2023-ban is megrendezik a Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt

2023 október 5., csütörtök 15:13.
Share

2023-ban is megrendezik a Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt az ELTE, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Színház együttműködésében. A szónokversenyt 1999-ben alapította Adamikné Jászó Anna. A 2022-ben megújult rendezvény célja – az anyanyelvhasználat és a retorikai képességek fejlesztésén túl – az is, hogy 21. századi módon is megszólítsa az érdeklődő 16 és 30 év közötti, főleg egyetemista fiatalokat.

Az idei versenykiírásnak megfelelően a vállalkozó szellemű fiatalok a közösségi médián keresztül nevezhetnek a megmérettetésre. A helyezettek értékes pénzjutalomban, az indulók pedig egyéb, a támogató szervezetek által fölajánlott különdíjban részesülhetnek. A zsűri elnöke Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. A verseny döntője november 11-én lesz a Nemzeti Színházban.

A szervezők várják a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak jelentkezését is.

Versenyfelhívás és adatvédelmi tájékoztató: Petőfi vs. Kossuth – újratöltve! – kultúra.hu (kultura.hu)

Egyéb hírek

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

Több betöltése Több betöltése