A jövő filmes generációját mutatja be az M5 kulturális csatorna

2023 november 6., hétfő 14:42.
Share

Az M5 vadonatúj sorozata SZFE a filmvásznon címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmes alkotásait teszi elérhetővé széles körben. A közmédia kulturális csatornája november 6-tól havi rendszerességgel mutatja be a legfrissebb filmeket a készítővel és mesterével készült beszélgetéssel kiegészítve. A mester is volt tanítvány, és a tanítványból is válhat egyszer mester, de hogyan lehet a filmkészítés mellett a tehetséggel való jól sáfárkodást is megtanítani?

Az SZFE a filmvásznon sorozatban a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgókép Művészeti Intézetének egy-egy végzős, mesterszakos hallgatójának vizsga, vagy diplomafilmjét országos tévépremierben mutatja be az M5. A film készítésének hátteréről az alkotóval és tanárával készült beszélgetéséből az is kiderül, hogy mit kapott maga a mester kezdő filmesként szakmai útravalóul.

Az első vendég Szelestey Bianka Koltai Lajos növendéke, az SZFE filmrendező művész mesterszakos hallgatója, akinek Pragma című vizsgafilmje idén elnyerte a Filmkritikusok díját és a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövidfilm kategóriában is első díjat kapott. A film az anya-lánya kapcsolatról, a transzgenerációs terhekről, traumák örökléséről szól, valamint arról, hogy mit tehet a szülő és a gyerek, ha megakad a kommunikáció köztük.

Szelestey Bianka, Koltai Lajossal találkozik a beszélgetés során. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra jelölt operatőr és rendező, az SZFE osztályvezető tanára, szintén ebben az intézményben tanulta az operatőr mesterséget, így az előtte járó példaképekről, köztük Zsigmond Vilmosról tudhat meg érdekességeket a néző. Az operatőr 1955-ös diplomafilmjébe is bepillanthatunk, amelyet nem sokkal disszidálása előtt fényképezett.

A következő epizódban Somossy Barbara Soha nem lesz vége című filmjét vetítik.  A mesterszakos hallgató, a Duna műsorvezetője a legjobb rendező díját is megkapta Kanadában a Petőfi-bicentenáriumra készült filmjéért.

A teljes hír itt olvasható:

Egyéb hírek

Tanévzáró és oklevélátadó ünnepség az SZFE-n

Eredményes és mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az egyetem – adott számot az elmúlt tanévről Prof. Dr. Sepsi Enikő rektorasszony a múlt pénteki tanévzáró és oklevélátadó ünnepségen. Idén 76 SZFE-s hallgató vehette át diplomáját.

Öt produkcióval zárult az SZFE Nyári Akadémia Nemzetközi Színházi Műhely Sopronban

 

A Soproni Egyetem adott otthont az SZFE Nyári Akadémiájának.

 

Szombat este a Campus öt helyszínén mutathatták be ott készült produkcióikat a résztvevő nemzetközi diákokból álló csoportok.

Betekintés a film- és televíziórendező szak felvételijének harmadik fordulójába

Számos út vezethet ahhoz, hogy valaki filmrendezővé válhasson, és az egyik legjelentősebb lépés ebben az irányban az SZFE felvételi eljárásának sikeres teljesítése. Az SZFE felvételije sokak számára az első lépést jelentheti a filmes karrierjükhöz. Mint az köztudott, a bekerülés azonban korántsem könnyű feladat: az idei évben közel háromszáz jelentkező próbált szerencsét, közülük pedig csak tizennégyen jutottak tovább a harmadik, azaz az utolsó felvételi fordulóba.

MEGHÍVÓ Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanácsa nevében tisztelettel meghívjuk Kovács Ágnes PhD disszertációjának nyilvános védésére.

Kiválóságok az SZFE-n

Vers a filmen, Henrik Ibsen-féle élethazugságok, új szemléletmód a forgatókönyvírás oktatásában, Pilinszky János halál-színháza – ezekben a témákban is elmélyedhettek azok, akik részt vettek az Új Nemzeti Kiválóság Program keddi Szakmai Konferenciáján.

Úton az Erzsóka

Míg szombat délelőtt a Magyarországi Bábszínházak Találkozóját nyitják, este már a Múzeumok Éjszakáján lépnek fel a harmadéves bábszínész hallgatók Erzsóka című előadásukkal. De ez a darab képviseli az SZFE-t a szlovéniai FUGA fesztiválon is.

Soproni pályázatok kortárs alkotóknak A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával.

Felhívás- Drámaírói pályázat

A Karrieriroda meghirdeti a Soproni Petőfi Színház drámaírói pályázatát. Benyújtási határidő: 2024. október 31. éjfél.

Több betöltése Több betöltése