Képzési szint: osztatlan képzés
Munkarend: nappali
Finanszírozási forma: állami ösztöndíjas, önköltséges finanszírozás
Képzési idő (félév): 10
Állami ösztöndíjas/önköltség (félév): 950 000 Ft

Általános ismertető

Egyetemünk 2022 szeptemberében színművész szakon egy osztályt indít.

A színészképzés célja olyan színművészek képzése és felkészítése, akik a széles körűen elsajátított elméleti ismeretek, valamint az összetett gyakorlati készségek birtokában alkalmasak a kor kihívásainak megfelelően különféle színházi stílusokban megmutatkozni. A képzés kiemelten foglalkozik a színpadi színészmesterség mellett a filmes színészmesterséggel, így a végzett hallgatók magabiztosan tudnak majd részt venni filmes és televíziós produkciókban is.

A végzettek képessé válnak rádiós produkciókban és filmszinkronizálási feladatokban egyaránt magas szintű színművészeti tevékenységet folytatni.

Felvételi vizsgák

1. forduló

A jelentkezőnek készülnie kell:

  • 5 monológgal, illetve drámarészlettel,
  • 15 verssel,
  • 5 dallal (népdal, műdal, operett, musical, kíséret nélkül, vagy saját hangszeres kísérettel).

2. forduló

A Felvételi Bizottság egyénre szabva kérhet más verset, monológot. Továbbá várhatók egyéb egyéni feladatok, amelyeket a két forduló között kell a felvételizőknek elkészíteni.

3. forduló

A jelentkezők filmszínészi adottságait vizsgáljuk, továbbá különböző stílusú jelenetek elkészítését kérjük. A felvételizők rátermettségüket, felkészültségüket végül vizsgabizottság előtt, színpadi szerepléssel bizonyítják.

A végső elbírálást részvizsgák előzik meg: ének-zenei meghallgatás, a beszéd és orgánum alkalmasságának elbírálása, a fizikai adottságok, a mozgás- és tánckészség megítélése, valamint személyes beszélgetés az általános műveltség, az irodalmi, művészeti tájékozottság, személyes motivációk, pszichológiai alkalmasság megismerésére.

A felvételi vizsgák során a jelentkező saját hangszeren kísérheti magát, a második fordulótól korrepetitor áll a rendelkezésére, ezért hangnemhelyes kotta is hozható.

Szakok

Vissza a szakok főoldalra.