A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

B. Török Fruzsina
április 10., szerda 08:00
Share

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

16x9

A ledfal-technológia forradalmi változásokat hoz a filmgyártásban, kiválóságát pedig hatékonysága mellett igazolja a költségmegtakarítás és a vizuális eredményesség is. A ledfalak ugyan még globális szinten újdonságnak számítanak, azonban már most jelen vannak a filmiparban és azok a filmek, amelyek alkalmazzák őket, érezhetően új utakat nyitnak meg a virtuális produkciók terén.

A ledfalak egyedülálló volta és különlegessége abban mutatkozik meg, hogy képesek hatékonyan felváltani a zöld hátteres eljárást (green screen, chromakey), ezáltal pedig minimalizálják a zöld reflexek és a rosszul illeszkedő világítás okozta problémákat. Az Unreal Engine és a lekövetőszoftverek integrációjával a ledfalak létrehoznak egy egyedülálló 3D-s teret, amely kiváltja a zöld hátteres technológiát, így a valóságosnál is valóságosabb és megragadóbb élményt nyújtanak a filmgyártás során.

A valós idejű, költséges jelenetkészítés nélküli tömeges vizuális effektusok alkalmazása egy másik fontos aspektusa a ledfalak egyediségének. A filmkészítés folyamán a környezet és a háttér azonnal módosíthatóvá vált, megszüntetve a hagyományos fizikai átállások közötti hosszú időtartamot. A ledfalak tehát gyorsan létrehozható ellenirányokat biztosítanak, ezáltal felgyorsítják és ritmizálják a forgatások ütemét, miközben egyúttal minimalizálják is a gyártási időt, valamint azok költségét.

A színészek számára a ledfalak valósághű környezetet teremtenek és elkerülik a hagyományos zöld hátterek hosszú használata keltette fáradalmakat és tájékozódási nehézségeket. A rendezők ráadásul a forgatás során pillanatok alatt módosíthatják a környezetet és azonnal ellenőrizhetik a végső hatást. Ezáltal a ledfalak lehetővé teszik a színészek és a rendezők számára, hogy kreativitásukat kibontakoztathassák anélkül, hogy azokat technikai akadályok korlátoznák.

A ledfalak a filmkészítés során ráadásul fényforrásként is szolgálnak és pontosan követik a háttérben lévő fényforrások fénykarakterét, lehetővé téve a színészek számára, hogy ideális környezetben teljesítsenek a forgatás során. Ezek a tulajdonságok nemcsak a színészek és a többi alkotó számára nyújtanak segítséget, hanem a film minőségét és a nézőkre gyakorolt hatóerejét is exponenciálisan megnövelik.

A ledfalak alkalmazásának előnyei az oktatás területén is jelentkeznek. Az SZFE-n megvalósult innováció egyedülállóságát tovább fokozza az a tény, hogy az egyetemi életben ritka az olyan technológiai fejlesztés (Európában egyedülállónak számít az SZFE-n megvalósított projekt), amely korszerű módon integrálódik a tanulási folyamatokba. A hallgatóknak és oktatóknak ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy az egyetemi képzéseken belül elmerüljenek a legkorszerűbb filmgyártási technológiákban. A hallgatóknak lehetőségük van valóságos környezetben gyakorolni és kreatív projekteken dolgozni, amelyek valósághű élményt nyújtanak. A ledfalak alkalmazása emellett felkészíti a hallgatókat a filmipar legújabb trendjeire, elősegítve versenyképességük növekedését.

Összességében a ledfalak egyedülálló és forradalmian új megközelítést kínálnak a filmgyártásban és az oktatásban is. A technológia egyedülálló előnyei miatt nem csupán a jelen, hanem a jövő filmgyártásának és filmművelésének alapvető elemei is lehetnek.

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése