A gólyatábor varázsa: az SZFE egyesítő élménye

B. Török Fruzsina
2023 augusztus 21., hétfő 22:42.
Share

Emlékezetesen zárult a Debrecenben megrendezett Nyári Akadémia. Összefoglaló.

Az SZFE Nyári Akadémiája: Kihagyhatatlan élmény és építő jövő

Az új hallgatók életében az egyetemi kezdet mindig izgalmas időszakot jelent. Az SZFE idén is megrendezte hagyományos gólyatáborát Debrecenben, ahol a friss hallgatók nem csak számos szakmai és szabad programmal ismerhették meg az egyetem oktatóit és társaikat, hanem olyan lehetőséget kaptak, amely hosszú távon is építi és színesíti majd művészi pályafutásukat.

Az új hallgatók számára a gólyatábor elsősorban a közösségépítés kivételes lehetősége. A művészeti pálya gyakran magányos munkát és önkifejezést jelenthet, de egy megerősítő, támogató közösségben az alkotás még inspirálóbbá válik. A gólyatábor során a hallgatók a saját szakterületükön kívül is megismerhetik társaikat, ami által sokféle nézőponttal gazdagodhatnak. Az együtt töltött idő alatt kialakuló barátságok és kapcsolatok nem csak a személyes életet gazdagítják, de akár jövőbeli együttműködéseket is lehetővé tehetnek.

A gólyatábor nem csak a hallgatók közötti kapcsolatokat erősíti meg, hanem az oktatók és hallgatók közötti kötelékeket is szorosabbá teheti. Az új hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy közelebbről megismerjék azokat az oktatókat, akik a későbbiekben kiemelt szerepet játszhatnak a képzésükben. Az informális beszélgetések és közös programok során az oktatók is emberibb oldalukról mutatkozhatnak meg, ami hozzájárulhat az olyan közvetlenebb kapcsolatokhoz, amelyek a művészeti fejlődést is segíthetik.

Az egyik legmeghatóbb esemény a táborban a Beregszászi Társulat előadása volt. Vidnyánszky Attila rendezésében Gogol: Háztűznéző című drámáját adták elő rendhagyó formában. Hosszú hónapok teltek el azóta, hogy a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban ismét telt  házas előadást tarthattak. Ezért igazi ünnep volt, hogy a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójaként bemutatták Nyikolaj Vasziljevics Gogol Háztűznéző című darabját márciusban, s ezt az előadást hozta el a társulat az SZFE gólyatáborába. Az előadás különlegessége abban rejlett, hogy a háborús helyzet miatt a férfi színészeknek behívójuk érkezett, így a férfi szerepek megformálását is színésznők vállalták el. Ez a döntés nem csupán a művészi teljesítményt erősítette meg, hanem rámutatott a színház alkalmazkodóképességére és a női színészek sokoldalúságára is. De legfőképp arra, hogy még egy háborús helyzetben sem lehet a színházat kivenni a hétköznapok természetes hozzávalói közül. Terápia a javából…

A Hortobágyi Nemzeti Park látogatása lehetőséget adott a hallgatóknak, hogy megcsodálják a puszta lenyűgöző tájait és megismerjék az ott élő állatvilágot. A természetjárás és a környezettel való kapcsolat erősítése fontos része az SZFE kulturális programjainak, ugyanis a gyökerek megismerése elengedhetetlen kapaszkodó a művészi kiteljesedés útján.

Nagyvárad is helyet kapott a tábor programjai között. A város gazdag történelmi és kulturális hagyatékkal büszkélkedik, így a hallgatók lehetőséget kaptak arra, hogy felfedezzék az építészeti remekeket és bepillantsanak a város kulturális életébe. Ezáltal nem csak a művészetekkel, hanem a magyar történelemmel és kulturális identitással is szorosabb kapcsolatba kerültek.

A gólyatábor egyik emlékezetes pillanata Lajos Tamás és dr. Kocsis Noémi előadása a magyar filmgyártásról, majd Koltai Lajos új filmjének, a Semmelweis című alkotásának premier előtti vetítése és a Koltai Lajossal való beszélgetés volt. A film óriási sikert aratott, a hallgatók vastapssal és ovációval jutalmazták a magyar mester legújabb filmjét. A film a magyar orvoslegenda, Semmelweis Ignác megrendítő életéről és munkásságáról szól, melynek hazai premierje 2023 őszén várható.

Az egyetemi évek alatt a hallgatók fokozatosan átalakulnak kollégákká, akik szakmai szinten is együtt dolgoznak majd a jövőben. A gólyatábor lehetőséget ad arra, hogy a kezdeti időszakban megismerjék egymás művészeti stílusát, irányát és gondolkodásmódját. Az ilyen korai ismerkedés és kapcsolatépítés a későbbiekben segítheti az együttműködést és a közös projektek sikeres megvalósítását.

Az idei Nyári Akadémia nem csupán egy egyszerű tábor volt, hanem egy különleges kulturális és művészeti élményeket nyújtó eseménysorozat. A sokszínű programok, a kiváló színészi és művészeti produkciók, valamint a közösség ereje mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az új hallgatók mélyebb kapcsolatokat alakítsanak ki egymással és az oktatókkal. Az SZFE Nyári Akadémiája újra bebizonyította, hogy a művészet és kalandok együttesen képesek emlékezetes és felejthetetlen élményeket nyújtani.

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése