Újabb filmes stúdióval bővült az SZFE: átadtuk a Kovács László Műtermet

október 17., csütörtök 16:21
Share

Egyetemünk a mai napon ünnepélyes keretek között adta át legújabb filmes stúdióját. Az operatőr- és rendezőképzést szolgáló műtermet egykori hallgatónkról, a világhírű Kovács László operatőrről neveztük el. A beruházás újabb bizonyítéka egyetemünk elkötelezettségének az oktatás színvonalának folyamatos emelése és az intézményfejlesztés mellett.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet az épületben található, egykori úszómedence átalakításával egy 207 négyzetméteres, sokoldalú díszletezési lehetőségekkel felszerelt műteremmel gazdagodott. A Mészáros utcai campusunk ezzel együtt immár három professzionális stúdióval szolgálja az operatőr- és rendezőképzést, beleértve a közelmúltban átadott, közép-európai szinten is kiemelkedő virtuális műtermet.

Az új létesítményt a nemzetközi hírű Kovács László operatőrről, egyetemünk egykori hallgatójáról neveztük el. Kovács László (1933 Cece – 2007 Beverly Hills, Kalifornia) olyan kiemelkedő alkotásokban bizonyította tehetségét, mint a Szelíd motorosok, a New York, New York, a Szellemirtók, vagy a Beépített szépség. Művészi látásmódját több mint 70 film őrzi. Munkásságát számos díjjal ismerték el, köztük 2002-ben ASC Életmű-díjjal, 2005-ben Legenda-díjjal, valamint a Santa Fé-i Filmfesztivál Életmű-díjával.

Prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora az átadó ünnepségen hangsúlyozta: „Ez az új műterem nem csupán egy újabb helyisége az egyetemnek, hanem szimbólum. Szimbóluma annak a törekvésünknek, hogy hallgatóinknak a lehető legjobb képzést biztosítsuk. Egyetemünk az elmúlt tanévben jelentős lépéseket tett az oktatási infrastruktúra fejlesztése terén. Az idén tavasszal átadott digitális, LED-falas műterem után a Kovács László Műterem egyértelműen mutatja az egyetem elkötelezettségét a korszerű, gyakorlatorientált képzés mellett és tovább erősíti vezető szerepét a hazai művészeti képzésben” – majd hozzátette, hogy az SZFE célja olyan szakemberek képzése, akik – Kovács László nyomdokain haladva – nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

A képen(balról jobbara): Dr. Lajos Tamás, kuratóriumi tag, Prof. dr. Sepsi Enikő, rektor és Káel Csaba, kormánybiztos 

A beruházás számokban is impozáns: az átalakítás 6 hónapja alatt 1000 köbméter sittet szállítottak el, hogy létrehozhassuk a most átadott modern, variálható díszletekkel berendezhető teret. A műteremben jelenleg is látható egy 60 négyzetméteres, lakásbelsőt imitáló oktatódíszlet, amely kiválóan szolgálja hallgatóink gyakorlati képzését. Ezzel a fejlesztéssel újabb mérföldkövet értünk el a hazai filmes oktatásban.

„A filmipar az egyik leggyorsabban változó és fejlődő iparág, megteszünk mindent az oktatás magas színvonaláért, hiszen kulcsfontosságú a filmes szakembereink utánpótlása. Az új műterem megkönnyíti az oktatók és a hallgatók munkáját is, akik majd diplomájukkal a kezükben már a filmezés minden formájára felkészülten, műtermi forgatási tapasztalattal, piacképes tudással indulhatnak el a munkaerőpiacon, rövid távon is hozzájárulva a magyar filmipar sikereihez, értékteremtő mozgóképes alkotások létrejöttéhez.” – mondta el a rendezvényen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke.

A képen (balról jobbra) Vecsernyés János, Koltai Lajos és Babos Tamás operatőrök

Egyéb hírek

Magyar és török novellákat állítanak színpadra az SZFE hallgatói

A magyar-török kulturális kapcsolatokat felidéző T’örökségünk című novelláskötetet ünnepélyes keretek között mutatták be hétfőn a Műcsarnokban. Az eseményen prof. dr. Sepsi Enikő, az SZFE rektora ismertette, hogy a kötet válogatott novelláiból az egyetem két rendező hallgatója készít színpadi adaptációt, amelynek premierjét november közepére tervezik.

Esthajnal - A szabadság és szerelem drámai találkozása a Nemzeti Színházban

 „Szerintem Magyarország egyik legnagyobb színházi mozdulata volt a mai este” – fogalmazott Szarka Tamás, az Esthajnal című ősbemutató zeneszerzője a premier után. „Talán ez a darab egy újjászületés számunkra, egy új indulás kezdete” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Üzbég kulturális delegáció látogatott az SZFE-re

Egyetemünk október 14-én magas rangú üzbég vendégeket fogadott. Avazkhan Tadjikhanov üzbég kulturális miniszterhelyettes és Aybek Shakhavdinov üzbég nagykövet érkezett hozzánk, hogy első kézből ismerkedhessenek meg intézményünk sokszínű világával.

Vitray Tamás méltatta Berecz Pétert, az SZFE volt hallgatóját

A Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap alkalmából sajtódíjat kapott egyetemünk tavaly végzett hallgatója, a Heti Napló riportere, Berecz Péter Junior Prima díjas szerkesztő-riporter, rendező. Péter a Heti Napló Sváby Andrással című műsor szerkesztő-riportere, aki már szakmai gyakorlatát is az ATV-ben végezte.

Újabb előadások a Déryné Programban

„Egy nemzet fennmaradása a kultúra függvénye, erőfeszítéseket nem kímélve így azon kell fáradoznunk, hogy a magyar nyelvet és a magyar kultúrát ápoljuk, gazdagítsuk, mindenki számára elérhetővé tegyük. A Déryné Program nemes célkitűzése, hogy értéket képviselő produkciókat juttasson el szerte az országban, különös tekintettel azokra a településekre, amelyek eddig hiányt szenvedtek” – fogalmazott a Déryné Program vezetője, Kis Domonkos Márk, az SZFE szakkollégiumának igazgatója.

A film szimbolikája – beszámoló a 23. Semiotica Agriensis konferenciáról

Király Jenő filmesztéta tiszteletére rendeztek országos jeltudományi konferenciát Egerben, amelynek témája a fim szimbolikája volt. Az SZFE-t négy hallgató, kilenc doktorandusz és három oktató képviselte előadóként, a hallgatói szekciót Veress Ferenc, míg a doktorit Balázs Géza vezette. Az esemény célja a tudásátadás mellett egy jövőbeli együttműködés kidolgozása a mozgóképpel foglalkozó egyetemek között.

Ajánló: Különóra és A kopasz énekesnő – Ionesco-drámák Rátóti Zoltán rendezésében

Rátóti Zoltán: „Sokszor nem értjük egymást, csak a saját fontosságunkkal foglalkozunk. Nem tudunk figyelni a másikra, csak eljátsszuk, hogy figyelünk, de valójában nem értjük, hogy a másik mit mond. Erről is szólnak Ionesco abszurd drámái, amelyek semmit nem vesztettek aktualitásukból.” A Kossuth-díjas színész és rendező negyedéves prózai színészművész osztályával ezúttal a Különórát és A kopasz énekesnőt állította színpadra. A főpróbán mi is részt vettünk.

Kossuth-szónokverseny 2024.

Idén 25. alkalommal hirdetik meg a Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt, amelyre 16 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várják.  A versenyre október 15-éig önállóan lehet nevezni egyperces, a közösségi médiába vagy a YouTube-ra feltöltött videóval. A verseny döntője november 9-én, a Nemzeti Színházban lesz.

Több betöltése Több betöltése