A Hortobágy csendje szólította meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit 

2023 augusztus 15., kedd 11:21.
Share

Az egyhetes Nyári Akadémia augusztus 11-én vette kezdetét, ahol a közösségépítés mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karának leendő elsőévesei Debrecen és környékének hagyományaival, kultúrájával ismerkednek meg. Ennek apropóján tettek látogatást a Hortobágyra, ahol bepillantást nyerhettek a pásztorélet szépségeibe.

A gólyákat pálinkás és pogácsás köszöntővel fogadta Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere a Nyerges Presszóban, aki az est folyamán egy filmzene felismerő játékkal is készült a hallgatóknak.

Az est fő helyszíne a Pecze-kút és a mellette álló Pecze-kunyhó volt, ami az 1983-as Hosszú vágta c. magyar-amerikai háborús filmdráma egyik fontos helyszíneként ismert.  

A lovaskocsis utazás közben a hallgatóknak lehetőségük nyílt eredeti környezetükben megfigyelni a Nemzeti Park jellegzetes állatait: az impozáns ökörfogatot, a híres pusztaötöst, valamint egy látványos csikósbemutatónak és ménes-behajtásnak is szemtanúi lehettek.

A helyi csikósok slambucot és lecsót készítettek a vendégeknek. A Debreceni Népi Együttes zenekara és táncosai pedig táncházzal és népzenével tették igazán különlegessé a hangulatot.

A Hortobágy csendje, a végtelen róna, a Mátai Ménes csodálatos lovai és a naplemente közelebb hozta az elsőéveseket a természethez, a hagyományőrzés fontosságához és lehetőséget adott az elcsendesedésre, egymás és kultúránk megismerésére is.

Varga Réka

Fotók: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

 

Egyéb hírek

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják, és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Interjú Berzsenyi Krisztinával

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. A díjról és pályafutásáról kérdeztük az alkotót.

Kreatív képzések és mesterkurzusok az SZFE virtuális stúdiójában

Az SZFE virtuális stúdiója megreformálja a filmművészet oktatását: világszerte elismert mesterek vezetésével és a 3D-s LED-falban rejlő lehetőségek felfedezésével új korszak nyílik meg az SZFE hallgatói számára.

11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2024. április 6–28.

„A világ legjobb színházai jelentkeznek nálunk, mert itt akarnak lenni, részt akarnak venni ezen a találkozón” – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a MITEM sajtótájékoztatóján. A programban ezúttal baskír, belga, bolgár, grúz, görög, izraeli, olasz, spanyol, szlovák és török társulatok előadásai szerepelnek.

Páratlan lehetőség a szakkollégium felvételijén

Kreatív közösségre vágyó hallgatók figyelem! Az SZFE meghirdette a szakkollégiumi felvételit, mely páratlan alkalmat kínál a hallgatóknak a szakmai fejlődésre és a közösségépítésre. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Több betöltése Több betöltése