A kitelepítés tragikumából táplálkozott az alkotói életmű

2023 november 8., szerda 14:02.
Share

A traumafeldolgozás szükségessége és a művészet gyógyító ereje viszi el a Baska magyarul beszél című, az Uránia Nemzeti Filmszínházban hétfőn bemutatott dokumentumfilmet. Baska József Munkácsy-díjas festőművészben a családja kitelepítése, valamint gyerekkori megpróbáltatásai formálták meg és táplálták egy életen át azt a gazdag életművet, amelyet ránk hagyott. Baska Barbara filmesként elindult azon az úton, hogy a most készült filmmel feldolgozza a traumát, amelyről édesapja szinte mindennap beszélt.

Baska József kezében a festészet volt az az eszköz, amellyel a negyvenes évek Szlovákiájában kisgyerekként megélt megaláztatásokat nemcsak feldolgozta, de gazdag életművével pozitív energiákká alakította. A festő halála után néhány évvel lánya, Baska Barbara filmesként indult el édesapja nyomába, hogy átélje és mások számára is megismerhetővé tegye azt az utat, amit a felvidéki magyarság a második világháború után elszenvedett.

A festőművész a Benes-dekrétumok érvénybe lépésének idején, a felvidéki magyarság teljes jogfosztottságának éveiben volt kisgyermek Rozsnyón, ahonnan később az egész családot száműzték. A rendeletekkel a cél németek és magyarok nélküli szláv nemzetállam megteremtése volt. Amíg a németek kitelepítését a nyugati győztes hatalmak is szükségesnek tartották, addig a magyarok más megítélés alá estek. Az ott megélt megaláztatások életre szóló traumát jelentettek a művésznek, akit kisiskolásként nyilvánosan, az osztálytársai szeme láttára azért vertek meg, mert nem  értette a feje felett hirtelen megváltozó világot, és vállalta magyarságát, magyarul beszélt.

A teljes cikk itt olvasható.

BASKA MAGYARUL BESZÉL (2023) - előzetes

16x9

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése