A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai: Selmeczi György és Gulyás Buda

B. Török Fruzsina
április 23., kedd 14:06
Share

Az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon két kiemelkedő alkotó, Selmeczi György zeneszerző és Gulyás Buda operatőr részesül életműdíjban, elismerve az SZFE oktatóinak és a magyar filmkultúra meghatározó alakjainak hosszú évtizedeken át tartó munkáját. 

Az idei Magyar Mozgókép Fesztivál nem csupán a legfrissebb alkotásokat mutatja be a Veszprém-Balaton régióban, hanem különleges elismerésben részesíti azokat az alkotókat, akik életművükkel hozzájárultak a magyar filmművészet gazdagításához és fejlődéséhez. Selmeczi György és Gulyás Buda neve minden filmkedvelő számára ismerős, az idei fesztiválon pedig különleges figyelmet kapnak. 

Gulyás Buda, a Balázs Béla-díjas magyar operatőr és egyetemi tanár 1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és az elmúlt évtiuizedekben pedig kiemelkedő pályát futott be a magyar filmiparban. Munkássága számos legendás sorozatot és filmalkotást ölel fel, köztük olyan ikonikus darabokat, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a Família Kft. Emellett olyan népszerű filmek fényképezésében vett részt, mint Bujtor István Hamis a baba (1991), Három testőr Afrikában (1996) című, vagy Goda Krisztina sikeres vígjátékai. A fesztivál résztvevői az általa fényképezett Csak szex és más semmi című filmet is újranézhetik a vetítéseken. 

Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett opera- és zeneszerző, érdemes művész 1952-ben született Kolozsváron; pályafutása során számos elismerést, illetve díjat gyűjtött be. Az SZFE oktatójaként, valamint a magyar filmipar résztvevőjeként hozzájárult a műfaj hazai és nemzetközi elismertségéhez. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett tanulmányai során mélyítette el tudását, és olyan kivételes filmalkotásokhoz komponált zenéket, mint a Szamárköhögés vagy a Kisváros. 

Az ünnepélyes díjátadóra a fesztivál keretében június 14-én, Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában kerül majd sor, ahol Selmeczi György és Gulyás Buda mellett más kiemelkedő művészek is elismerésben részesülnek. 

Egyéb hírek

Megnézhető a Társművészeteink első adása

Solymosi Tamás balettművész volt Szirtes Balázs színművész, az SZFE oktatója Társművészeteink címmel indított beszélgetéssorozatának első vendége. A Színház- Filmművészeti Egyetem oktatója által kezdeményezett, és az elsőéves televíziós műsorkészítő szakos hallgatók, valamint a szintén elsőéves vágó osztály közreműködésével megvalósuló széria célja, hogy bemutassa a klasszikus értelemben vett színházhoz szorosan kapcsolódó művészeti ágakat. A beszélgetés első epizódját a Mészáros utcai Virtuális Produkciós Stúdióban rögzítették.

2024-ben Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményét, az Országos Színházi Találkozót 2024. június 10. és június 16. között rendezik meg Kaposváron. A rendezvény házigazdája a kaposvári Csiky Gergely Színház lesz, amely izgalmas programokkal, friss lendülettel és meghitt atmoszférával várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

A televízió művészete: tanulságok az SZFE televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlatáról

Az SZFE elsőéves televíziós műsorkészítő osztályának rendezés-gyakorlat vizsga előtti órájának látogatása lehetőséget nyújtott betekinteni a fikciós mozgókép televíziós kulisszái mögé. Zilahy Tamás tanár úr vezetésével a televíziós képzésben résztvevő, elsőéves hallgatóknak a tavaszi szemeszter végén két vizsgafeladatot kellett teljesíteniük.

Reflektor doktori műhelykonferencia

A doktori hallgatók időről időre műhelykonferencián mutatják be tudományos és művészeti munkájukat. A doktori hallgatói önkormányzat (DÖK) javaslatára 2024. május 22-én Reflektor néven és szélesebb tematikával újult meg a rendezvény.

Varga Anna rövidfilmje a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Varga Anna másodéves film- és televíziórendező hallgató Miután kihánytad a vattacukrot  című kisfilmjét több alkalommal is műsorra tűzi a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre teleházasok, jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

 

AZ SZFE DOKTORI ISKOLÁJA 2024. MÁJUS 22-ÉN ’REFLEKTOR’ CÍMMEL TARTJA MEG ÉVES MŰHELYKONFERENCIÁJÁT

A konferencia két tematikus szekcióban kerül lebonyolításra. Az eseményt Prof. Dr. Balázs Géza, a Doktori Iskola vezetője nyitja meg.

A Kosheentől a Misztrálig – VéNégy fesztivál a Dunakanyarban

A kiemelkedő színházi- és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – négy napon át öt színpadon hatvan zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Kiemelkedő vendégelőadók tartottak mesterkurzusokat az SZFE-n

A forgatókönyvírás különböző területeinek nemzetközi szaktekintélyei tartottak mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Szekeres Csaba, a másodéves filmírók osztályfőnökének meghívására a brüsszeli, lisszaboni és párizsi intézményekből érkezett vendégelőadók töltöttek egy-egy hetet Budapesten.

Több betöltése Több betöltése