A jövő filmes generációját mutatja be az M5 kulturális csatorna

2023 november 6., hétfő 14:42.
Share

Az M5 vadonatúj sorozata SZFE a filmvásznon címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmes alkotásait teszi elérhetővé széles körben. A közmédia kulturális csatornája november 6-tól havi rendszerességgel mutatja be a legfrissebb filmeket a készítővel és mesterével készült beszélgetéssel kiegészítve. A mester is volt tanítvány, és a tanítványból is válhat egyszer mester, de hogyan lehet a filmkészítés mellett a tehetséggel való jól sáfárkodást is megtanítani?

Az SZFE a filmvásznon sorozatban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgókép Művészeti Intézetének egy-egy végzős, mesterszakos hallgatójának vizsga, vagy diplomafilmjét országos tévépremierben mutatja be az M5. A film készítésének hátteréről az alkotóval és tanárával készült beszélgetéséből az is kiderül, hogy mit kapott maga a mester kezdő filmesként szakmai útravalóul.

Az első vendég Szelestey Bianka Koltai Lajos növendéke, az SZFE filmrendező művész mesterszakos hallgatója, akinek Pragma című vizsgafilmje idén elnyerte a Filmkritikusok díját és a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövidfilm kategóriában is első díjat kapott. A film az anya-lánya kapcsolatról, a transzgenerációs terhekről, traumák örökléséről szól, valamint arról, hogy mit tehet a szülő és a gyerek, ha megakad a kommunikáció köztük.

Szelestey Bianka, Koltai Lajossal találkozik a beszélgetés során. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező, az SZFE osztályvezető tanára, szintén ebben az intézményben tanulta az operatőr mesterséget, így az előtte járó példaképekről, köztük Zsigmond Vilmosról tudhat meg érdekességeket a néző. Az operatőr 1955-ös diplomafilmjébe is bepillanthatunk, amelyet nem sokkal disszidálása előtt fényképezett.

A következő epizódban Somossy Barbara Soha nem lesz vége című filmjét vetítik.  A mesterszakos hallgató, a Duna műsorvezetője a legjobb rendező díját is megkapta Kanadában a Petőfi-bicentenáriumra készült filmjéért.

A teljes hír itt olvasható:

Egyéb hírek

A magyar nyelv hete a Nemzeti Színházban

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem az 57. magyar nyelv hete alkalmából nyitóünnepséget szervezett a Nemzeti Színházban április 16-án.

Gilberto Conti olasz bábszínművész workshopja

2024. április 5-én és 6-án Gilberto Conti érkezett az egyetemünkre egy tízórás workshoppal. A kétnapos kurzus célja az volt, hogy a bábszínész és bábrendező osztályok betekintést nyerhessenek a papírmaszkok spirituális világába. Kiss Dorina harmadéves bábrendező szakos hallgatónk beszámolója.

Bodrogi Gyula 90

„Az én színházam humanista. Embertől emberig tart.” 90 éves az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bodrogi Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésze.

Amikor a politika szétszakítja a szerelmeseket

Május 26-án vetítik az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című filmet a Duna TV-n, amelynek középpontjában egy igaz történet áll.

SZFE-s hallgatók az Irie Maffia új klipjében

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg Mellettem című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében.

Ma ünnepeljük a magyar költészet napját

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

A filmgyártás forradalmi eszköze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

A Színház- és Filmművészeti Egyetem életében egyedülálló projekt valósult meg, hiszen az újonnan betelepített 3D-s ledfal-technológia által képviselt hatékonyság, költségmegtakarítás és vizuális eredményesség új dimenziókat nyit meg a hazai filmművészet-oktatás előtt. Ez a technológia nem csupán újdonság, hanem forradalmi eszköz is, amely átalakítja a filmgyártás folyamatát és további kreatív lehetőségeket kínál.

Ujvári János diplomadíj-pályázatának felhívása

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célja segíteni a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék az általuk választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait, illetve oltalmazhatósági lehetőségeit. A pályázatra azok a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek, akik a 2023-24. tanév tavaszi félévének végén fejezik be tanulmányaikat.

Több betöltése Több betöltése