 hallgatója Madách Imre Az ember tragédiája Róma színét mutatja be olasz nyelven.

Istanbul Aydin University, Drama and Acting (Isztambul, Törökország)

A Konstantinápoly színt a török Istanbul Aydin University, Drama and Acting intézmény hallgatói viszik színpadra.

Az “A fényes jövőért” jelmondattal induló Istanbul Aydin Egyetemet az Anatóliai Oktatási és Kulturális Alapítvány irányítása alatt hozták létre 2007-ben, az Anadolu Bil Felsőoktatási Szakközépiskola 2003-as megalapítását követően. Mindkét intézmény az Alapítvány irányítása alatt folytatja társult alap- és mesterképzését. A művészeti szakok közt megtalálhatók a dráma és színházművészet, rendező szak, grafikai tervezés, divat- és textil tervezés, vizuális művészetek, rajzfilm és animáció, gasztronómia és konyhaművészet stb. 

Törökország legfiatalabb és egyben legdinamikusabb egyetemén zajló művészeti oktatás célja nem csupán a műalkotás létrehozásának hogyanja, hanem a kortárs, innovatív gondolkodású egyéniségek nevelése is, akiknek designtudatossága, a művészetről kialakuló szemléletmódja egyben a társadalmi felelősségérzettel is társul.  

Az Istanbul Aydin University, Drama and Acting egyetem 26 hallgatója előadásában török nyelven Az ember tragédiája Konstantinápoly színe lesz látható.

National University of Theatre and Film "I. L. Caragiale" (Bukarest, Románia)

A Prága 1, 2, Az űr és a Kietlen vidék színt a román National University of Theatre and Film “Il Caragiale” egyetem hallgatói adják elő.

A bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) Románia egyik legfontosabb színházi és filmes egyeteme, nemzetközileg elismert, állami felsőoktatási intézmény, melynek két – színházi és film – karát doktori iskola, pedagógiai intézet és egy Nemzetközi Kutatási és Oktatási Központ (CINETic) egészít ki. A két művészeti ág különböző területein működtetett alap-, mester- és doktori képzési programjai kutatásra, innovációra, sokszínűségre és interdiszciplinaritásra épülnek. 

A bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem 16 hallgatója Madách Imre Az ember tragédiája Prágai és Az űr színeit, valamint a Kietlen vidéket mutatja be Budapesten. 

EICAR The International Film and Television School (Párizs, Franciaország)

A Párizs színt a francia EICAR The International Film and Television School hallgatói viszik színpadra.

Filmiskola Párizsban és Lyonban található, 1972 óta az EICAR, a párizsi és lyoni nemzetközi filmművészeti és audiovizuális iskola egy magán műszaki felsőoktatási intézménye, amely felkészíti a jövő szakembereit a mozi és audiovizuális, hang és zene, audiovizuális produkciók, valamint színpad és show szakmai területeire. A “csinálva tanulás” pedagógiánk a különböző képzési szakterületekhez igazodó infrastruktúrákra épül. A filmes és televíziós iskola technikai felszerelését a technológia élvonalában kell tartani a valós helyzetekben való gyakorlás ösztönzése érdekében. 

Az EICAR The International Film and Television School hallgatói Madách Imre Az ember tragédiája színdarabban Párizs színt 10 tehettséges hallgató adja elő francia nyelven.

Liverpool Institute for Performing Arts (Liverpool, Egyesült Királyság)

A London színt a brit Liverpool Institute for Performing Arts intézmény hallgatói adják elő.

A LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) a korábbi Liverpool Institute for Boys épületének helyén működik (Sir Paul McCartney vezető mecénás alma matere), és 1996-ban nyitotta meg kapuit az első hallgatói csoport előtt. A világ egyik legjelentősebb előadó- és kreatív művészeti képzést nyújtó intézménye. Alkotók, előadóművészek, technikusok, filmesek és üzletemberek nemzetközi közösségének nyújt egyetemi szintű, projektalapú képzést, melyben a résztvevők partnergyártók hozzájárulásával teljes értékű projektek megvalósítása mentén sajátítják el szakmájukat.  

Az intézmény CertHE, BA és MA szintű képzést nyújt, a prózai képzés mellett otthont adva többek közt a tánc, a zenés színház, a menedzsment, valamint az alkalmazatott színházi szakoknak is. 

Az intézmény a FDS Szervezet (Federation of Drama Schools) tagja, valamint a CDMT (Council for Dance, Drama and Musical Theatre) által nyert akkreditációt.    

A Madách-projektben részt vevő 12 hallgató a színművész és filmszínész szakok harmadéves hallgatói, akik a London színt álmodják színpadra angol nyelven.  

Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia (Tbiliszi, Georgia)

Az Űr színt a grúz Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia intézmény hallgatói adják elő.

Az egyetem a Kaukázus és Grúzia egyik legrégebbi egyeteme. A grúz Színház- és Filmművészeti Egyetem kizárólag a vizuális és előadóművészeteknek szentelte magát. Az egyetem fő alapítója egy ismert grúz színházi színész és rendező, Lado Meskhishvili volt.

A Shota Rustaveli Színház és Film Georgia Állami Egyetem dráma- és filmszínészeket, zenés színházi, báb-, marionett- és pantomimszínészeket, dráma-, film- és televíziórendezőket, operatőröket, színház- és filmkritikusokat, művészettörténészeket, televíziós és egyéb médiaszakembereket, koreográfusokat, turisztikai menedzsereket és a kulturális-oktatási ágazat szakértőit képzi. 

Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia egyetemről 16 tehettséges hallgató hozza el és adja elő saját anyanyelvén?Az ember tragédiája Űr színét.

 

 

York University (Toronto, Kanada)

Az Űr színt a kanadai York University hallgatói viszik színpadra.

A York egyetem a nemzetközi élvonalbeli oktatási és kutatási egyetemek közé tartozik, és a pozitív változások motorja. A kanadai Torontóban található Yorkot egy befogadó és sokszínű közösség erősíti, egyedülállóan globális perspektívával, diákjainkat hosszú távú karrierjük és személyes sikereik elérésére készítjük fel. Együtt teszünk jót közösségeinknek, bolygónknak és jövőnknek. 

A York University-ről 5 tehettséges hallgató hozza el és adja elő angolul Az ember tragédiája Űr színét. 

 

Fotók: pexels.com
Madách Projekt
Warszawska Szkola Filmowa (Varsó, Lengyelország)
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Kaposvár, Magyarország)
Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest, Magyarország)
Academy of Arts (Gíza, Egyiptom)
Drama School of the Athens Conservatoire (Athén, Görögország)
Centro Teatro Attivo (Milánó, Olaszország)
Istanbul Aydin University, Drama and Acting (Isztambul, Törökország)
National University of Theatre and Film "I. L. Caragiale" (Bukarest, Románia)
EICAR The International Film and Television School (Párizs, Franciaország)
Liverpool Institute for Performing Arts (Liverpool, Egyesült Királyság)
Shota Rustaveli Theatre and Film State University of Georgia (Tbiliszi, Georgia)
York University (Toronto, Kanada)