A Hortobágy csendje szólította meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit 

2023 augusztus 15., kedd 11:21.
Share

Az egyhetes Nyári Akadémia augusztus 11-én vette kezdetét, ahol a közösségépítés mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Karának leendő elsőévesei Debrecen és környékének hagyományaival, kultúrájával ismerkednek meg. Ennek apropóján tettek látogatást a Hortobágyra, ahol bepillantást nyerhettek a pásztorélet szépségeibe.

A gólyákat pálinkás és pogácsás köszöntővel fogadta Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere a Nyerges Presszóban, aki az est folyamán egy filmzene felismerő játékkal is készült a hallgatóknak.

Az est fő helyszíne a Pecze-kút és a mellette álló Pecze-kunyhó volt, ami az 1983-as Hosszú vágta c. magyar-amerikai háborús filmdráma egyik fontos helyszíneként ismert.  

A lovaskocsis utazás közben a hallgatóknak lehetőségük nyílt eredeti környezetükben megfigyelni a Nemzeti Park jellegzetes állatait: az impozáns ökörfogatot, a híres pusztaötöst, valamint egy látványos csikósbemutatónak és ménes-behajtásnak is szemtanúi lehettek.

A helyi csikósok slambucot és lecsót készítettek a vendégeknek. A Debreceni Népi Együttes zenekara és táncosai pedig táncházzal és népzenével tették igazán különlegessé a hangulatot.

A Hortobágy csendje, a végtelen róna, a Mátai Ménes csodálatos lovai és a naplemente közelebb hozta az elsőéveseket a természethez, a hagyományőrzés fontosságához és lehetőséget adott az elcsendesedésre, egymás és kultúránk megismerésére is.

Varga Réka

Fotók: Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi

 

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése