A kreativitás a fejlődés fényében: az SZFE második Innovációs Napja

B. Török Fruzsina
április 22., hétfő 16:15
Share

Az SZFE második Innovációs Napja vérfrissítő erővel hatott az egyetemre, miközben a kreativitás és az újítás modern lehetőségeit tárta a vezetők, az oktatók és a hallgatók elé. Az innováció már nem csupán egy vállalkozás, vagy iparág kiváltsága, hanem minden felsőoktatási intézmény elengedhetetlen feladatává vált, az SZFE Pályázati és Innovációs Irodája pedig ennek jegyében szervezte meg második Innovációs Napját.

Ahhoz, hogy az egyes oktatási intézmények lépést tudjanak tartani ezekkel a tendenciákkal, az innováció jelenti az egyik legfontosabb eszközt ebben a folyamatban. A rendezvény során számos érdekes előadás és kerekasztal-beszélgetés színesítette a programot. A megnyitó beszédet az egyetem rektora, Prof. Dr. Sepsi Enikő tartotta, amelynek során az innováció fontosságát és relevanciáját hangsúlyozta az SZFE életében. Dr. Antal Zsolt oktatási és tudományos rektorhelyettes előadása a Németh Antal Drámaelméleti Intézet innovációs törekvéseire összpontosított, míg Dr. Herczeg Tamás intézetvezető a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet innovatív lehetőségeiről és a pályakezdő művészek jelenlegi és jövőbeli támogatásáról beszélt.  Az esemény meghívott díszvendége, Prof. Dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke (a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke) megosztotta tapasztalatait az egyetemi innovációs ökoszisztémáról.  Az SZFE Innovációs Napja interaktív részvételt is biztosított, Dr. Varga Sébastien harmadéves filmíró nyertes innovatív pályázati ötletével („Proof of Concept” – Latinovits Program) az egyetemi hallgatóságot képviselte az éves eseményen.  

Az első kerekasztal-beszélgetés az innováció és a sikeres fiatal női alkotók közötti kapcsolatra összpontosított. Papp Anita díjnyertes festőművész és Király Alida zenei menedzser a HÖK képviselővel, Nagy Reginával (Kommunikációs Bizottság) és Makaró Szilárd (Kulturális Bizottság) moderátorokkal folytatott diskurzusban olyan inspiráló példákat mutattak be, amelyek segíthetik kortársaikat a sikeres karrierépítésben. 

Az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézete intézetvezető-helyettesének, Dr. Pacskovszki Józsefnek előadása  azokra az innovációs célkitűzésekre összpontosított, amelyek valamilyen újítást, illetve fejlődést jelentenek a filmiparban, mint például a mesterséges intelligencia alkalmazása a filmes alkotások esetében. 

A második kerekasztal-beszélgetés során az SZFE pályázati lehetőségeit, struktúráját, nemzetközi kapcsolatait és innovációs motivációit tárgyalták. A résztvevők között olyan vezető személyiségek voltak, mint dr. Tóth Orsolya pályázati és innovációs irodavezető, dr. Huszár Orsolya nemzetközi igazgató és Wild Mónika karrieriroda-vezető.

 

Dr. Smid Róbert egyetemi adjunktus és Rénes Balázs doktori koordinátor előadása az egyetem Doktori Iskola és kutatástámogatási lehetőségeire összpontosított, amelyek segíthetik a hallgatókat az innovatív projektek megvalósításában.  A társadalmi hasznosság és a kutatás munkaerőpiaci hasznosulása, annak lehetősége jelenthet innovációt a kutatás területén. Olyan kutatások ezek, amelyekkel uniós pályázati projektekbe lehet bekapcsolódni. 

Az Innovációs Nap kiemelt célja az volt, hogy ösztönözze a kreativitást és az újítást az SZFE egyetemi polgárság aktív bevonásával. Az SZFE elkötelezetten hisz abban, hogy az innováció nemcsak egy pillanatnyi koncepció, hanem egy életforma és egy folyamatosan fejlődő út az oktatás és a művészeti szcéna terén. Az intézmény úgy tekint az innovációra, mint egy kulcsfontosságú eszközre, amely lehetővé teszi számára, hogy lépést tarthasson a változó társadalmi és gazdasági környezettel, valamint elősegítse a hallgatók és oktatók kreativitásának és tehetségének kibontakozását.  

Az eseményen részt vevő egyetemi polgárok egyaránt új energiával, ötletekkel és lendülettel térhettek vissza mindennapi tevékenységükhöz, készen arra, hogy az újonnan szerzett ismereteket és inspirációt a gyakorlatban is kamatoztassák. 

Egyéb hírek

SZFE-s előadás Nagyváradon

Az ötödéves zenés színművész osztály Cseh Tamás és Bereményi Géza Frontátvonulás című előadásával kezdődik a 12. HolnapUtán Fesztivál, a nagyváradi Szigligeti Színház összművészeti seregszemléje. A június 10-16. közötti eseményen három kőszínházi és három főiskolai társulat előadását láthatja a közönség.

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna alkotása a Friss Hús nemzetközi rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a 12. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Több betöltése Több betöltése