Színpadon az élet: az SZFE harmadéves színművész hallgatóinak élményei

B. Török Fruzsina
május 13., hétfő 13:18
Share

Művészeti párbeszéd bontakozott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművészhallgatóinak részvételével és Rátóti Zoltán vezetésével szombaton a Pesti Vigadóban. Az intézmény ezúttal a Nyitott Ház rendezvénysorozattal nyújtott lehetőséget az érdeklődőknek, hogy közelebbről megismerjék az épület gazdag kulturális örökségét és részesei legyenek az egyedi programoknak.

A Pesti Vigadó Nyitott Ház programját először 2015-ben, a Vigadó építésének 150. évfordulóján szervezték meg, és azóta minden évben izgalmas rendezvényekkel várják az érdeklődőket. A rendezvény minden korosztály számára tartogat valami különlegeset: gyermek és felnőtt egyaránt találhat számára érdekes tevékenységeket, legyen az kézműves foglalkozás, vagy éppen épülettörténeti séták.

Az idei rendezvény különösen gazdag programkínálattal büszkélkedhetett. Az SZFE harmadéves színészhallgatói izgalmas beszélgetés keretein belül osztották meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A hallgatók osztályvezető oktatója, Rátóti Zoltán mint beszélgetőpartner hiteles és inspiráló irányítója volt az eszmecserének. Steenhuis Raul, Varga Anna Zsófia, Bangó Ernest és Bubik Réka színésznövendékek meséltek arról, hogyan képzelték el egyetemi éveiket, miért éppen a színészetet választották és hogyan formálja őket az egyetemi tanulmányok során bekövetkezett belső változás.

A hallgatók szerint az SZFE felvételi vizsgája valóban nem mindennapi élmény: felkavaró és várakozással teli pillanatokkal ajándékozza meg mindazokat, akik elég bátrak és elhivatottak ahhoz, hogy nekifussanak. Az SZFE-re való bekerülés ugyanis nem csupán a továbbtanulás lehetőségét jelenti, hanem egy álom megvalósulását is azok számára, akik a művészeti pályára vágyódnak. Mint elmondták, a felvételi vizsgák egyedülálló módon kötik össze az egyetem aspiránsait, és hogy mennyire különleges az az út, amelyen keresztül az SZFE-re bekerülhet valaki. Az érintettek személyes tapasztalataikkal vázolták a felvételi folyamat általános képét, a három forduló kihívásait és meglepetéseit. A jelentkezőknek három nehéz és izgalmas fordulón kell átesniük ahhoz, hogy eljussanak a várt eredményig. A felkészülés szinte minden esetben éveket vesz igénybe, a színművész szak esetében pedig különösen nagy az érdeklődés, ezért a sokszoros (idén hatvanszoros) túljelentkezés miatt minden évben rendkívüli küzdelem zajlik a helyekért. A jelentkezőknek tehát minden addig megszerzett tudásukat latba kell vetniük annak érdekében, hogy bekerülhessenek az általuk megcélzott, áhított szakra. A leendő hallgatók ezért már a gimnáziumi éveik alatt is a felvételire készülnek, és már ekkor komoly áldozatokat hoznak azért, hogy helyt tudjanak állni a megmérettetéseken. Az egyetemi évek azonban még ennél is többet kívánnak tőlük.

Az SZFE hallgatói elmesélték, hogy a felsőoktatásban töltött első három év teljesen leköti az életüket. Reggel nyolc órától este tizenegyig bent vannak az intézmény falai között és sokszor még hétvégén is próbának. Oktatóik irányítása alatt nem csupán színésztechnikát tanulnak, hanem arra is felkészülnek, hogyan kell majd megfelelniük a színházi szakma által támasztott magas elvárásoknak az egyetemen kívül.

A Vigadóban tartott beszélgetésen is érzékelhető volt a hallgatók elszántsága és elkötelezettsége. Mindannyian egyén motivációkkal és álmokkal érkeztek, ám közös volt bennük a szenvedély és az elhivatottság a színházi világ iránt. Az SZFE felvételi vizsgájáig eljutni már önmagában is rengeteg alázatos munkát és áldozatot követel. A hallgatók különös hangsúlyt helyeztek arra, hogy a felvételizőknek nem csupán fizikailag és szakmailag kell felkészülniük, hanem mentálisan is készen kell állniuk a kihívásokra. Az érintettek humoros és komoly történeteket is megosztottak arról, hogy mi mindenen mentek keresztül a felvételi folyamat során, milyen érzelmekkel várták az eredményhirdetést, valamint, hogy mit éreztek akkor, amikor elhangzott a nevük a felvettek névsorán.

A Nyitott Ház közönsége négy nagyszerű fiatalnak köszönhetően nyerhetett bepillantást az SZFE-z zajló oktatás/oktatói munka világába, a beszélgetés pedig azok számára is inspirációul szolgált, akik hasonló álmokat dédelgetnek.

 

Fotók: MMA/Walter Péter

Egyéb hírek

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Felhívás- Projektpályázat fiatal színházi rendezőknek

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház színházrendezői pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. 08.21 éjfél.

SZFE-s siker a MOZ.GO-n

Az SZFE két oktatója is szerepel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál díjazottjai között. Koltai Lajos a Semmelweissel a legjobb játékfilm és legjobb rendező díját hozta el, míg Baska Barbara a Baska magyarul beszél című alkotásával a legjobb rövid dokumentumfilm-kategóriában győzött.

Interjú az Életműdíjas Gulyás Budával

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjját vette át Gulyás Buda, aki idén akciórendező osztályt indít az SZFE-n. Életpályájáról, a second-unit rendezői pályáról és jövőbeli terveiről kérdeztük.

 

Fotó: Vasvári Tamás

Több betöltése Több betöltése